Ожина: «Чорна королева» нашого саду

ожина фото описание смотретьЗміст:
— Опис;
— Чим корисна ожина;
— Кращі сорти;
— Як вирощувати ожину?

Ожина нагадує малину, але її пагони довші і колючіші, ніж малинові, а плоди найчастіше темно-фіолетові,  темно-сині або чорні. Ожина асоціюється з лісовою рослиною. Проте завдяки селекційній роботі були створені нові сорти, що характеризуються компактнішою звичкою зростання і тривалим плодоносінням. Ви можете легко вирощувати їх в домашньому саду, а також на комерційних плантаціях.

Опис

Ожина — багаторічна рослина, плодово-ягідний кущ. Відноситься до сімейства Rosaceae. Дикоросла ожина росте в лісах на просторах Європи, Північної Америки і Азії. Рослина утворює дужедовгі пагони, які зростають до 2-5 метрів в довжину, а сам кущ сильно розростається. Більшість дикорослих видів мають стебла з колючками. Але сучасні сорти позбавлені повністю або покриті невеликою кількістю колючок.

Ми можемо знайти у продажу безліч сортів з жорсткими, напівжорсткими або гнучкими пагонами. Також пагони  можуть слатися по землі.

Садова ожина починає плодоносити в червні або липні, іпродовжує радувати ягодами до вересня. Темні плоди цінуються за свій специфічний кисло-солодкий і злегка терпкий смак. Вони можуть бути округлими або витягнутої форми, маленькими або зовсім навпаки — дуже великими Але усі вони мають прекрасний смак, коли їх їдять прямо з куща або використовують як доповнення до десертів. Також з ожини виходять ароматні смузі, соки, настоянки, джеми і мусси. Ягоди ідеально підходять як для консервації, так і для заморожування. Але це ще не все. Поціновувачі чаю стверджують, що напій з листя ожини дасть фору найдорожчому в світі чаю.

Чим корисна ожина

Ягоди містять багато клітковини, вітамінів С, А, Е і К. Вони багаті мінеральними солями, такими як калій, фосфор, залізо, магній і кальцій.  Настоянки і соки ожини мають протизапальну, антибактеріальну та противірусну дію.  Вони підтримують травлення, очищають і дезінфікують, допомагають боротися з лихоманкою і кашлем.  У народній медицині сік ожини використовували і для зміцнення організму.

Вітамін К, що міститься в ожині у великій кількості, відіграє важливу роль у формуванні остеокальцину (білка, що міститься в кістковій тканині). Дефіцит вітаміну К може привести до ненормального вироблення остеокальцину, що, в свою чергу, може сприяти зниженню щільності кістки і збільшення ризику переломів.  Крім того, ожина містить два взаємодіючих мінералу: кальцій і магній, які беруть участь у формуванні кісткової тканини.

Також ожина регулює рівень цукру в крові.  Ця ягода відноситься до продуктів з низьким глікемічним індексом (він дорівнює 25), тому вона може вживатися діабетиками.

Завдяки своїй низькій калорійності (всього 43 ккал в 100 г), ожина є ідеальним продуктом в дієті для схуднення.

 Кращі сорти

Існують дві великі групи-різновиди садової ожини — прямостоячі сорти (куманика) і сланкі сорти (росяніка).

Зверніть увагу, що перший різновид відрізняється більш високою зимостійкістю, ніж другий різновид.  Однак ягоди «росяніка» дуже солодкі і в них менше кісточок.

Якщо вас цікавить відповідь на питання: «Які сорти ожини кращі для України», то наша відповідь буде:

  • Тріпл Краун;
  • Дойл;
  • Карака Блек (Karaka Black);
  • Лох Мері (Loch Maree);
  • Лох Тей (Loch Tay);
  • Рубен (Reuben).

Ви можете уникнути травмування рук при зборі ягід, якщо будете вирощувати сорти без колючок, такі як:

  • Орегон Торнлесс;
  • Джумбо;
  • Тейберрі;
  • Торнлесс вечнозелен;
  • Блек Сатін.

Або ви бажаєте посадити у себе вдома ремонтантну ожину?  Тоді рекомендуємо купити сорти Black Magic і Ouachita.

Натчез

 Як вирощувати ожину?

Кущі швидко розростаються і не підходять для невеликих площ.  Виділіть їм достатньо вільного простору. Вони легко розмножуються, тому що при торканні пагонів до землі на них формуються корінці.  Отже, якщо ви бажаєте розмножити рослину, то самим малозатратним і надійним способом для початківців-садівників буде розмноження ожини верхівковими відводками.  Вам потрібно прикопати здорові однорічні пагони на невелику глибину.  Місце прикопки можна придавити цеглою.  Від материнського куща пагін відрізати не потрібно, тільки укорочуємо його кінчик, щоб зупинити ріст.  Через деякий час ви отримаєте нові екземпляри.

Трипл Краун

Висаджуючи різні сорти, виділіть їм достатньо простору (близько 2 м між рослинами).

  • Рослина віддає перевагу сонячним або напівтінисті місця з вологою, родючим грунтом із слабокислою реакцією.
  • Перед посадкою саджанців ожини варто глибоко перекопати грунт і внести перегній з компостом і з мінеральними компонентами.
  • Період посадки: рання весна або осінь.
  • Ожина добре росте на опорі. Ви можете використовувати, наприклад, перголи, шпалери, паркани або жорсткі дроти, натягнуті між двома кілками, розташованими по обидва боки куща.
  • Перед першими заморозками рослину варто покрити ялиновим гіллям, а коли температура досягне критичних значень, їх можна додатково вкрити щільним нетканим матеріалом.
  • Ожину до настання зимового холоду можна обрізати. А можна пригинати пагони до землі і обернути їх ялиновим гіллям.
  • Рослина добре розвивається в родючої, вологому грунті. Чи не страждає від захворювань і всілякі шкідники абсолютно не цікавляться ним.
  • Кущі ожини — хороша і «смачна» жива огорожа, яка захистить від зацікавлених очей від сусідів.

Як бачите, вирощувати ожину в саду досить просто.  Обов’язково посадіть хоча б один кущик у себе вдома.

 

Опубликовано: 23.03.2019

Теги:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты