Пеларгонії на літній терасі

Пеларгонія на літній терасі фото опис

Пеларгонія — яскрава трав’яниста рослина родини Геранієвих. Вона є однією із найпоширеніших кімнатних рослин. Завдяки легкості вирощування  вона використовується для прикрашання інтер’єрів кімнат та балконів протягом всього літа. Детальніше про неї ми розкажемо нижче.

Звідки пеларгонія родом?

У дикій природі види пеларгонії  зустрічаються на території Мадагаскару, Австралії, Півдня США, а також Нової Зеландії. А родом вона із Південної Африки та Індії. Із цих локацій пеларгонія була завезена на територію Європи. Знайшли рослину під час довгих подорожей англійські мореплавці . Коли рослина потрапила до Великобританії, почалось її масове розведення і селекція нових сортів. Далі по всій Європі будинки і великі сади почали прикрашати  пеларгонією. Але на перших порах рослину можна було побачити тільки в оселях заможних людей. Також пеларгонію почали використовувати в медицині і парфумерії. Крім того, на світських вечорах жінки прикрашали яскравими суцвіттями капелюшки і свої розкішні сукні.

Пеларгонії для вирощування на терасі

В рід пеларгонія на даний момент включено понад 250 видів. Але видів яких вирощують в культурі всього шість. На їх основі вивели велику кількість сортів і гібридів. Нижче ми розкажемо про найпоширеніші групи для вирощування на літній терасі, балконі чи вдома.

Пеларгонія зональна

Даний вид пеларгонії був розведений в культурі  одним із перших. На його основі вивели понад 50 тисяч сортів та гібридів. Кущ даного виду має розгалужені, соковиті стебла, на яких розміщені щільні круглі листки. Темп росту дуже високий.  В центрі листової пластинки є більш світла ділянка, так звана зона. Цвітіння дуже тривале і рясне. Суцвіття зонтиковидні. На одному кущі розпускається одночасно до 10 суцвіть. Листки зональної пеларгонії мають специфічний стійкий аромат.

Сорти зональної пеларгоній умовно розділяють на декілька груп, по особливостях квітів.

1. Пеларгонія тюльпаноподібна – володіє вузькими квітами, що по формі схожі на бутони тюльпанів. Суцвіття має велику кількість квітів.

2. Пеларгонія розебудна — квіти по формі максимально схожі маленькі троянди. Суцвіття нагадує букет.

3. Пеларгонія махрова – квіти мають велику кількість пелюсток, зазвичай більше 9.

4. Немахрова пеларгонія – квіти прості, складаються із 5 пелюсток.

Пеларгонія плющелиста

Володіє сланкими пагонами. Довжина пагонів варіює від 20 до 100 см. На них розміщені гладкі листки схожі  на листки плюща. У різних сортів є як махрові квіти, так і прості. Суцвіття дуже щільні.

Пеларгонія королівська

Надзвичайно ефектна рослина. Висота дорослого куща – до 50 см. Пагони міцні і розгалужені. Володіє зубчастим листям, яке схоже на листя клену. Квіти великі, пелюстки з гофрою по краю, строкаті. Цвіте 2-3 місяці.

Пеларгонія запашна

Кущ даної пеларгонії має короткі пагони, які часто галузяться. Густо вкритий черешковим листям із рваними краями округленої форми. Листки  в ширину до 5 см. Вони мають сильний аромат із ноками лимону або троянди. Квіти зібрані в зонтики, дрібні, білі або рожеві.

Пеларгонія грандіфлора (крупноквіткова)

Розгалужений чагарник. Висота пагонів складає до 100 см у висоту. Листки мають довгі черешки, часточкові, інколи опушені. На цвітоносоах розміщені від одної до 3 квіток. Квіти діаметром до 4 см. Мають на пелюстках штрихи.

Пеларгонія ангел

Даний вид отримали завдяки селекції між видами. Володіє дуже дрібним листям і пагонами, що стеляться. Тем росту дуже високий. Квіти двохколірні, асиметричні. Верхні пелюстки більше нижніх. По формі квітка нагадує квітку фіалки.

Вирощування пеларгоній на літній терасі

Пеларгонія порадує довгим (до 5 місяців в залежності від сорту) і рясним цвітінням на Вашому балконі чи терасі при забезпеченні певного догляду. Догляд за деякими сортами може дещо відрізнятись у зв’язку із особливостями росту. Але в загальному рекомендації приблизно однакові.

Вибір горщика і посадка

Якщо ви вже вибрали сорти і купили розсаду пеларгонії, то наступним кроком буде правильний вибір горшка. Якщо сорт прямостоячий, наприклад, один із сортів пеларгонії запашної, то обирайте широкий пластиковий горщик чи контейнер.  Для ампельних сортів, наприклад , сортів плющелистої пеларгонії потрібно брати кашпо, або горщик із поставленою в нього опорою. Це потрібно для того щоб виткі пагони могли нормально розвиватись.

Для посадки використовують суміш з листової, перегнійної, дернової землі і піску. Також можна використовувати суміш перегною, торфу, компосту і дрібного піску. На дно потрібно покласти шар дренажу. Наприклад, шар керамзиту або дрібної гальки.

Температурний режим і умови освітлення

В період активного зростання і цвітіння рослина потребує температури 20-25 градусів Цельсію. Рослина тепло і світлолюбна.  В кінці сезону її переносять в приміщення з температурою 12-15 градусів. Для хорошого росту і розвитку потрібно забезпечити рослині свіже повітря і помірну вологість.

Але потрібно не забувати, що надмірні прямі промені сонця можуть спричинити опіки. І навпаки – нестача світла призводить до появи блідого листя і засихання куща.

Полив і підживлення пеларгоній

Весною поливати слід раз в три-чотири дні. Влітку рослину поливають кожного дня або раз в два дні. При поливі бажано не лити воду на листя. Також не слід переливати рослину, так як коренева система почне загнивати.

Починаючи із другої декади травня підживлюйте пеларгонії раз в два тижні. Для підживлення використовуйте рідкі мінеральні та органічні добрива. В перших підживленнях мають переважати добрива із великою кількістю азоту. Перед підживленням потрібно зволожити субстрат.

Обрізка пеларгонії

Для активного якісного цвітіння потрібно провести обрізку пеларгонії. Після того як пагони достатньо витягнулись, можна проводити процедуру скорочення. Гострим ножем пагін зрізають над вузлом. Залишають при цьому на пагоні 3-4 вузла. Зайві частини пагонів будуть витягувати на себе поживні речовини і не будуть давати розвиватись квітам.

Пеларгонії, та  іншу розсаду рослин можна придбати по доступній ціні в інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Засоби захисту для Вашого саду.

Опубликовано: 16.05.2020

Комментариев: 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты