Географічні мандри з гіпеаструмами

Зміст:

Епоха Великих географічних відкриттів принесла світові не тільки масу нових знань про невідомі землі та народи, але й переселила в наші сади та на наші підвіконня надзвичайні рослини, одна з яких – гіпеаструм, торгова назва – амариліс. Але сьогодні ми подорожуємо по Світу завдяки назвам сортів гіпеаструма.

Північ, сніг та мороз або білі сорти гіпеаструмів

Білі сорти гіпеаструмів фото опис

Безкрая снігова пустеля та біла тиша надихали селекціонерів сортівСіберія, Антарктика, Аляска та Калгарі.

Siberia (Сіберія)

Білий, з зеленуватим відтінком та зеленим горлом, сорт Siberia відноситься до Galaxy Group. Особливістю цього сорту є що квіти немов дивляться догори та досить товстенькі стебла. Оборотна сторона пелюстки має виразний зелений мазок. Зареєстровано цей сорт у 2012 році. Назву сорту дала величезна територія від східних схилів Уральських гір до узбережжя Тихого океану.

Antarctica (Антарктика)

Гіппеаструм Antarctica — білий з помітним рожевим відтінком, має великий зелений центр, відноситься до Galaxy Group. Розмір квітки 18-18,5 см. Коли квіти повністю відкриваються, пелюстки красиво загинаються та форма квітки змінюється. Квітконос висотою від 55 до 60 см.

Сорт названий на честь південної полярної частини Землі. Зареєстровано сорт Antarctica у 2007 році

Alasca (Аляска)

Амариліс Alasca (Аляска) фото опис
Махровий сорт, що відноситься Double Diamond Group (також цей сорт відносять до групи сонатіні) названо на честь най північного штату Сполучених штатів. Розмір квітки 14-15 см, красивої лійкоподібної форми, висота стебла 35-45 см. Зареєстровано сорт Alasca у 2007 році.

Calgary (Калгарі)

Амариліс Calgary (Калгарі) фото опис

Місто, в якому відбулися Зимові Олімпійські ігри в 1988 році дало назву білому сорту Galaxy Group. Форма верхньої та бокових пелюсток колоподібна, вкладаються у трикутник. Ніжній край трикутника ніби висувається вперед. Квітка має зеленуватий відтінок, виразне жилкування та світло-зелену пляму у горлі. Зареєстровано сорт Calgary у 2007 році.

Гори та долини в назвах гіпеаструмів

Mont Blanc (Монблан)

Гіппеструм Mont Blanc (Монблан) фото опис

Білосніжні верхівки гір теж давали назви гіпеаструмам. Найвища гора в Альпах на кордоні Франції та Італії дала назву білим сортам крокусу, тюльпана, алісуму, іриса та гіацинта. Один зі старовинних сортів гіпеаструму Galaxy Group, що було вперше зареєстровано аж у 1940 році та перереєстровано у 1980, теж названо на честь цієї вершини.

Розмір квітки 18-19 см.Колір білий з вершковим відтінком, горло світло-жовте із легким зеленим відтінком.

На третій день квітування пелюстки дуже красиво вигинаються хвилями. На кінчиках є невеликі кігтики.
На честь Евересту теж названо білий сорт гіпеаструмів, що відноситься до Galaxy Group.

Green Valley Грін Валлі (Зелена долина)

Амариліс Green Valley фото опис

Назва нового цікавого сорту цибулинних Green Valley, м’ятно-вершкового кольору та червоними смужками, що відноситься до Diamond Group, перекладається як “Зелена долина!. Це англомовний топонім, поширений переважно у США: Дакоті, Каліфорнії, Іллінойсі тощо. Також є таке містечко в Австралії.

Але географічна назва Green Valley присутня не тільки на Землі. Також це неофіційна назва Vastitas Borealis або Великої Північної рівнини, що є найбільшою низовиною на планеті Марс. Ну й одразу, Green Valley є назвою старих спіральних галактик, що містять зорі типу надгігантів.

Гра в міста у назвах гіпеаструмів.

Існує інтелектуальна гра «Міста», з певними змінами, це гра для колекціонерів гіпеаструмів.

Сорт зі сібітерів, названий на честь міста, заснованого 1538 році, також є такий футбольний клуб – Богота (Bogota)

Гіпеаструм Bogota фото опис

Біла квітка із червоними смугами, сорт названо на честь столиці штату Новий Південний Уельс – Сідней (Sydney). Махровий сорт з білими квітами, що мають яскраво-рожево-малиновий кант, і з яскраво-рожево-малинові смужки, названий на честь старовинної фортеці в Португалії – Елваш (Elvas).

Гіпеаструм Elvas фото опис
Наполі, звичайно чоловіки одразу скажуть, то футбольний клуб серії А, але то італійці так вимовляють назву міста Неаполь… Для гіпомана Napoli — це сорт гіпеаструма, а не клуб, де грає Дріс Мертенс.

Сорт з Trumpet group, названий на честь столиці Чилі — Сантьяго (Santiago).
Гіпеаструм Сантьяго (фото опис)

Острови в океані та на підвіконні

Острови теж виступали хрещеними для сортів гіпеаструмів. Барбадос (Barbados) в Карибському морі, Суматр (Sumatra) в Індійському океані, але для гіпоманьяків – це сорти улюбленої рослини.

Читайте також Трубчасті амариліси.

Опубликовано: 12.01.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты