Альпінарій: гори в мініатюрі

Зміст:

  • Планування
  • Підготовчі роботи
  • Створіть гірку
  • Вибір рослин

Альпінарій  — це невеликий фрагмент ландшафтного дизайну. Це притулок для багатьох вишуканих рослин. Весною рясно квітне класичне рослинне покриття таке як обрієтта, іберійка, флокс шиловидний. Влітку тішать око дзвоники Портеншлага і Пожарського, а восени – айстри кущові.

Створення маленького куточка або цілої поверхні з цими характеристиками не є простою справою. Воно бере на себе зобов’язання, вивчення матеріалів і найбільш підходящих рослин і, перш за все, велику точність.

Одним словом, для альпінарію немає необхідності в конкретних знаннях або спеціальних технічних навичках, але є особлива відданість створенню чогось гармонійного і природного. Давайте подивимося, як це зробити разом.

Планування альпінарію

Спочатку створіть план майбутньої альпійської гірки. Потім придбайте всі необхідні рослини. І нарешті, приступайте до створення альпійської гірки. При виборі місця враховуйте той факт, що воно повинно висвітлюватися сонцем велику частину дня. Спочатку на аркуші паперу в клітинку покажіть майбутню гірку, а вже потім — в саду. Сміливо експериментуйте з формою і розмірами, попередньо оцінивши, як вона буде виглядати на тлі навколишнього оточення. За допомогою садового шланга, шнура і кілочок, окресліть межі майданчика. Так як альпійські гірки – це справжні гори, то вони можуть сильно відрізнятися формою (можуть бути овальної, в формі коми, асиметричною, напівкруглої і ін.), розмірами і типом каменів, а також — по рельєфу.

Вибір місця

Якщо вам пощастить бути в змозі скористатися близькістю низької стіни або природнього схилу, вважайте, що вони можуть бути корисними для створення невеликих терас. Крім того, ви можете створювати кургани або дамби різної довжини. Уникайте місць, затінених великими рослинами або деревами.

Найкращий час для початку роботи, без сумніву, весна. Якщо ви бажаєте, то можете почати закладку альпінарію в іншу пору року.

Підготовчі роботи

За допомогою гострої лопати зріжте трав’янистий покрив по краю майданчика, а потім — усередині (розбиваючи ділянку на невеликі квадрати шириною 20-30 см). Виберіть з ґрунту бур’яни. Зніміть верхній шар землі, товщиною 25-30 см. Замість нього насипте шар дренажу з гравію або битої цегли (товщиною 10 см), а потім — шар крупнозернистого піску (товщиною 5 см) і шар посадкової суміші (10-15 см).

Створіть гірку

Найголовніший елемент альпійської гірки — це камені. Камені не повинні бути розкидані. Вони повинні виглядати природно. Досягти цього можна слідуючи двом правилам. Перше правило — виберіть камені одного типу (граніт, сланець, піщаник, вапняк). Друге правило — розташуйте їх у вигляді скелі, ущелини або ступеневої схилу. А найбільший камінь покладіть в центрі (під його основу підсипте шар грунту і щебеню). Навколо центрального каменю акуратно укладайте більш дрібні камені. Деякі з них — щільно, інші — з різними проміжками (куди відразу висадіть рослини). Обережно заповніть альпінарій посадкової сумішшю, яка складається з дерну, добре перепрілого компосту і щебеню (в рівних кількостях).

Вибір рослин

Ви можете посадити карликові хвойні рослини і чагарники, низькі й ґрунтопокривні багаторічники, цибулинні рослини і однорічники. Одні рослини висаджують відразу, інші — через кілька тижнів після створення альпійської гірки (проміжки між каменями). Посадочні ями готують дещо більше розміру кореневої грудки. Після посадки, кожну рослину рясно поливають і мульчують гравієм або щебенем.

  • кращі карликові хвойні рослини і чагарники для альпінарію: кипарисовики, повзучий ялівець та інші його види, карликові ялина та сосна, туя, тис ягідний, верес та ерика.
  • низькорослі багаторічники: аквилегія, кампанула Портеншлага, гвоздика, герань садова, шавлія, седуми, флокс шилоподібний, сагіна, примули, скабіоза, кам’яна троянда.
  • цибулинні рослини: алліум, цикламени, крокуси, проліски, сцилла, рябчик шаховий, ірис сітчастий, тюльпани, мускарі.
  • однорічники: каліфорнійський мак, лобелія, лобулярія, вербена та ін.

Зверніть увагу, що необхідно поєднувати великі рослин з великими каменями і дрібні камені з невеликими рослинами, ретельно плануючи кожну деталь. Не забудьте залишити навіть вільний простір між камінням і рослинами.  Для грунтопокривних рослин вам потрібно більше місця, в той час як для цибулинних — менше.

 

Опубликовано: 06.07.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты