Що таке інсектициди?

Зміст:

Що таке інсектициди фото опис

Видалення і знищення комах-шкідників є одним з найбільш важливих пунктів в комплексному догляді за декоративними і плодовими деревами, овочами і цибулинними. Для спрямованої боротьби з шкідливими комахами використовують специфічні препарати інсектициди. Зараз на ринку є безліч препаратів з різними складами, способом застосування і тривалістю дії.

Для створення інсектицидів як хімічне, так і біологічну сировину. Дія інсектицидів може бути спрямованою або на конкретний вид шкідників, або ж цілу групу. Також інсектициди класифікують за токсичністю. Всього виділяють 4 класи токсичності. При обробці рослин потрібно обов’язково враховувати клас токсичності.

Для чого в застосовують інсектициди в сфері сільського господарства?

Для чого в застосовують інсектициди в сфері сільського господарства фото опис

Інсектициди ефективно використовують для знищення та профілактики шкідників у великих фермерських підприємствах і маленьких, приватних садах і присадибних ділянках. Дані спеціалізовані препарати негативно впливають на комах і паразитів, що знищують декоративні рослини і садово-городній урожай. Інсектициди можуть впливати як на імаго, тобто дорослу особину, так і на яйця і личинки комах. Перед застосуванням препарату потрібно подивитися в інструкції, чи підходить він для боротьби з певним видом комах. Після цього ви визначаєте яким чином обробляти рослину і точну дозу для обробки однієї рослини. При грамотній обробці ви захистите Ваш сад і город, не ризикуючи якістю врожаю і безпечно для вашого здоров’я

Групи інсектицидів

В даний момент існують як специфічні препарати як проти певних видів шкідників, так і для профілактики появи їх на рослинах.

На даний момент загальноприйнятою є класифікація інсектицидів за типом дії. Згідно з цією класифікацією виділяють:

  • Інсектициди системної дії;
  • Інсектициди контактної дії;
  • Інсектициди кишкової дії;
  • Інсектициди дихальної дії;
  • Інсектициди бактеріальні;
  • Акарициди або ж протікліщові інсектициди.

Детальна інформація про групи інсектицидів

Системні, або ж внутрішньорослинні інсектициди вбираються листям, стеблами і корінням рослини. Далі препарат переміщається по внутрішній судинній системі рослини. Рослина стає отруйною для шкідника, який його споживає. Основна перевага даних препаратів — висока ефективність і тривалість дії. Також їх можна використовувати при будь-яких погодних умовах. Недоліком же є те, що потрібен час для того щоб препарат подіяв, комахи гинуть через кілька днів.

Кишкові інсектициди діють при попаданні в травну систему комах разом з соками рослин, а також зеленою масою. Даний тип інсектицидів застосовують для комах зі специфічним, гризучим або сисним ротовим апаратом. Ідеально підходить для боротьби з гусеницями, личинками, жуками, препарат розподіляється по листю і стеблах рівномірно.

Контактні інсектициди проникають в тіло комах та інших шкідників через шкірні покриви при уважній і тотальної обробці потрібної ділянки. Всі шкідники, на яких потрапляє препарат, гинуть. Основна перевага даної групи — швидкодія. Недолік — часто ці препарати змиваються дощем або ж поливом., Також погодні умови прямо впливають на ефективність використання.

Фуміганти або ж інсектициди дихальної дії потрапляють в організм шкідника через дихальну систему. Їх використовують при масовому скупченні паразитів і комах. Дані препарати випускають у парової і газоподібної формі.

До бактеріальних інсектицидів відносять препарати нового покоління, які безпечні для людей і тварин, а також для навколишнього середовища, так не містять шкідливих хімікатів. Їх виготовляють на основі вірусів і бактерій. Дані препарати перешкоджають життєдіяльності та розвитку шкідників. Основна перевага даного типу інсектицидів — безпека використання. Недолік — вони не діють не так швидко, як хімічні інсектициди.

Акарициди є групою, яка спрямована на пригнічення життєдіяльності та знищення кліщів, що вражають рослини. Наприклад, павутинного кліща. У цій групі виділяють вузькоспеціалізовані препарати, які вражають виключно кліщів, а а також інсектоакарициди, які діють також і на комах. Основною перевагою даних препаратів є висока ефективність.

Правила застосування інсектицидів

Правила застосування інсектицидів фото опис

Для правильної обробки рослин та ефективного знищення комах потрібно детально слідувати вказівкам на упаковці. В інструкції чітко вказано дозування, спосіб застосування, а також термін дії препарату.

Залежних від групи інсектицидів, препарати завдаючи різними способами:

  • фумігацією — обробкою рослин препаратом в пароподібній або газоподібній формі;
  • розпиленням по поверхні рослини водним розчином;
  • розсипання порошку на стебла і листя культур;
  • додаванням в ґрунт, після цього ретельно його перекопати.

Якщо інсектицид водорозчинний, то його спочатку розчиняють в одній третині води, потрібної згідно дозування, і ретельно перемішують. Далі об’єм доводять до потрібного.

Після розчинення препарату відразу використовуйте його. Розчин препарату в наступні дні не буде настільки ефективний.

Популярні інсектициди

Нижче ми підібрали топ 3 інсектицидів за популярністю в нашому магазині.

Актара

Актара фото опис

Системний інсектицид від компанії Syngenta. Гарантовано забезпечує захист рослин від шкідників 24 дні після нанесення. Є менш токсичним, ніж більшість інсектицидів.

Основними перевагами препарату є дуже широкий спектр дії – знищує до 100 видів шкідників, а також дуже хороша розчинність  у воді, завдяки чому він краще проникає в органи рослин. Надзвичайно ефективний при боротьбі з ґрунтовими шкідниками.

Частіше всього використовують для боротьби з попелицями, колорадський жук, довгоносиками, яблучним квіткоїдом.

Разит

Разит фото опис

Відноситься до контактно-системних інсектицидів. В складі 3 компоненти, які забезпечують ефективне знищення комах.

Основними перевагами препарату є швидка дія та тривалий період захисту, а також відсутність резистентності в комах.

Використовують для знищення колорадських жуків, попелиць, трипсів та багатьох інших шкідників.

Актеллік

Актеллік фото опис

Інсектицид із широким спектром дії і акарацидним ефектом. Допомагає зберегти плоди без зміни їх характеристик. Надійно захищає такі культури вишня, полуниця, черешня. Також його використовують для обробки зерносховищ.

Основними перевагами препарату є висока ефективність проти панцирних комах, а також може застосовуватись декілька раз в сезон.

Використовують для боротьби з мухами, гусеницями, кліщами, колорадськими жуками.

Запобіжні заходи під час проведення обробки інсектицидів

Так хімікаті токсичні в різному ступені, потрібно дотримуватись правил безпеки. Без їх отримання можна отримати істотну шкоду здоров’ю.

Основні запобіжні заходи:

  • застосовуйте засоби особистого захисту — захисні окуляри, побутовий респіратор, латексні рукавички на всіх етапах обробки;
  • після обробки рослин ретельно вимийте руки, поміняйте одяг;
  • не допускайте, щоб інсектицид потрапив на шкірні покриви або слизові оболонки;
  • зберігайте розчини та упаковки інсектицидів в недоступному для дітей місці.

Читайте також Засоби захисту для кімнатних рослин.

Опубликовано: 04.06.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты