Роботи в саду восени

 
Закінчилося дуже спекотне, посушливе літо 2020 року. З початком осені роботи в саду та на городі не закінчуються, крім перероблення врожаю треба прибрати ділянку, підготувати рослини до зимового сезону. Восени треба напувати кущі та дерева, це допоможе пережити зимовий період низьких температур, закласти плодові бруньки для врожаю наступного року. Раз на тиждень бажано під кущі смородини, аґрусу вилити 1-3 відра води, в залежності від ґрунту, підживити добривами без вмісту азоту, або на яких написано «для осіннього внесення». Поливати треба повільно, щоб вода могла повністю промочити ґрунт. Дерева теж після сухого літа потребують рясного поливу та підживлення безазотними добривами. Також восени висаджують нові саджанці плодових дерев і чагарників.

Підживлення троянд і багаторічників

У вересні красиво цвітуть осінні багаторічники (анемони, багаторічні айстри, жоржини, хризантеми, сідачі, седуми), чагарники (троянди, верески, гортензія). В суху погоду вони потребують рівномірного поливу та підживлення добривами в яких нема присутності азоту. У вересні я під кущі гортензії та троянди висипаю по відру ґрунту з компостера, щоб брунька відновлення була поступово закривалась ґрунтом.

Обрізка лаванди

У вересні також висаджують молоду розсаду лаванди та обрізають старі кущі лаванди. І якщо навесні обрізка має санітарний характер (потрібно видалити сухі, зламані гілки), то восени, по-перше, я вкорочую гілки з декоративною метою, а по-друге — щоб вони не зламалися під вагою снігу взимку. Якщо кущ старий, то це ще й омолоджує рослину. У будь-якого дорослого куща лаванди є задерев’янілі, сухі частини внизу і зелені — нагорі. Я зрізаю гілки, відступивши приблизно на 5 см від одерев’янілий частини. Кущик після такої стрижки буде виглядати дуже скромно, але зате він стане пишним і буде рясно цвісти на наступний рік. До ґрунту з компосту я для лаванди додаю попіл, це сприяє розлужуванню ґрунту та підживлює рослини.

Посадка осінньоквітучих цибулин та насіння

У вересні пробуджуються осіньоквітучі цибулинні — осінній пізньоцвіт, колхікум, осінні крокуси. Вони утворюють бузкові, рожеві та білі плями букетів по всьому саду. Висаджувати пізньоцвіт можна зараз та весною, але зараз ви одразу бачите красу. Виведено сорти з махровими та простими квітками. Колір переважно бузковий, рожевий, пурпуровий та білий. Колхікум потребує легкого та пухкого ґрунту, насиченого добривами. Садити колхікум треба на глибину 3 розмірів цибулини, зазвичай до 20 см глибину, обережно до туб по боках цибулини.

Навесні з’являється листя пізньоцвіту, що буде приблизно до травня. У червні на це місце можна обережно підсадити розсаду посухо витривалих однорічників як от нагідки, чорнобривці та портулак. Чудово співіснують із пізньоцвітом також седуми та молодила.

Восени садівники збирають насіння вподобаних квітів і в цей час сіють під зиму. Зараз можна посіяти насіння дзвоників, нагідок, чорнобривців, бурячку (лобулярії), однорічних маків тощо.

Збирають опале листя і закладають листовий перегній. Замовляють в інтернет-магазинах, купують і садять весняні цибулинні (нарциси, крокуси, гіацинти або інші дрібно цибулинні весняні квіти).

Роблять останню в сезоні стрижку формального листяного живоплоту. Прополюють бур’яни, щоб не запобігти утворенню насіння та не дати висіятися під зиму. Обрізають і мульчують багаторічники й чагарники на зиму. Я мульчую перемеленими у тирсу обрізками гілля. Це водночас допомагає переробити гілля яке раніше спалювалось.

Викопка і просушка цибулин


Коли нічні температури знижуються до 5 градусів, починають копати квіти, що мають тропічне походження. Вони не зимують у відкритому ґрунті. Наприклад, гладіолуси та аціндатери, гальтонії, евкоміси. Деякі вираховують час після квітування. Особисто я дивлюсь на листя – якщо воно починає змінювати колір, набуваючи золотавого відтінку – це показує що вегетація закінчується, корені відмирають і цибулина починає готуватися до сну. Наступний етап – обробити від шкідників та запобігти хворобам. Можна, наприклад обробити препаратами «Тірана» або «Максим». Далі добре просушити. Успішне збереження бульбоцибулини та коренів під час зберігання багато в чому залежить від просушування після викопування.

Якщо в ящик потрапили недосушені бульбоцибулини, можливо зараження грибними захворюваннями під загальною назвою «гнилі». Тому викопані та протруєні бульбоцибулини важливо просушити протягом двох-трьох тижнів. Далі я складаю у тирсу в коробку, де вони зберігаються до лютого.

Придбати саджанці багаторічників та цибулини по доступній ціні ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник Олеся.

Читайте також Вигонка нарцисів вдома.

Опубликовано: 26.09.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты