Еукоміс

Еукоміс фото опис

Ця незвичайна рослина має назву ананасна лілія, але вона не родичка ліліям. Що це таке, хіба так буває, здивуєтесь ви. Знайомтесь, еукоміс або евкоміс, родич наших пролісок, пушкіній, орігатумів, гіацинтів та мускарі, що давно обжилися в наших садах.

Квітка з прикореневими розетками пишного листя з кремезними стеблами.

Стебла  покриті зірчастими квітками з пучком зелених приквітків вгорі.

Вони трохи нагадують ананас — звідси й загальна назва.

Наукова назва роду, яку надав Шарль Луї Леріт де Брютель у 1788 році, утворено від грецького εῦκόμης — «той що має вродливе волосся», що відноситься до будови суцвіть рослин.

В культурі вирощують чотири види, хоча всього їх в роду налічується 14. Родом цей красунчик із Південної Африки. Це одразу вказує на теплолюбність рослини, що потребує викопування на зиму. Можливо, що на півдні України, евкоміс перезимує у відкритому ґрунті, але на північній частині нашої країни у відкритому ґрунті вимерзне. Догляд за цією квіткою подібний до гладіолусів (які теж мають африканське походження) та жоржин. Також цю рослину вирощують як кімнатну у горщику, але з обов’язковим періодом спокою.

Посадка і догляд за еукомісом

Висаджувати у відкритий ґрунт бажано після того як прогріється земля і мінує загроза приморозків (подібно до картоплі та гладіолусів із жоржинами) приблизно у квітні – травні (садити можна до Трійці).

Але краще приблизно у другій половині лютого на початку березня проростити евкоміси у горщиках та обережно перевалити у відкритий ґрунт у травні — червні. Садити на пророщення цибулини треба неглибоко, заглиблюючи на 1/3 у землю.

Висаджуючи у саду цибулину злегка заглиблюють, так щоб її верхівка виявилася на рівні ґрунту або навіть трохи вище.

Місце посадки має бути заздалегідь підготовленим. Це тому, що у рослини швидко формується потужна, добре розгалужена коренева система.

Краще рослина росте на сонці або у легкій, прозорій напівтіні. З моменту посадки й до початку активного росту полив має бути мінімальним. Потім, коли рослина почне швидко рости вона потребує регулярного поливу. Один раз у два тижні бажано проводити підживлення органічними добривами. Я використовую розчин рідкого універсального добрива.
Квітує евкоміс у липні, майже місяць, в залежності від розміру цибулі.

Але й до квітування рослина має досить декоративний вигляд завдяки яскравим крапкам на пишних розетках зеленого листя.

Зберігання цибулин еукомісу

У другій половині вересня, разом із жоржинами та гладіолусами евкоміси викопують, струшують від землі, промивають в розчині Максима, просушують та складають у паперові пакети. Цибулі можна зберігати в овочевому ящику холодильника. Також можна скласти в ящик з тирсою і залишити на балконі, що повністю засклено і температура постійно плюсова.

Види еукомісу

В природі росте 14 видів, але у садівництві найбільш популярні Еукоміс біколор (Eucomis bicolor) та Еукоміс осінній (Eucomis autumnalis). Еукоміс біколор двоколірним названо через те, що біло-зеленуваті квіти обрамлені рожевими лініями. Квітконос і листя також усіяні штрихами лілового кольору.

Еукоміс осінній (Eucomis autumnalis) — найнижчий вид, максимально досягає 30 см заввишки. Квіти білі або кремові, цвітіння більш пізнє. Може витримувати легкі заморозки, на що не здатні інші види.

Ця рослина дуже гармонійно поєднається зі колеусом.

Також на тлі таких ґрунтопокривних рослин, як алісум або лобелія.

Компаньйони евкомісу мають бути невеликими за висотою, що потребують подібних умов. Наприклад, як петунія, сурфінія, цинерарія, алісум, гвоздика, роговик.

Цікаво виглядає у рокарії на тлі каменів або біля водойму.

Цибулини еукомісу найкращої якості, як і цибулини лілій, гладіолусів можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

Маю надію, що ви обов’язково спробуєте виростити таку цікаву квітку у своєму саду

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Вигонка нарцисів вдома.

Опубликовано: 02.01.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты