Амариліс — ідеальний подарунок на Різдвяні свята!

Живі квіти взимку створюють особливий та казковий настрій. Тим паче, що вже зовсім скоро наступають довгочікувані новорічні свята.

У ці особливі, святкові дні хочеться додати трішечки справжньої живої магії та здивувати всіх навколо особливою красою.

У цій статті ми хочемо Вам показати як легко Виростити у себе вдома одну з найгарніших кімнатних квіток – величний Амариліс спеціально до новорічних свят.

Іноді також амариліс називають «кімнатною лілією». З великої цибулини амариліса може розвинутися один, два або навіть три квітконоси.

Поділ амарилісів за забарвленням

За забарвленням квіти гібридних амарилісів можуть бути білими, червоними, рожевими, помаранчевими, кремовими, бузковим, пурпуровим, майже чорним, при цьому колір буває як рівномірним, так і у вигляді кольорового візерунка — штрихів, цяточок, ліній.

За формою суцвіття кімнатних амарилісів бувають повні (махрові) або прості. Квітки великі, лійкоподібні, до 25 см завдовжки.

Період посадки і цвітіння

Цвітуть в березні-квітні. Після цвітіння розвивається широке лінійне яскраво-зелене листя, що може відмирати у вересні-жовтні.

Змінюючи терміни посадки цибулин, амариліс можна змусити квітнути практично в будь-який час року. Ці цибулинні можуть зацвісти до Різдва і Нового року або трохи пізніше, в залежності від часу посадки цибулин. З вересня-жовтня починається сезон продажу бульб амарилісів в магазинах. У інтернет-магазині Florium.ua можна обрати сорт до вподоби. Для того, що амариліс квітував на Різдво, цибулину треба посадити у листопаді.

Має значення, як підживляли цибулину у попередні роки. Саморобні добрива із шкірок бананів, чаю або кави не достатні для цибулини, вона обов’язково потребує збалансованих мінеральних рідких добрив. Тому існує думка, що вони мають одноразове квітування, але підживлюючи рослину, вона  віддячить пишним квітом.

Придбавши декілька цибулин і висаджуючи з інтервалом у два тижні, амариліс буде цвісти в вашій квартирі всю зиму.

Вибір горщика для амариліса

Розмір горщика треба обирати від розміру цибулини. Розмір цибулини залежить від групи або сорту.

Мініатюрні гіпеаструми мають розмір цибулини 14 см в окружності.

А великоквіткові – від 26 до 32 см.

Для групи мініатюрних амарилісів, що має назву Сонатіні або Колібрі (сорти Pink Rascal, Viridi Rascal, White Rascal, Baletino, Alaska, Swan Lake) достатньо 2-3 літрового горщика, але ця група краще виглядає у груповій посадці.

Щоб розвиток великоквіткового гіпеаструма був гармонійний, треба горщик від 5-6 літрів (зараз в інтернет-магазині Флоріум у продажу сорти Striped Amadeus», «Fairytale», «Spartacus»).

Догляд за цибулинами амариліса

Для кращого вкорінення можна потримати у густому розчині марганцівки або корневині. До торфу бажано додати третину об’єму перліту та приблизно чайну ложку добрив сульфату калія. На дно горщика обов’язково покласти керамзит для дренажу або маленькі камінці шаром висотою до 3 см.

Полив цибулин амарилісу

Цибулини амарилісу поливайте або в піддон, або збоку від цибулини, так щоб вода не потрапляла на цибулину. Поливайте цибулину приблизно раз в три дні.

Підготовка до цвітіння

Поставте горщик на теплий підвіконник.

Із появою квітконоса поступово повертайте горщик щоб квітконос виріс рівним. Також можна підвязати його до опори.

Через 6-8 тижнів при хороших умовах квітка зацвіте і буде радувати Вас своїми величезними квітами.

Підживлення цибулин

Після квітування цибулина потребує підживлення рідкими добривами, приблизно раз на тиждень, якщо є можливість влітку відправити у відкритий ґрунт, на приклад, на дачу.

Підготовка до другої хвилі цвіттння

Влітку деякі сорти дають другу хвилю квітування. Після відкритого ґрунту цибулину треба посадити у горщик. Існує думка, про відрізання листя та примусовий період спокою. Звичайно, підгодована у відкритому ґрунті, восени цибулина переходить у стан спокою приблизно на місяць, але може продовжувати вегетувати та відрощувати листя. Але цикл починається знову.

Декорація амарилісів на Різдвяні свята

Я дуже полюбляю прикрашати на Різдво та Новий рік оселю ціми рослинами. Квітуючі амариліси з ялинковими іграшками, мерехтінням ілюмінації створюють казковий настрій.

Квітка амариліса живе приблизно тиждень, на квітконосі від 3 до 5 квіток, які досить важкі, тому бажано встановлювати опору, особливо для представників Гелаксі груп (Великоквіткових простих амарилісів).

Амариліси стоять на балконі, кухні, у кімнаті.

Захоплює спостерігати всі етапи від формування стрілки, розривання чохлику на суцвітті, розкриття спочатку однієї, потім вже двох квіток, повністю суцвіття…

Ось і все, тепер коли Амариліс почне квітувати Ви можете використати його як чудову новорічну декорацію для Вашого дому або зробити подарунок для своїх друзів та близьких від якого вони точно будуть у захваті!

На сайті Florium.ua є більш ніж 40 ексклюзивних сортів з Голландії та Південної Африки.

Зараз на них діє спеціальна акційна ціна. Поспішайте.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також, Мені прийшла посилка від Флоріум.

Опубликовано: 19.11.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты