Папіліо та сорти гіпеаструмів Butterfly Group

Зміст:

Метелик з лісів Бразилії

В класифікації сортів гіпеаструмів (амарилісів) є невелика група сортів, об’єднаних під назвою батерфляй груп (Butterfly Group). Ці сорти виведені на основі видового гіпеаструму Папіліо, що було відкрито та описано тільки в 1967 році. Назву Papilio (метелик) рослина отримала на подібність пелюсток до крилець метелика.

Папіліо та сорти гіпеаструмів Butterfly Group фото опис

В природі ця рослина росте на Півдні Бразилії. Знищення лісів Амазонки привело до майже повного зникнення виду papilio в природі. До 1990 року Hippeastrum papilio вважався вимерлим в природних умовах, але в 1990 році була знайдена невелика популяція (близько 50 рослин) в Ріу-Гранді-ду-Сул. Зараз він знаходиться під загрозою зникнення в природному середовищі існування. Науково цей вид досліджено ще дуже і дуже поверхньо. Описуючи його місцезростання, вказують, що він може рости епіфітно, на стовбурах і гілках дерев, а також на землі. Через це група Папіліо має ще назву орхідеєподібні. Серед науковців, колекціонерів та селекціонерів насіння та цибулини видових форм папіліо мають велику цінність.

Гібриди папіліо та сорти батерфляй груп

Гібриди папіліо та сорти батерфляй груп фото опис
Більшість рослин у продажу в магазинах та розплідниках є гібридними нащадками одного клону саме цієї популяції, що був відібраний і розмножений в Нідерландах. Hippeastrum papilio — диплоїд, частина рослин здатна до самозапилення, інші самостерильні. А сучасні сорти — поліплоїди, тому їх схрещування з цим видом проблематично, навіть в разі зав’язування насіння потомство виявляється головним чином нежиттєздатним.

Нові методи селекції дозволили вивести сорти на основі папіліо. Перший сорт «Jungle Star» був зареєстрований тільки у 1999 році. Зараз в базі KAVB у Butterfly Group групі зареєстровано 23 сорти. Повний перелік сортів: «Autumn Valley», «Matador», «Santana», «Delta», «Exotic Star», «Striped Panter», «Toscane», «San Miguel», «Cirque du Soleil», «Machala», «Jungle Star», «Nairobi», «Sweet Lilian», «Santa Rosa», «Hawaii», «Medellin», «Melfi», «Exotic Lady», «Mystica», «Summer Breeze», «Wild Amazone», «Children of the Bad Revolution», «Red Amazone»

В продажу сорти цієї групи зустрічаються дуже рідко. Серед поцінувачів особливо популярні «Mystica», «Autumn Valley» та «Exotic Star»

Цибулина сорту групи Батерфляй

Рослини Butterfly Group вирізняються від інших груп гіпеаструмів: формою цибулини, що має видовжену, грушоподібну форму; формою пелюсток та забарвленням квітів.

Опис сортів Папіліо та сортів Butterfly Group

Papilio

У розплідниках продається гібридний сорт «Papilio», що виведений на основі видового. Пелюстки довгасто-овальні, загострені з червоним кантом. Горло – зелене. На вершково-зеленуватому тлі пелюсток червоні смуги. Висота квітконоса -55-65 см, на квітконосі формується 2 квітки. Діаметр квітки 15 см. Цибулина має грушоподібну видовжену форму.

Exotic Star

Дуже цікавий гібрид з орхідеєподібнимі квітками. На теплому кремовому тлі добре видно лососево-червоне жилкувание і лососево-червоні крапки. Пелюстки довгасто-овальні, загострені з червоним кантом. Горло квітки яскраво-зелене. Маточка і тичинкові нитки кремові з лосовево-червоними крапками, ближче до горла — зелені. Діаметр квітки 13-15 см. Сорт був отриманий шляхом схрещування дикорослих видів, а саме Hippeastrum neopardinum, Hippeastrum lapacense і Hippeastrum Papilio.

Wild Amazone

Цей сорт має витягнуті пелюстки, через що періодично відносять до групи Сібістерів, але в реєстрі KAVB заявлений у групі Butterfly Group. Квітки цього сорту змінюють колір, з часом стаючи ніби сріблясті. Квітконос 60-70 см, на якому може бути до 10-12 квітів 10-12 см в діаметрі.

Mystica

Амариліс Mystica фото опис
Яскравий сорт з зелено-бордово-червоними трохи видовженими квітами. Квіти мають виразне жилкування. Діаметр квітки 10-12 см висота квіткової стрілки 60 см. На квітковій стрілці розвивається 4-6 квіток.

Sweet Lilian

Амариліс Sweet Lilian фото опис
Ошатний сорт з біло-рожево-червоними квітами. Цікавий розподіл кольору. Посередині кожної пелюстки видно центральна світла смуга. Від центральної смуги проходить насичено-рожево-червоне жилкування. Стовпчик маточки й тичинкові нитки світлі. Пелюстки не широкі, витягнуті, загострені до кінчиків, в розпуск загинаються. Квітконос, суцвіття і квітконіжки із засмагою різної інтенсивності. Діаметр квітки 13-17 см, висота квіткової стрілки в середньому 40-50 см. На квітковій стрілці розвивається 4-6 квіток.

Опубликовано: 18.10.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты