Анемони: посадка та догляд

Кожну весну на форумах квіткарів повторюється запитання «Купила анемону, а там якійсь сухі камінці, що робити?» Маю надію, що цей допис трохи допоможе розібратися в видах і сортах цієї квітки та як доглядати, щоб анемона мала змогу віддячити пишним квітуванням.

Анемони можна розділити на кореневищні та цибулинні (бульбоцибулині), також за часом квітування, на весняні та літньо-осінні.

Весняні анемони

Весною у палісадниках після квітування крокусів та мускарі з’являються білі дзвіночки анемони дібровної, яку у травні змінює лісова. В Анемони лісової (Anemone sylvestris) є цікаві садові сорти. Досить висока, до 50 см. Квітки білі великі діаметром до 8 см, запашні, пониклі. Є анемони з простою формою квітки та махрові. Квітує до трьох тижнів. Листя мереживне, декоративне, залишається красивим до самих холодів.. Має кілька декоративних форм: махрову (f. flore pleno) — з махровими квітками «Snowdrop anemone» та великоквіткову (f. grandiflora) — висотою 30 см з великими запашними квітками більш як 8 см в діаметрі. Snow White (Anemone sylvestris «Snow White»).

Догляд за весняними анемонами

Цей вид досить зимостійкий та невибагливий. У садах приблизно з XVI століття. Сильно розростається на багатому, лужному  і вологому ґрунті та може пригнічувати сусідні, не настільки життєздатні рослини. Добре виглядає в груповій посадці на газоні або близько папоротей і каменів. Часто її висаджують під деревами та перед чагарниками.

У період цвітіння анемони необхідно підгодувати рідким органічним добривом. Восени найкраще використовувати мінеральне добриво. Обов’язково потрібно видаляти бур’яни та час від часу обережно розпушувати ґрунт.

Літні анемони

Це бульбоцибулинна анемона, яка потребує пророщення бульб. Ці різновиди не зимують у відкритому ґрунті в умовах України та потребують викопування як гладіолуси або жоржини.

Бульбоцибулині анемони висаджують навесні та в першій половині літа. Перед висаджуванняи бульбової анемони в ґрунт, її потрібно замочити в теплій воді та протримати декілька годин. Також можна проростити анемону у горщиках і обережно перевалити у відкритий ґрунт вже розвинуті кущики. Якщо бульбоцибулина пройшла обробку, то у неї видно, де буде проростати бульбочка.

У садах з 1594 року. Має багато цікавих сортів. Серед сортів з простими квітками найчастіше вирощують:
‘Де Каен’ — різноманітного забарвлення квіток;
‘Містер Фокер’ — квітки блакитні.

 

Серед махрових і напівмахрових популярні сорти:
‘Говернор’ — квітки яскраво-червоні;


‘Лорд Лейтенант’ — квітки блакитні.

Догляд за бульбоцибулинними анемонами

Місце для цієї анемони найкраще виділити в прозорій тіні дерев. Ґрунт має бути добре дренованим, легким та родючим. Висаджують анемону на глибину 5 см і відстань до 15 см. Влітку рослини до початку цвітіння постійно поливають і підгодовують органічними добривами.

Восени, коли листки засохнуть, бульби викопують, підсушують в добре провітрюваному приміщенні й зберігають в прохолодному, сухому місці.

Осінні анемони

До анемон, що квітують влітку та восени відносять анемону гібридну, хубейську, японську, повстисту.. Це дуже декоративні багаторічні рослини, які приваблюють мереживною формою куща над якими на довгих стеблах літають як метелики квіти, що можуть бути як махрові так і прост. Зазвичай вони білого, рожево-малинових відтінків. Квітує з другої половини липня до самісіньких приморозків наприкінці вересня початку жовтня.

Догляд за літньо-осінніми анемонами

Японські осінні анемони невибагливі, мають добру морозостійкість. В перший рік вони розвиваються досить повільно, але в наступні роки вже швидко розростаються. Плануючи посадку треба мати це на увазі та виділити досить місця, або посадити рослину у контейнер без дна. Пересадки анемона не любить, але якщо треба ділити плантацію після 3-5 років, найкраще це робити восени, після закінчення квітування або ранньою весною.Осінні анемони добре розвиваються на родючому, легкому ґрунті, з додаванням вапна.. Найкраще місце для анемон у прозорій тіні. Осінні анемони довго пробуджуються, то розпушуючи весною ґрунт, треба бути обережним, щоб не пошкодити коренів, або відмітити місце посадки. Осінні анемони хороші партнери для весняних цибулинних, які не планується викопувати. Анемони скриють пожовклі залишки весняної краси цибулинних та прогалини на клумбі серед мереживного листя.

Анемони в саду

Весняні види анемон чудово виглядають у поєднанні щ весняними цибулинними, які квітують в той час. Через невеликий розмір, ця рослина першого плану.
Літні та осінні анемони добре поєднуються з ломиносами (клематисами), астильбою та декоративними злаками. Комбінується вони із хостою та папороттю на тлі кущів. Але треба мати на увазі, що найкраще анемона виглядає великим масивом, тому це рослина другого плану.

Кореневищні та бульбоцибулинні анемони, як і інші види багаторічників можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, довсвідчений садівник, Олеся.

Читайте также Пеларгонії на літній терасі.

Опубликовано: 07.07.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты