Догляд за орхідеєю

Зміст

  • догляд за орхідеєю в домашніх умовах
  • догляд за орхідеєю під час цвітіння
  • догляд за орхідеєю після цвітіння
  • догляд за орхідеєю фото

 

Той, хто любить і займається вирощуванням квітів, знає, що кожна рослина має свої особливості і, як наслідок, вимагає особливого догляду. Наприклад, екзотичні орхідеї дуже ніжні.  І щоб вони завжди були красивими і здоровими потрібно створити їм умови, наближені до природніх. Ви повинні забезпечити їх потрібною кількістю світла, води та добрив.

Зростання і розвиток орхідеї, порівняно з іншими рослинами, відбувається повільніше, і тому не потрібно впадати у відчай, якщо щось піде не так. .

 

Догляд за орхідеєю в домашніх умовах

Якщо мета полягає в тому, щоб навчитися правильно доглядати за орхідеями, важливо трохи зрозуміти цей вид. Сімейство орхідей — одне з найбагатших у рослинному світі. Сьогодні відомо понад 30 000 видів, крім різноманітних  гібридних видів, що походять від контрольованого вирощування. Незважаючи на культивування практично на всіх континентах, значна частина цих рослин росте в районах з дощовим та помірним кліматом на висотах від 800 до 2000 метрів або навіть більше.

Через величезну різноманітність орхідей, які сьогодні можна купити, важливо розуміти як правильно доглядати за конкретним видом. Однак існують деякі загальні аспекти догляду за всіма екзотами, які можна застосовувати в домашніх умовах. Ознайомтеся з нашими порадами щодо догляду за орхідеями, щоб вони успішно розвивались і пишно цвіли.

 

Умови зростання орхідеї в природі:

У природі орхідеї часто квітнуть на деревах (епіфіти) у вологих і родючих місцях (літофіти). Що стосується домашнього вирощування, то є відповідні види які вирощуються у горщиках в корі, так і в грунті. Окремі види можна вирощувати навіть без контейнерів.

У своєму природному середовищі – в глибині лісу – орхідеї-епіфіти, як правило, ростуть на деревах, під листями та гілками. І як результат, потребують менше світла, ніж інші кімнатні рослини. Вони також ростуть у більш вологих місцях і вбирають з повітря воду. Через це спробуйте розмістити свою орхідею у місці, де повітря буде не занадто сухе і без надлишкового світла. Загалом, всі види орхідеї, як правило, найкраще цвітуть у добре освітленому місцеположенні, але захищеному від прямих сонячних променів.

Коли ви вирішили вирощувати їх в горщиках, важливо звернути увагу на якість використовуваного ґрунту та кількість води, а також циркуляцію повітря в навколишньому середовищі. Бажано запобігати накопиченню води у контейнері, і тримати більшість коренів в повітряному середовищі. Рослина дуже чутлива до частих пересадок, тому важливо після покупки висадити її в якісний субстрат.

Увага! Ще один важливий момент, на який також слід звернути увагу, — це те, що якщо у вас є більше однієї орхідеї або навіть інших рослин, уникайте розміщення їх занадто близько. Наприклад, якщо заражена якась із ваших рослин, легко заразяться і ті, що знаходиться поруч.

Список важливих елементів, необхідних для вирощування орхідеї вдома:

Фосфор

Елемент, «багатий енергією», яку вдається добре розподілити по всій рослині. Це дуже важливо для цвітіння і зростання кореневої системи. Коли його не вистачає, першою ознакою є типовий колір рослини, вона в синьо-зелених тонах.

Азот

Азот надзвичайно важливий для вегетативної маси. Його недолік може спричинити пожовтіння листя, поки вони не опадуть. А його надлишок, навпаки, може завдати шкоди цвітінню орхідеї (не буде квітів).

Калій

Цей елемент бере участь у виробництві цукру та крохмалю і важливий для нарощування коренів. Його надлишок може завдати шкоди рослині, оскільки він може спричинити дефіцит інших елементів.

Кальцій

Нестача цього елемента може призвести до поганого росту орхідей. Деякі ознаки, які можна спостерігати, це темні плями на кінчиках рослини.

Хлор

Його відсутність призведе до того, що листя зів’януть.

Сірка

Коріння орхідеї можуть не розвиватися належним чином, якщо бракує цього елеенту.

Залізо

Дефіцит заліза призводить до нестачі хлорофілу в листях.

Магній

При відсутності магнію можуть з’явитися деякі плями на листі.

Марганець

Визначити брак марганцю можна за жовтуватими плямами на листях та зеленими краями.

Молібден

Це важливий елемент, котрий бере участь в обміні калію та азоту. Відсутність цвітіння — це наслідок, коли рослина відчуває дефіцит цього елемента.

Бор

Бере активну участь при транспортуванні цукру. Якщо в рослині бракує бору, це призведе до цвітіння.

Мідь

Брак цього легко визначити за молодими листками, які можуть мати плями, в’янути, а також мати синьо-зелений колір.

 

Комплексні мінеральні добрива N-P-K (азот-фосфор-калій)

  • Добриво 20-20-20 (співвідношення азот-фосфор-калій, вказане на упаковці): В основному використовується для планового підживлення рослин.
  • Добриво 30-10-10: Найкраще підходить для активного росту зеленої маси, коли орхідея ще молода або коли ви готуєтесь пересаджувати свою орхідею.
  • Добриво 10-30-20: Воно призначене для прискорення цвітіння вашої орхідеї.
  • Добриво 08-45-14: Також використовується для цвітіння і вкорінення рослини.
  • Добриво 20-20-20: Воно підходить для всіх стадій розвитку орхідеї. Якщо ви не хочете перейматися про постійну заміну добрив, ви можете використовувати цей тип.

Догляд за орхідеєю під час цвітіння

Багато людей цінують її квіти і зневіряються, коли листя починає втрачати блиск, а квіти починають в’янути . Але ми не повинні втрачати надію змусити орхідею зацвісти знову, просто знайте як.

Більшість орхідей цвітуть лише раз на рік, а їхні стебла повторно не формують бутонів після закінчення початкового цвітіння.

Однак деякі орхідеї, особливо гібриди, можуть цвісти не раз і при цьому на одному стеблі. Серед них найбільш відомими є представники роду Фаленопсіс (Phalaenopsis ), квіти яких нагадують метеликів.

Окремі екземпляри, коли за ними добре доглядають, витрачаючи місяці, можуть розквітнути повторно . Однак цей бонус супроводжує не всі існуючі види.

Після того, як остання квітка відпаде від стебла, орхідея сама «вирішить», що робити далі.

Вона може вважати свою місію виконаною, і в цьому випадку пагін просто висихає. У наступному році, в той же час, своєчасно з’явиться і розцвіте ще одне стебло.

Орхідея може також вирішити підтримувати квітконос активним. У цьому випадку зі сплячих бруньок (тих невеликих виступів уздовж стебла) з’являються нові гілки. Вони дадуть нове цвітіння. Однак, як правило, це цвітіння більш помірне, з меншою кількістю квітів, ніж першого разу. А все тому, що формування бутонів і суцвіть вимагає багато сил рослини (і навіть може послабити її і навіть змусити загинути). Зазвичай у природі існує період відпочинку між одним і наступним цвітінням. А в домашніх умовах частіше за все цей природній цикл порушується.

Існує також третя можливість. Орхідея може виробити кейкі («дітки») зі старого квіткового стебла. У цьому випадку маленька брунька розвине коріння і може відірватися від материнської рослини, даючи власне цвітіння в майбутньому.

Це стосується насамперед фаленопсісів. після закінчення цвітіння їх стебло може залишатися зеленим і випускати нові бутони через гілки головної осі.

Відмінний прийом, щоб змусити орхідеї знову цвісти, -підживлювати їх рідкими добривами кожні 15 днів. І при цьому добриво повинно бути фосфорно-калійне.  Однак ви повинні знати, що в період цвітіння необхідно припинити використання добрив і зменшити частоту поливу. Експерти рекомендують, у цьому випадку, використовувати техніку занурення горщика з орхідеєю в миску з водою. Переконайтеся, що горщик має дренажні отвори на дні, щоб субстрат міг просочитися теплою водою (близько півгодини). Потім дозвольте зайвій воді стекти з горщика, і поставте орхідею на місце. Повторюйте операцію «занурення горщика» кожні 10 днів. Додатково поливати рослину, при цьому, не потрібно.

 

Завжди пам’ятайте, що не слід розташовувати свої орхідеї занадто близько до джерел тепла. Наприклад, рослину слід розміщувати подалі від обігрівачів, камінів або печі. Однак зверніть увагу, якщо температура у вашому домі перевищує 20 градусів, бажано розмістити орхідеї в більш прохолодному місці, наприклад, біля вікон, на сходах або, де більше вентиляції.

Це може здатися надмірним, але орхідеї — це ніжні рослини, і тому за ними потрібно прискіпливо дбати. З особливою обережністю слід протерти ніжні листя, щоб позбутися пилу. Для цього використовуйте зволожену водою ганчірку , куди можна також додати кілька крапель оцту або лимона. Також можна взяти ватний диск, змочений молоком і водою.

Догляд за орхідеєю після цвітіння

Осіннє сонце необхідне для того, щоб ваші орхідеї знову зацвіли. Насправді в цей час сонце не занадто гаряче, щоб пошкодити листя і квіти рослини. Воно, навпаки, стимулює повторне цвітіння. Отже, одна з наших порад по догляду за орхідеями після цвітіння – розмістити свої рослини на вулиці в неморозну погоду і потримати деякий час під прямим сонячним промінням. Пам’ятайте, що орхідеї зростають при температурі від 10 до 25 °С.

Повний зріз  квітконосу — це штучний спосіб заставити орхідею відпочивати і забезпечити нове та активізоване цвітіння наступного року. Для цього обріжте стебло близько до основи. І у відповідний час з’явиться новий пагін (з бутонами, розташованими паралельно та симетричними рядами).

Однак, це стосується, в першу чергу, фаленопсісів, якщо маєте намір милуватись цвітінням довше, можна проводити процедури, що заохочують відростання старого стебла. Ви можете зберегти старе стебло та очікувати можливого повторного цвітіння.

Інший спосіб — який має на меті пришвидшити процес закладання нових бутонів — зрізання стебла на висоті третього пуп’янка (виступ, підрахований знизу вгору). Хоча важливо памятати, цей спосіб не завжди гарантує нове цвітіння. Може статися так,

Однак важливо пам’ятати, що зрізання на висоті третього вузла не гарантує нового цвітіння. Може бути, що орхідея випромінює один або кілька кейкі , що замість неї виділяє вторинні квіткові стебла, а може бути, що нічого не відбувається.

Стимулюйте нове цвітіння теплом. Тому на початку осені перенесіть свої орхідеї на балкон вдень і поверніть їх в приміщення, коли стемніє . Коротше кажучи, повторіть цю операцію протягом приблизно 2 тижнів. Не бійтеся вересневої спеки. Тепловий удар сонця, всупереч поширеній думці, не погубить вашу орхідею, а змусить її цвісти знову, сприяючи появі нових бутонів.

Читайте також: Лохина: посадка та догляд

Опубликовано: 29.04.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты