Як виростити ідеальний амариліс?

Як виростити ідеальний амариліс фото опис

Загальні відомості про амариліс

Амариліс або гіппеаструм — багаторічна кімнатна цибулинна культура. Батьківщина даної квітки — Південна Америка. У 16 столітті гіппеаструми завезли в Західну Європу. Широке поширення в садівництві культура отримали після появи першого гібрида в 1799 році — гіппеаструма Джонсона.

Гіппеаструм володіє округлою або злегка конічною цибулиною тунікатного типу, від 5 до см в діаметрі. Цибулина складається з декількох замкнутих лусочок і укороченого товстого стебла. Зовнішній шар цибулини — темні старі лусочки. На денці цибулини розташовуються шнуровидні корені.

По мірі розвитку з цибулини з’являються лінійні, жолобчасті листки довжиною до 70 см і шириною від 3 до 5 см. У деяких сортів вони мають червоний колір.

Цибулина формує один або 2 квітконоса висотою від 40 до 70 см. Квітконос в формі порожнистого циліндра.

На вершині квітконоса розташовується суцвіття-зонтик з 2-5 квітками. Квітки трубчасті або найчастіше у формі лійки, до 15 см завдовжки і в 15-25 см в діаметрі. Після цвітіння на місці квітки формується плід — коробочка у формі кулі. У коробочці формується до 100 насіння.

Класифікація амарилісів

На даний момент найбільш популярна і затребувана класифікація амарилісів, затверджена в королівстві Нідерланди. Вона враховує величину і махровість квіток.

Згідно неї виділяють наступні групи:

  • Galaxy Group — сорти з квітками більше 15 см в діаметрі;
  • Diamond Group — сорти з середнім розміром квітки;
  • Colibri Group — дрібноквіткові гіппеаструми;
  • Double Diamond Group — сорти з махровими квітками середнього діаметру;
  • Spider Group — павукоподібні квітки;
  • Double Colibri Group — махрові амариліси з невеликими квітками;
  • Butterfly Group — з орхідеєподібними квітками;
  • Trumpet Group — гібриди з квітками у формі трубки.
  • Double Galaxy Group – володіють махровими великими квітками;

Як виростити квіти амариліса в кімнатних умовах?

Далі ми розповімо Вам, як правильно вибрати горщик, освітлення, ґрунт, і температуру для формування ідеальних квіток і квітконосів.

Вибір горщика

Для посадки амариліса використовують пластикові або керамічні горщики з піддоном. Розмір горщика вибирається залежно від розміру цибулини. В ідеалі від краю цибулини до краю горщика повинно бути близько 2 см. На 2/3 цибулина повинна підніматися над субстратом. При посадці акуратно потрібно розправити коріння.

Ґрунт для посадки

Для посадки амарилісів використовують різні суміші. Наприклад, можна використовувати наступні:

  • 2 частини піску + 1 частина перегною + 2 частини листової землі;
  • садова земля, пісок, промитий кокосовий субстрат, перліт в рівних пропорціях;
  • 3 частини садової землі + 1 частина перегною.

Також, в нижній частині горщика помістіть дренаж. Кращим дренажем є мох сфагнум, так як коріння при розростанні будуть отримувати достатню кількість повітря.

Освітлення

Відразу після посадки цибулини горщики з амарилісами ставлять на підвіконня з яскравим освітленням. Також уникайте того щоб цибулина потрапляла на протяг.

Вологість

Оптимальний показник вологості для амариліса — 80%. Якщо показник буде більше, то рослина буде вразлива до розвитку грибкових захворювань.

Особливості температурного режиму для амариліса

Для формування ідеальних квітконосів вдень ​​температура в кімнаті з горщиком повинна бути в діапазоні 19-22 градусів Цельсія, а вночі — 17-18 градусів.

При температурі менше 6 градусів квітконос буде пошкоджений.

Полив амарилісів

Амариліси потрібно поливати виключно в піддон горщика, щоб цибулини не загнивала. У крайніх випадках можна підливати землю по краю від цибулини. Але не можна допустити, щоб вода потрапила на поверхню цибулини. Також небажаним є пересихання ґрунтосуміші.

Догляд за амарилісом після висадки

Амариліс зацвітає через півтора місяці після посадки. До появи стрілки поливайте амариліс нечасто, враховуйте вологість субстрату. Коли з’явиться квітконосна стріла, підсильте полив. Також розпушите верхній шар ґрунту для поліпшення аерації. Час від часу повертайте горщик, щоб квітконос виріс прямим, а не викривленим. Після появи квіток перемістіть горщик в більш прохолодне і менш освітлене місце, щоб продовжити цвітіння за часом.

Догляд за цибулиною в період спокою

Після того як квітки відцвіли і листки відмерли, зріжте квітконоси і відправте цибулину разом з горщиком на період спокою. Місце для зберігання — сухе приміщення з температурою 12-15 градусів Цельсія. Період спокою триває близько двох з половиною місяців. В цей час цибулину поливають дуже рідко — раз в 3-4 тижні.

Топ 5 сортів амарилісів для вирощування в кімнатних умовах

Амариліс White Nymph

Яскравий махровий амариліс з білосніжними квітками діаметром до 25 см і заввишки до 60 см

Амариліс Nagano

Насичено-помаранчеві краї пелюсток контрастують з білим центром.

Амариліс Limona

Унікальний сорт з молочно-зеленими квітками діаметром до 20 см. Квітки підносяться на коротких (40-45 см) квітконосах і мають приємний аромат.

Амариліс Double Record

Махрові квітки даного сорту білі з червоною облямівкою по краю пелюсток. Має тривале, до 3 тижнів, цвітіння.

Амариліс Lady Jane

Володіє біло-лососевими квітками з великою кількістю атласних пелюсток. Діаметр квіток у цього сорту — 23-25 см.

Читайте також Кошики для посадки квіткових цибулин .

Опубликовано: 08.10.2019

Комментариев: 1

  • Янкова Марія
    04.12.2019 21:52 Ответить

    Доброго дня. Купую вашу продукцію вже третій рік, задоволена безмежно і якістю продукції, і упаковкою, і доставкою. А ще багато порад, рекомендацій, що також є дуже важливим елементом для початківців.
    Дякую усій команді.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты