Калла. Як вирощувати і доглядати?

кала фото опис переглянутиЗміст:

  • Сорти і види кали
  • Як вирощувати кали у відкритому грунті?
  • Рекомендації з вирощування кали в домашніх умовах

Який відтінок вам найбільше до вподоби: білосніжний, лимонний, помаранчевий, кораловий або ностальгічний чорний?  Серед кал знайдуться не тільки соковиті фарби, але і пастельні тони.  Вибирайте свій улюблений колір, а ми підкажемо, як вирощувати і доглядати за калами у відкритому ґрунті і в домашніх умовах.

 Сорти і вид кали

Кала (зантедескія) дивує своєю елегантністю і великою білою квіткою (найбільш поширений вид К. ефіопська), хоча кольорові сорти не менше ефектні.  Дуже витончена і оригінальна у своїх формах, кала, як правило, пов’язана з жіночою красою.  Не випадково, це одна з найбільш затребуваних квітів не тільки для створення букета нареченої, але також для прикраси церкви і для весільних церемоній.  Але це ще не все.  Загальна назва кали походить від грецького «Kalos», що перекладається як «гарний, чарівний, приємний.» Мовою квітів воно вказує на жінку, чистоту, елегантність і вічність.

Цю рослину садівники висаджують як в саду, так і в горщику.  Її зрізані квіти славляться своєю довговічністю.  Цвітіння зазвичай настає навесні і влітку: деякі види починають показувати свої суцвіття в квітні, і радують нас практично до серпня (залежно від зони росту).

 Ось перелік найбільш популярних видів:

К. ефіопська (Calla aethiopica) — це вічнозелений багаторічник із сімейства Araceae, родом з Південної Африки.  В природних умовах росте у вологих старих лісах.  Характеризується дуже довгим кореневищем, базальними листями, а також білими воронкоподібними суцвіттями з невеликим жовтим качаном в центрі.  Листя можуть досягати до 50 см в довжину і 25 см в ширину.  А розмір суцвіття — теж 25 см. Зверніть увагу, що цей вид походить з Південної Африки, а не з Ефіопії, як вказувало б його ім’я, і ​​для нього потрібний дуже вологий ґрунт.  Йому навіть подобається «тримати ноги в воді».  Але рослина боїться сильних морозів.  Калла ефіопська винагородить вас класичної і непідвладною часу красою своїх білих квітів, які будуть радувати вас невтомно 4 місяці.

 

 

Два інші африканські види — К. Ремана (Z. rehmannii) і К. Елліота (Z. elliottiana) сьогодні особливо популярні.  Існує також чимало гібридів, отриманих з них.  Ці рослини виростають до 30-40 см в висоту. Основною прикрасою їх суцвіть (довжиною 8-12 см) є покривало в широкій колірній гамі. Покривало огортає вузький качан з безліччю дрібних квітів.  Цвітіння настає влітку — тоді  кали продаються в горщиках.  Також доступні зрізані квіти цих видів, останнім часом вони стали дуже модними в весільних букетах.

Як вирощувати кали у відкритому ґрунті?

Кала любить помірний і м’який клімат, такий як середземноморський, і здатна протистояти навіть високим температурам.  У кліматичних умовах України вирощується як жоржина. Після весняних заморозків бульби висаджують в саду, а на зиму їх  викопують. Грунт для кали підходить переважно пухкий, добре дренований.

Культивування з бульб і кореневищ починається, зазвичай, коли температура на вулиці становить від 15 до 20 градусів . З цієї причини вся діяльність по посадці рослини провадиться навесні.

  • Виберіть сонячне місце, але не спекотне.
  • Глибина посадки бульб: на 4-7 см.
  • Відстань між рослинами має бути від 30 до 40 см, тому що у кали велике листя і їй потрібно достатньо місця.
  • Будьте обережні з ґрунтами, які занадто сухі, тому що кала потребує прохолодного, в міру вологого ґрунту.
  • Поливайте після посадки рідко, а потім регулярно, як тільки з’являються квіти, до кінця періоду цвітіння.
  • Як і всі цибулькові рослини, які цвітуть влітку, поливайте в разі тривалої посухи або спекотної погоди.
  • Бережіть бульби від низьких температур: зріжте наземну частину рослини і викопайте їх після до перших заморозків. Не викопуйте рослини поки листя повністю не пожовтіє (через зелене листя накопичують поживні речовини для наступного цвітіння).
  • У кали ефіопської наземну частину зрізати не можна.

Рекомендуємо висаджувати у відкритий грунт вже пророщені бульби. Тоді ви будете милуватись більш раннім цвітінням.

Рекомендації по вирощуванню кали в домашніх умовах

Для вирощування кали в домашніх умовах застосовуються ті ж правила, що і в саду. Ось кілька додаткових порад:

  • Горщик: Якщо ви вибираєте вид К. ефіопська (Zantedeschia aethipica) або будь-який з його сортів, використовуйте горщик діаметром не менше 30 см (рослина сильно розростається).  Кольорові кали мають більш скромні розміри, тому для них вибирайте горщик розміром не менше 20 см в діаметрі.
  • Грунт:  легкий, змішаний з торфом і з керамзитом субстрат, що запобігає застою води,  оскільки сприяє появі грибкової інфекції, що викликає гниття бульб і загибель рослини (виключення – кала ефіопська, яка полюбляє болотисту місцину).
  • Полив: регулярно поливайте кали, уникаючи, проте, застою води в горщику (щоб не допустити пошкодження кореневою гниллю і обважнення листя).
  • Підживлення: застосовуйте добрива повільної дії кожні три тижні і видаляйте зів’ялі квіти, щоб стимулювати утворення нових.  Інший варіант.  Коли верхівка кали досягне висоти 15 см, удобрюйте рослину два рази в місяць спеціальним рідким продуктом для квітучих рослин, фактично підгодівлі вносити слід тільки під час цвітіння.  Під час підживлення необхідно додавати трохи азоту (що сприяє активному росту листя і фотосинтезуючих тканин) і більше фосфору та калію (необхідних мікроелементів для цвітіння).
  • Місце: Виберіть світле місце: сонячне або півтінь.

Увага: ви повинні дочекатися повного в’янення листя (зазвичай в кінці серпня-вересня), перш ніж ви зможете вийняти бульбу з ґрунту.  Пожовтіння листя – характерна ознака того, що рослина готується до періоду спокою.

Опубликовано: 30.03.2019

Теги:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты