Амариліси Сонатіні

Амариліси Сонатіні фото опис

Загальна класифікація амарилісів

Надзвичайна краса амарилісів зачаровують квіткарів, а селекціонерів спонукають виводити все нові та нові сорти. Ця рослина має зареєстрованих вже понад 2000 сортів та кожного року реєструються нові, які або одразу стають бажаними.

Виходячи з їх відмінностей за походженням, розмірами й формою квітки, за термінами цвітіння було розроблено декілька класифікацій. В нашому блозі ми вже писали про голландську торгову класифікацію амарилісів, які усі поділено на дев’ять груп: Galaxy Group, Diamond Group, Colibri Group, Double Galaxy Group, Double Diamond Group, Double Colibri Group, Spider Group, Butterfly Group, Trumpet Group. За розміром квітки, згідно голландською класифікації, гібридні амариліси були розділені на: великоквіткові, середньо квіткові, дрібноквіткові.

Селекційні роботи над амарилісом йдуть у різних напрямах напрямках, як збільшення або зменшення розміру квітки, створення незвичайних форм, пошук нових колірних рішень, посилення махровості та рельєфності й текстури пелюсток. І напевно, ще в багатьох інших напрямках, про які ми й не здогадуємося. Крім голландської класифікації існує ще Південно-Африканська, Японська та Американські класифікації амарилісів. Південно-Африканська класифікація використовує музичну термінологію: симфонія, соната та сонатіні.

Симфонія та соната – відповідають Galaxy та Diamond (великоквіткові та середньоквіткові) за голландською класифікацією амарилісів, а от сонатіні це амариліси з розміром квітки від 9 см, що відповідає розділу Colibri.

Опис групи сонатіні

Група сонатіні з’явилась не так давно. Цибулина амарилісів групи сонатіні має трохи видовжену форму і подібна до розмірів нарцисів. Листя не широке, та коротше на відміну від традиційних груп.

Якщо «звичайні» амариліси квітують від 8 см в діаметрі, то малятка квітують від 4 см в діаметрі. Звичайно квітконіс заввишки 20-30 см, квітка невелика від 9 см, цибулина приблизно 6-10 см.

Селекцією дрібноквіткових амарилісів, що увійшли до групи сонатіні займається родина Хадеко із Південної Африки.

Важко повірити, але ферма у Південній Африці, де саме виведено сонатіні, рекламують як морозовитривалі, що можуть витримувати до -10 С. Можливо, ймовірні високогірні гени з Анд дали теоретично здатність витримувати морози. Сонатіні вважаються рослинами для патіо або балконів. Найкраще вони виглядають по декілька цибунин в одному великому горщику або ящику.

Догляд

Догляд для сонатіні такий же як і за великим амарилісами. Візміть пухкий, родючий, удобрений, добре дренований ґрунт. Для них потрібен регулярний, помірний, у міру висихання ґрунту, полив. До початку цвітіння здійснюється азотне підживлення, після цвітіння – калійне підживлення.

Сорти групи сонатіні

Для сортів сонатіні характерні прості квіти, тільки 1 сорт – Аляска, має махровість квітки. Серед сонатіні є серія Раскалі (з англійської – нахаба, негідник) – White Rascal (Білий раскаль), Pink Rascal (Рожевий раскаль), Red Rascal (Червоний раскаль), Orange Rascal (Помаранчевий раскаль), yellow Rascal (Жовтий раскаль), Viradi Rascal (Віріді раскаль).

Квітка має трохи видовжену форму, у пелюстків так званий діамантовий блиск. Всі вони мають чудову здатність до діткування та при доброму догляді дають велику кількість цибулин. Сорт Balentino цікавий зірочкою у горлі.

Також серед сонатіні є дуже цікаві сорти зі незвичною формою пелюсток. Sonatini ‘Safron’ та “Swazi” має довгі пелюстки, що ніби закручуються. Поцінувачі амарилісів в захваті від сортів.

Якщо серед великих амарилісів жовтий колір рідкий, то серед сонатіні багато сортів, що мають жовті відтінки.

Інтернет-магазин Флоріум пропонує за кращою ціною цибулини амарилісів від фірми Хадеко та інших постачальників.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Як виростити ідеальний амариліс?

Опубликовано: 23.06.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты