Азалія садова: вічнозелена та листопадна

азалія садова фото опис переглянутиЗміст:

  • Азалія опис
  • Види азалії садової
  • Вирощування вічнозелених азалій
  • Азалія садова (вулична): посадка і догляд

Ви давно мрієте купити і висадити азалію садову вдома? Але вам здається, що не зможете досягнути успіху у вирощуванні цієї екзотичної рослини? Спішимо вас заспокоїти, що взагалі азалії легко культивувати. Все що потрібно – вибрати сорт, який вам подобається і висадити його в підходящий ґрунт. Також, слід пам’ятати, що більшість видів надає перевагу тінистим або напівтінистим місцям; це відбувається тому, що всі рослини в природних умовах заселяють прохолодні і вологі території, тому в жаркі дні року вони особливо бояться посухи та надмірного тепла.

Азалія садова: опис та види

Азалія сама по собі не є окремим родом, а є частиною роду Рододендрон (Rhododendron). Сімейство цих рослин — Верескові (Ericaceae). Рід Rhododendron поділяється на дві групи: рододендрони — великі вічнозелені або листопадні кущі та дерева, та азалії — вічнозелені карликові чагарники, з зеленими листями або листопадні екземпляри. Ще кілька років тому помилково вважали, що вони є двома різними видами, але насправді азалії – це те саме, що і рододендрони.

В останні роки ботаніки об’єднували види, розуміючи, що істотних відмінностей немає. Деякі ботаніки, все ж таки, розрізняють два роди, підраховуючи кількість тичинок (квіти азалій мають п’ять тичинок, в той час як рододендрони показують 10 чи більше). Інші, замість цього, вказують, що азалії мають більш загострені листя і з дрібним опушенням, в той час як, спостерігаючи за рододендронами, зі збільшувальним склом, можна помітити маленькі лусочки. Але якщо ви бачите дуже високий вічнозелений чагарник чи деревце – то це обов’язково буде рододендрон.

 

Існує ще одна класифікація, де азалія ділиться на три групи:

  • вічнозелені рододендрони або садові азалії (вирощені у відкритому грунті при відсутності мінусових температур взимку). Це Rhododendron korume, Rhododendron indicum і Rhododendron simsii.
  • листопадні рододендрони чи азалії (вони зимують у відкритому грунті, але ви повинні обеспечити їм захист від холодів). Це Rhododendron luteum, Rhododendron molle і Rhododendron japonicum , всі сорти та гібриди з жовтими квітками.
  • Індійські азалії (тепличні і кімнатні види). Це Rhododendron indicum.

Батьківщиною всіх цих рослин є Північна Америка та Азія. Вони дуже довгоживучі. Якщо правильно доглядати азалії та рододендрони, то вони можуть жити навіть більше 100 років. Саме тому їх широко використовують для виробництва бонсай.

Як виглядають азалії?

Азалії мають середній розмір і досягають 40-90 см у висоту. Їх тонкі стебла напівдерев’яні, густо розгалужені. Вони формують круглу або овальну крону. Листя овальні, темно-зелені, грубі і злегка шкірясті. Навесні, перед тим як з’являться листя, азалії розцвітають. Вони виробляють численні трубчасті квіти, зібрані в пучки на вершині гілок.  Квіти в відтінках рожевого, червоного або білого кольору; і в останні кілька років на ринку представлені сорти і гібриди азалій бузкового або синього кольору. Вони можуть бути бути великими чи середніми, махровими чи простими. Найчастіше квітка азалії складається з чашечки з 5 чашолистками і віночка з 5 пелюстками. Також добре помітні тичинки.

Вічнозелені сорти трохи бояться холоду, тому найчастіше їх вирощують як кімнатні рослини. Замість них в саду культивують листопадні (втрачають листя наприкінці літа) або напіввічнозелені екземпляри. Винятком являється японська азалія вічнозелена. Вона морозостійка.

Вирощування вічнозелених азалій

В основному, ця група росте в приміщенні.Це кущові азалії. Найчастіше можна побачити ці чудові квіти на підвіконні в квартирах, а також в офісах. Азалія в формі «бонсай» нещодавно стала теж популярною. Вона любить світло і холод, тому більшість сортів ростуть тільки в теплицях з відповідною температурою чи оранжереях.

  • Вічнозелена азалія, котра вирощується в горщиках, віддає перевагу кислому, добре дренованомугрунті.
  • Насправді, як і всі верескові рослини вона потребує злегка-кислих ґрунтів з оптимальним рН близько 5 / 5,5. Занадто високий рН пригнічує поглинання поживних речовин і є найчастішою причиною хлорозу, що проявляється пожовтінням листя.
  • Якщо субстрат занадто щільний або, навпаки, легкий, то він змішується з торфом або листовим гумусом. Часто також до нього додають хвою.
  • Горщики підійдуть широкі і мілкі (коренева система — поверхнева).
  • Пізніше рослини прищипують, залишаючи на стеблі 4-5 листків (тоді крона на наступний рік буде більш вражаючою).
  • На дно горщика обов’язково треба насипати дренажний шар (ідеальним є перліт або вулканічна пемза), не менше двох сантиметрів товщиною.
  • Підживлюють рослину навесні і влітку раз на тиждень.
  • Аби кімнатна азалія розцвіла у лютому, вам доведеться у жовтні її додатково освітлювати.
  • Під час цвітіння необхідна більш низька температура.

Полив азалій

  • Вічнозелені азалії потрібно поливати протягом року, зберігаючи грунт злегка вологим. Чого не можна сказати про листопадні сорти, котрі щедро і регулярно поливають з початку весни по жовтень; взимку полив має бути економним, тільки у випадку тривалих періодів посухи.
  • Частота поливу вічнозелених рослин — через день, невеликими порціями.
  • Вода з-під крану для поливу не підходить. Її треба відстоювати в відкритій емності один день. Тоді хлор випарується, а якщо у складі ще є вапно, воно осяде на дно. Також можна використовувати дощову воду.
  • Якщо ви забули про регулярний полив, і грунт у горщику занадто сухий, а рослина починає чахнути на очах, а потім горщик повинен бути занурений у воду на кілька годин, а потім залишити воду повністю. Завдяки цій процедурі тонкі і товсті коріння азалії зможуть пити стільки води, скільки їм потрібно, і рослина відродиться.

Азалії потребують розсіяного світла, опівдні промені сонця не повинні потрапляти на листя. Найкращим варіантом буде вибір східного або західного вікна, але не південного. Влітку рослини можна винести на вулицю в горщиках чи пересадити їх у відкритий грунт.

Азалія садова: посадка і догляд

Для посадки в помірному і теплому кліматі найбільше підходять такі місяці:квітень, травень, вересень і листопад.

  • Азалії садові (рододендрони) мають просту і слабку кореневу систему, тому при посадці важливо не зпшкодити їй.
  • При виборі місця посадки потрібно враховувати наступне. Грунт не повинен бути важким або глинистим. А ділянка не має бути розташована у вітряній частині клумби, на прямих сонячних променях або біля водойми.
  • Розрахувати правильну відстань між кущами. Гілки однієї рослини не повинні заважати іншим.
  • Перед посадкою саженець занурюється у відро води на кілька хвилин (якщо грунт сухий).
  • Яма повинно бути в два рази більше ширини кореневої грудки.
  • Азалія з корінням поміщається в яму і посипається грунтом. Великі грудки грунту закладаються над стеблом рослини, щоб захистити його від поломки.

Іще раз уважно перечитайте цю статтю. А потім наважтесь купити і посадити хоча б один саджанець цієї прекрасно рослини у себе вдома. Обіцяємо, що ви будете в захваті від пишного цвітіння і буяння барв.

 

Опубликовано: 06.04.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты