Кращі сорти гарбуза. Рецепти приготування гарбузових страв

ходить гарбуз по городу фото опис переглянути

Напевно на кожному городі серед городини обов’язково присутній він, герой дитячій пісеньки «Ходить гарбуз по городу». Він може рости на компостній кущі, вкриваючи своїм широким листям от сонця, або десь під парканом. Восени, проїжджаючи мимо садових ділянок, можна побачити з вікна автобуса помаранчеві, зелені, жовті, смугасті великі ягоди з прибитим приморозком листям.

Вважається, що гарбуз з’явився в Європі з Північної та Центральної Америки в 15 ст. Імовірно, що гарбуз до України потрапив або з Туреччини або з Європи через Польщу. Українській клімат дозволяв вирощувати гарбуз практично усюди. Невибагливий, що дає великі врожаї й зручний в зберіганні овоч настільки прижився в Україні, увійшов в обряди та кухню, тому багато вважають гарбуз споконвічно українським овочем. Якщо уважно почитати твори Котляревського, Гоголя, Нечуй-Левицького, то там гарбуз буде обов’язково. Ним годували свійську худобу, з нього готували смачні страви. Кожна дівчина мала мати кілька гарбузяк, щоб дати небажаним сватам. Звідси також вирази «піднести (втелющити) гарбуза», «дістати (з’їсти) печеного гарбуза», з насіння чавили олію.

Велику кількість сортів гарбуза розділяють на три групи:

  • столові сорти гарбуза, що використовуються для приготування різноманітних страв,
  • кормові — для годівлі свійської худоби,
  • декоративні — для милування.

Столові сорти походять з великоплідного, мускатного та звичайного або товстокорого різновидів.

Великоплідний гарбуз

Цей вид має найбільші за розміром плоди. Забарвлення плодів великоплідних гарбузів білого, сірого або рожевого кольору. Шкірка виду м’яка, м’якуш волокнистий і пухкий. Їстівні сорти великоплідного гарбуза: «Волжська сіра», «Стопудова» або «Титан», «Товстушка», «Жаба-царівна».

Мускатний гарбуз

Мускатний гарбуз — найсмачнішій. Має властивості як твердошкірого, так і великоплідного гарбуза. Форма плоду різна, забарвлення плодів жовтого або коричнево-рожевого кольору. Маса їх також може бути різна. На шкірці поздовжні світлі плями. Помаранчевий або яскраво-помаранчевий м’якуш цього виду має свій особливий смак і запах, по консистенції щільна, але ніжна. Має підвид — чалмоподібний гарбуз (форма плодів цього підвиду в вигляді чалми). Сорти мускатного гарбуза: Мускатний, Перлина, Вітамінний, Ананасна, Цукатна, Хоккайдо. Японський гарбуз Хоккайдо має яскраво-помаранчеву солодкуватий м’якуш, шкірку того ж тону і грушоподібної форми. Також цей сорт називають зимовим в Англії, каштановим у Франції. Ці овочі невеликі за розміром, що дає можливість використовувати їх в якості горщика для запечених страв.

Гарбуз звичайний або товстокорий

Плід найчастіше круглої форми, великий, гладкий, зазвичай жовтого кольору. Дозріває у вересні. Насіння близько 3-4 см, білого або жовтуватого кольору, з щільною шкіркою. Зберігатися може всю зиму аж до весни. Сорти «Попелюшка», «Мраморна жаба», «Червона баронеса»

Вирощування

Звичайно насіння гарбуза висівають прямо в ґрунт приблизно у першій декаді травня. Вирощування розсадою використовують тільки для мускатних сортів гарбузів. Попередниками гарбуза можуть бути: баклажани, буряк, морква, бобові, перець, помідори, картопля, капуста, цибуля. Не підходять на роль попередників споріднені з нею культури: огірки, патисони, кабачки.

Для кращого проростання насіння пропонують прогрівати та замочувати у теплій воді приблизно півдня. Але можна і не прогрівати й не замочувати у воді. Для кращого розвитку рослини гарбуз саджають на відстань від 40 см до метра (все залежить від сорту та типу розвитку рослини)

Страви з гарбуза

В нашій родині, крім традиційної рисової каші, з гарбуза варять супи, смажать млинці, готують чатні.

Рецепт 1. Суп-пюре

  • 700 грамів очищеної нарізаної кубиками гарбуза,
  • 2 середніх моркви, подрібнених на тертці
  • 2 головки нарізаної кільцями цибулі
  • 2-3 столових ложки рослинної олії
  • 1 велика картопля, очищена і нарізана скибочками
  • 1 літр води
  • 3 столові ложки жирних вершків
  • столова ложка приправи 10 овочів (можна замінити сіллю за смаком)
  • бажано також додати меленого чорного та червоного перців.
    часник
  • Очищене насіння гарбуза

Духовку нагрійте до 220 градусів. Гарбуз і моркву помістіть в форму для запікання, збризніть рослинна олія. Запікайте в духовці 40 хвилин — так, щоб гарбуз став м’яким. Нарізаний кільцями посмажити до золотастого кольору. У великій каструлі закип’ятіть воду і відваріть картоплю (близько 20 хвилин). З’єднайте картоплю, гарбуз та моркву, подрібніть за допомогою блендера. Вилийте суп назад в каструлю і поставте на повільний вогонь. Постійно помішуючи, додайте в суп вершки й приправи, посоліть. При накладанні у тарілки додати по столовій ложці смаженої цибулі та гарбузового насіння. Смачного!

Рецепт 2. Гарбузовий суп

  • Гарбуз — 500 г
  • Шампіньйони — 200 г
  • Цибуля ріпчаста -1 шт.
  • Перець болгарський червоний — 1 шт.
  • Часник — 1-2 зуб.
  • Сметана — 2-3 ст.л.
  • Твердий сир
  • Сіль, чорний перець, паприка, мелений коріандр — за смаком

Грбуз відварити майже до напівготовності в невеликій кількості води. гриби обсмажити з цибулею, часником і болгарським перцем, (відкласти трохи грибів з перцем для прикраси), додати гарбуз, сіль, спеції, сметану і тушкувати до готовності. Іноді цей суп я пюрірую. Готовий суп пюрировать в блендері, регулюючи густоту гарячим бульйоном. Подавати суп-пюре разом з рештою тушкованими грибами та тертим сиром.

Рецепт 3.Чатні (індійський гострий соус до рису та м’яса) з гарбуза

  • Гарбуз — 500 г
  • часник — 3-5 часточка шт.
  • Сіль — 1 ст. л.
  • Імбир (корінь — 1,5 см) — 1 дол.
  • Перець чилі (червоний) — 1 шт
  • Цукор — 100 г
  • Кориця (в паличках) — 1 шт
  • Оцет (винний білий) — 120 мл


Нарізаємо шматочками гарбуз та часник, імбир натертий на тертці, сіль і ставимо до холодильника на ніч. Тушуємо у каструльці з товстим дном, додаємо перець порізаний на дрібні шматочки та суміш перців. Суміш блендуємо і коли охолоне розкладаємо у склянки. У холодильнику чатні має настоятися приблизно день, набратися пахощів та смаку.

Рецепт 4. Млинці з гарбуза


Ці несолодкі млинці можуть бути заміною хліба або як легкий гарнір до м’яса.

  • 400 г гарбуза,
  • 2 яйця,
  • ½ скл. кефіру,
  • 2 скл. борошна,
  • 1 ч.л. розпушувача або соди,
  • сіль.

Замісити тісто і смажити на сковороді.

З пов. досвідчений садовод Олеся

Опубликовано: 22.06.2019

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

Контакты