Які іриси вибрати?

Зміст:

  • Загальний опис
  • Популярні види ірисів з описом та фото

Ірис відомий також під назвою «півник» -, є багаторічником трав’янистим і кореневищним або цибульковим. Походить з помірної зони північної півкулі. Ірис є численним видом, що охоплює кілька сотень видів з особливо складною ботанічною класифікацією. Завдяки великій кількості сортів, різноманітності форм і широкого спектру кольорів, є одним з найбільш цінних і, таким чином, найбільш поширених рослин. В даній статті ми розповімо, які іриси вибрати для посадки в вашому саду.

Загальний опис

Рід налічує близько 300 видів кореневищних і цибулькових рослин, які вважаються належать до підкласу однодольних. Види, доступні в численних гібридах і сортах, зазвичай формують пучки мечоподібних листків. Поверхня листа сплющена і краї гострі, блискуча або матова, різних відтінків зеленого. Більшість видів квітне наприкінці весни або на початку літа. Квітки складаються з трьох елементів: фоли, стандарти та тичинки. Перший елемент утворений трьома зовнішніми сегментами, вузькими у основі, розширеними на кінцях. Вони красиво відгинаються назад над трьома внутрішніми прямостоячими сегментами, котрі утворюють купол. Обидва елементи також ще називають пелюстками. У різних видів ірисів – фоли і стандарти можуть виглядати по-різному.

Популярні види ірисів з описом та фото

  1. Ірис бородатий або Германіка (Iris germanica). Оригінальний вид, котрий походить з Європи. Має витончені, великі ароматні квіти. Найчастіше зустрічається в наших садах. Його сорти дуже численні і дуже популярні. Характерним для цієї квітки є «борода», яка прикрашає зовнішній край фолів (зовнішніх пелюсток). Часто два види пелюсток (фоли і стандарти) мають різні кольори. М’ясисті кореневища мають «бананову» форму.При посадці вони повинні бути покриті землею лише на дві третини.

    Особливості

    Вони віддають перевагу повному сонці. Їх легко культивувати і їх необхідно пересаджувати кожні 3-4 роки, оскільки вони швидко розростаються.Колірна гамма сортів бородатих ірисів практично нескінченна. Ви можете знайти в продажу сорти у відтінках білого, рожевого, світло-жовтого, оранжевого, коричневого, синього, фіолетового кольору, а також майже чорного. Але немає справжніх червоних. Ефектно виглядають іриси з пелюстками жовтого, синього і білого кольору; і все це — на одній квітці!

    Кожне стебло утворює від 9 до 12 бутонів, які ростуть на коротких бічних гілках. Вони зазвичай розкриваються в травні. Діаметр квітки зазвичай – 10-12 см.

Всі сорти можна поділити на кілька різновидів по їх зростанню:

  • Іриси бородаті високорослі висотою від 71 см,
  • Іриси бородаті, висота — 41-70 см,
  • Мініатюрні бородаті іриси мають висоту 41-68 см, квітки також мініатюрні до 8 см.
  • Стандартні карлики. Компактні рослини висотою від 21 см і до 40 см, цвітуть разом з тюльпанами.
  • Мініатюрні карлики — це крихітні рослини до 20 см, цвітуть вони раніше інших сортів.

 

Ви можете поєднувати різні сорти на своїй клумбі, створюючи цікаві композиції. Ваша клумба буде завжди привабливою і яскравою.

  1. Ірис японський (Iris japonica = I. fimbriata ): вид, котрий походить з Японії та Китаю. Його квіти дуже елегантні, лаванди сині або бузкові, з бахромою. Однак цей вид не витримує сильних морозу в дуже холодних місцях.

  2. Сибірський ірис (Iris sibirica ) належить до безборідкових ірисів, тому що на нижніх пелюстках немає так званої «борідки».  Цей багаторічник цвіте в кінці травня або початку червня. Його квітки мають фіолетово-блакитний колір, але є сорти з білими і пурпуровими квітками.  Листя довгі і вузькі, у формі травинки.
  3. Ірис мечевидний (Iris ensata) — один з найкрасивіших ботанічних видів. На кінцях випрямлених стебел розвиваються красиві фіолетові квітки з оранжевою стрілкою на нижніх пелюстках . Цей вид виглядає красиво над водою: течією, ставком, болотом.
  4. Ірис болотний (Iris pseudacorus) також відомі як ірис аіровідний, лжеаїр, касатик водний, жовтий ірис. Особливо поширений в канавах, каналах і водно-болотних угіддях в Південній Європі. Він має м’ясисте і розгалужене кореневище, з якого зявляється пагін висотою від 40 см до 1-1,5 метра. Квітки без запаху. Вони складаються з жовтих фолів і віночка, розділеного на 6 частин. Зовнішні пелюстки покриті «борідкою» з червоно-жовтими жилками. Ірис болотний почуває себе дуже добре як у воді, так і у вологому ґрунті. Його можна висадити там, де є коливання рівня води в ставку або водоймі, або на межі між землею і водою, тим самим розмиваючи межу і ховаючи непривабливий край водойми. Цей ірис швидко розповсюджується на великі територій. Цвіте особливо рясно на сонячному місці.
  5. Ірис карликовий чи низький (Iris pumilia). Компактний ріст і раннє цвітіння робить його незамінним в саду. Не вище 20 см, він формує жовті, білі, сині, помаранчеві та темно-фіолетові квіти. Ідеально підходить для створення бордюрів або посадки в альпінаріях. Культивування цього виду не клопітне; ірис не вимогливий. Однак його слід висаджувати на сонячних місцях.

А який ваш найулюбленіший вид ірису? Поділіться з нами у відгуках нижче.

Опубликовано: 25.05.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты