Лохина: посадка та догляд

Зміст:

Лохина: посадка та догляд фото опис

Особливості чорниці високорослої

Лохина або чорниця високоросла. Представник роду Vaccinium. Родом рослина з Північної Америки. У природних умовах росте на вологих, болотистих ділянках. В середньому висота куща 150-200 см, ширина — 200-250 см.

Цвітіння куща проходить у другій половині травня. Вельми смачні плоди починають достигати з другої половини липня у сортів з раннім, в серпні у сортів із середнім і у вересні у сортів з пізнім плодоношенням. Дозрівання ягід проходить нерівномірно. В святи з цим урожай збирають в кілька етапів. Середня врожайність з дорослого куща становить від трьох до семи кілограм. У ягодах чорниці високорослої міститься велика кількість вітамінів.

Особливості лохини фото опис

Плодоношення у чорниці високорослої починається у віці 4 років, а максимальний урожай кущ починає давати у віці восьми років. Врожайність куща зберігається до тридцяти років.

Особливості вирощування лохини

Особливості вирощування лохини

Чорниця високоросла погано росте на ділянках з близьким заляганням ґрунтових вод. Для гарного росту чорниця вимагає дренований, родючий ґрунт з великим коефіцієнтом вологопроникності. Також pH ґрунту повинен бути від 5,5 до 3,5, тобто вона повинна бути дуже кислою. Якщо ґрунт не буде кислим, то ріст рослини буде уповільнений, а плодоношення буде неякісним.

Якщо ґрунт глинистий, то потрібно забезпечити шар дренажу хоч 15 см у висоту. Інакше буде застоюватися вода і коріння рослини почнуть гнити. Також не можна садити кущ в низинах.

Для висадки вибирають ділянку, захищений від вітрів і який не затінений деревами.

Також потрібно враховувати, щоб за рік до посадки на ділянці раніше не росли дерева або інші плодові кущі, так як в такому випадку ґрунт буде сильно виснажений.

Посадка лохини

Посадочні ями для лохини готують за 2 місяці до самої посадки. Розміри ями для висадки -60 см в ширину, і 50 см в глибину. Відстань між кущами в ряду повинна коливатися від 150 до 200 см.

Кореневу систему саджанця перед посадкою замочують на годину у воді, або ж в розчині стимулятора росту.

Посадкову яму поступово заповнюють сумішшю кислого торфу, хвої, листя, частинок кори, тирси. Також, для щоб підкислити суміш, вносять колоїдну сірку, або ж органічні кислоти.

Кореневу систему акуратно розправляють і ставлять в яму, розміщуючи кореневу на рівні 5 см. Під час посадки добрив не вносять. Після посадки кущ рясно поливають. Далі прикореневе коло мульчують сосновою корою або перепрілим компостом.

Догляд за високорослою чорницею

Лохина догляд

Основний догляд за культурою — прополка, розпушування верхнього шару ґрунту, регулярний полив і своєчасна обрізка.

Розпушування і прополювання

Щомісяця біля куща чорниці проводять розпушування верхнього шару ґрунту. Потрібно пам’ятати, що коренева система розташовується на глибині 20 см. Розпушування допомагає коріння краще дихати і отримувати більше води. Також при необхідності регулярно прополюють ділянку від бур’янів. Видалення шкідливих бур’янів забезпечує швидке і якісне розвиток куща.

Також не забувайте розпушувати ґрунт безпосередньо перед поливом.

Полив лохини

Дана культура є дуже вологолюбною. У перший місяць після посадки кущ поливають два або три рази на тиждень в ранковий час. Обсяг поливу — від чотирьох до семи літрів. Небажано допускати пересихання ґрунту, але не можна допускати і перелив. Влітку поливайте кущі раз в тиждень якщо є дощі, а в посушливу погоду близько двох разів на тиждень. Також в посуху потрібно зрошувати кущ.

Якщо кущ великий, або починає плодоносити, то для поливу використовують обсяг в два рази більше від початкового.

Відразу після здійснення поливу прикореневій круг мульчують перепрілим компостом або хвоєю. Мульча не дає випаровуватися воді. У період активної весняної вегетації можна поливати рослину розчином сульфату амонію, що забезпечить посилене зростання листя і стебел.

Підтримка рівня кислотності ґрунту

Так як кислотність ґрунту може зменшуватися, що негативно позначається на розвитку кущів, то обов’язково час від часу ґрунт потрібно підкислювати.

Щоб підкислити ґрунту два рази в рік, навесні і влітку її поливають розчинами кислот. Для приготування розчину столову ложку цитратної або оксалатної кислоти розчиняють у відрі води. Також можна розчинити близько половини склянки 9% -го оцту у відрі води. Також для підкислення в ґрунт підсипають по відру кислого торфу.

Після підкислення ґрунту активно починають рости молоді пагони.

Підживлення

Підживлення лохини фото опис

Основне правило підгодівлі чорниці — не підживлюють її органічними добривами.

Підживлення мінеральним добривом роблять на третій рік життя куща. Для підгодівлі використовують спеціалізовані добрива для лохини або ж добрива для плодових кущів.

Обрізка

Лохина обрізка фото

Обрізку проводять на початку березня.

Перша обрізка формувальна — залишають 5-8 здорових пагонів на кущі.

Починаючи з шостого року життя, потрібно робити омолоджуючу обрізку. Потрібно видаляти старі, п’ятирічні пагони, а також обмерзлі та пошкоджені.

Читайте також Ремонтантна малина: посадка та догляд.

Опубликовано: 10.04.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты