Пора цвітіння деревовидних півоній. Подорож FLORIUM до Китаю

деревовидні півонії опис фото переглянутиЗміст:

  • Опис та класифікація деревовидних півоній
  • Чому деревовидні півонії такі популярні в світі
  • FLORIUM відвідав Сад півоній у Хезе (Хецзе), Китай.

Деревовидні півонії — витривалі рослини і довговічні. Їх легко вирощувати, і вони чудово пристосовані до нашого клімату (дуже схожий до китайського природнього середовища існування). Обов’язково висадіть хоча б один саджанець півонії в своєму саду.

Опис та класифікація деревовидних півоній

Вже понад 900 років півонії відомі в Європі. А у стародавніх садах Японії і Китаю їх культивують ще з сивих віків. Природа подарувала нам 47 досконалих  видів незвичайної краси. А селекціонери просто не могли не скористатися цим даром. Вони так захопилися створенням нових сортів і гібридів, що ми вже забули як виглядають родоначальники цієї культури.

Всього в світі зареєстровано близько 500 сортів деревовидних півоній, велика частина яких, звичайно, створена і культивується в Китаї. Всі вони – чагарники (кущі), які також називають деревовидними або, деревоподібними.  Формують справжні деревянисті гілки, на яких навесні з’являються пагони, що несуть листя і квіти. На відміну від трав’янистих півоній, вся надземна частина деревовидних півоній не відмирає, а залишається.

Як правило, ці рослини ростуть вертикально і горизонтально, як і всі кущоподібні чагарники: троянди, гортензії і т.д..

Класифікація деревовидних півоній:

Те, що колись називалося іменем «Paeonia suffruticosa (або Peony Moutan)», було розділено, відповідно до нової ботанічної класифікації, на п’ять різних видів: P. decomposita, P. jishanensis, P. ostii, P. quii, P. rockii. Для простоти ми будемо продовжувати використовувати стару назву для всіх сортів, які не можна віднести з певністю до нових видів.

Сорти із группи P. suffruticosa або Moutan

Основною характеристикою сортів, котрі належать до цієї групи, є дуже гігантські квіти з ніжними пелюстками; Квіти індивідуально розміщені на стеблі. Пелюстки, як правило, менш зубчасті і тонкі, в порівнянні з гібридом лютеа (гібриди півонії жовтої) . Рослини, як правило, повільніше ростуть.

Різновиди P. rockii та P.ostii

Деревовидна півонія Рока (Paeonia rockii) — один з найкрасивіших і рідкісних видів нашої колекції; вона бере свою назву від того, що Джозеф Рок, знаменитий «мисливець за рослинами» на початку 1900-х років вперше описав півонію і привіз її на Захід.

Півонія Ості (Paeonia ostii), зобов’язана своїм ім’ям Джану Лупо Ості, ботаніку і пристрасному поціновувачу півоній. Ості своїм дослідженням сприяв вирішальному визнанню цього та інших видів. До речі, півонія Ості широко використовуеться в китайській народній медицині.

Гібриди лютея

Гібриди між півоніями, що належать до групи Moutan з півоніями delavayi та його підвидами lutea і potanini зазвичай називають «Гібридами лютея». Ці гібриди мають деякі особливості, які істотно відрізняють їх від піонів, що належать до групи Moutan: жовтий або строкатий жовтий колір квітів багатьох сортів, більша консистенція пелюсток, швидке зростання, чудова енергія і пізніше цвітіння.

Квіти, як правило, меншого розміру. Крім того, стебла звичайно прикрашені одним головним бутоном і одним або двома пахвовими; таким чином, період цвітіння довший, ніж у півоній групи Moutan.

Чому деревовидні півонії такі популярні в світі

Кущ деревовидної півонії виростає до двох метрів у висоту. Гілки у нього прямостоячі міцні, покриті темно-бурою корою. В пік цвітіння вони прикрашені величезними (20-25 см в діаметрі) квітками різних кольорів і відтінків: від білого до майже чорного. При дбайливому догляді в середині травня на кущі розпускається безліч квіток (на 10-15 річному кущі розкривається близько сотні квіток за сезон).

Залежно від погодних умов, цвітіння триває від 10 до 25 днів. Однак, якщо вам хоч раз вдалося побачити квітучий деревовидний піон, то повторного цвітіння ви будете чекати скільки завгодно (наприклад, японці цілий рік чекають короткочасного цвітіння сакури). Щоб прикрасити місце біля відцвілої деревовидної півонії висадіть флокси, очитки, однорічні квіти, і тоді ваша клумба буде завжди прекрасна.

FLORIUM відвідав Сад півоній у Хезе (Хецзе), Китай

В «Півонієвій столиці» — місті Хецзе (провінція Шаньдун, Східний Китай) 12 квітня 2019 року відкрився 28-й Міжнародний культурний і туристичний фестиваль півоній.

 

Хезе (Heze) — місто «півонії» – розташоване у південно-західній частиині провінції Shandong. Це також регіон з восьми округів, що носить однакову назву.

Півонія — національна квітка Китаю. За цінністю вона дуже схожа на тюльпан — національну квітку голландців. У китайській культурі  деревовидніпівонії символізують елегантність, гідність і процвітання. Це, звичайно, підходить для міста Хезе.

Пристрасть до півоній відчувається одразу, як тільки ви приїдете в місто. В Хезе є майже скрізь піонові сади. Також є ферми, які займають 80 000 кв. км, найбільші в Китаї. Півонові ферми постачають квіти девяти різних кольорів до 100 інших міст Китаю та експортують до 20 країн світу, включаючи Францію, Японію, Канаду та Україну.

Півонієві побічні продукти є основною місцевою промисловістю. Вони доступні як косметичні продукти, харчові добавки, продукти харчування, текстиль тощо. Якщо ви зайдете у будь-який торговий центр, то ви знайдете там півонії і пов’язані з ними продуктами на кожному розі.

Коли можна побачити поля півоній в Хезе?

Найкращий час для відвідування Хезе – період з квітня по травень, коли півонії розквітають. Все місто поринає у величезному квітнику. А аромати півоній так чарівні і п’янкі,  що ви не захочете поїхати звідти додому.

Обов’язково відвідайте Фестиваль деревовидних півоній у квітні та травні, якщо ви перебуваєте в місті. Фестиваль приваблює мільйони туристів, художників і експортерів щороку (як і пар Кекенкоф в Голландії). Це також справжній карнавал зі сотнею подій, які займуть у вас кілька днів, щоб «все всигнути побачити».

 

В Хезе також проводятся основні дослідницькі роботи. Деревовидні півонії в Хезе біологічно поділяються на 10 категорій і 1237 сортів. Вчені роблять все можливе, щоб змусити їх цвісти в будь-який час року для дослідницьких цілей. Тому якщо ви не помилувались цвітінням півонійвесною, ви можете відвідати так звані «музеї півонії», які доступні цілий рік. Погодьтесь, добре бачити повне цвітіння півоній серед білого снігу.

Петро Тоненчук, директор компанії FLORIUM: «Нещодавно ми відвідали нашого постачальника деревовидних півоній в Хезе. Побачили поля цих прекрасних квітів. Поговорили про технологію вирощування і чому в районі міста Хезе вирощують більшу частину півоній в світі. Також спробували новий тренд: «Чай з квітів півоній». (чесно скажу, що наш карпатський збір кращий). А під кінець відвідали парк, де побачили кущі яким до 400 років. На жаль нових сортів не побачили так як ми і так вже всі новинки маємо в асортименті. Також дали інтерв`ю національному телебаченню Китаю CCTV».

 

Опубликовано: 09.05.2019

Комментариев: 3

  • Очень интересная статья,Пионы люблю и в особенности древовидные.У меня как раз растет такой двухметровый красавец и все соседи восхищаются им.

  • Спасибо! Очень интересно! И фото ,я ,как раз ,увлекаюсь пионами больше других цветов). Имею 3 древовидных,все от Флориума. Сейчас на них уже бутоны,хотя совсем ещё молодые,один с прошлой весны и 2 с осени. Вы наверняка договорились о сотрудничестве с китайцами). Когда можно ждать пионы от них?

    • Мария Флориум
      12.05.2019 23:30 Ответить

      Ольга, все наши древовидные пионы с Китая. Ожидайте новинки китайских пионов в новом сезоне Осень 2019.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты