Ремонтантна малина: посадка та догляд

Зміст:

Ремонтантна малина: посадка та догляд фото опис

Особливості ремонтантної малини

Малина ремонтантна — сильнорослий плодово-ягідний кущ. Її головні корені розміщені на глибині від 10 до 25 см, а додаткові розходяться в сторони на відстань до 3 м.

У весняний період в даної культури з’являються свіжі пагони, які плодоносять. До грудня верх пагону, який плодоносив, засихає. На частині пагону вже навесні наступного року з’являються плодові гілки. На них також проходить плодоношення, яке у ремонтантних сортів розтягнуто на кілька місяців.

Ремонтантна малина набагато краще протистоїть шкідниками і хворобам, ніж стандартні сорти малини, плодоносячі один раз за сезон. Завдяки цьому плоди ремонтантної малини майже не червиві.

Вона простіша у догляді. Крім того, ремонтантні сорти формують великі ягоди.

Посадка ремонтантної малини

Посадка ремонтантної малини фото опис

Малина обожнює ґрунт, багатий гуміновими кислотами і мікроелементами з легкою структурою, і великим коефіцієнтом вологоємкості. Ділянка для висадки повинна мати рівень залягання ґрунтових вод не більше метра. Також ділянка повинна бути добре освітленою, при можливості з захистом від вітру. На темних ділянках кущі плодоносять гірше, дають більш дрібні плоди.

Ідеальний ґрунт для висадки ремонтантної малини — родючий суглинок. Реакція ґрунту повинна бути або нейтральна, або злегка кисла. У сильно кислі ґрунти потрібно буде додати гашене вапно або доломітову крихту.

Не можна висаджувати дану культуру на ділянки, де раніше росли рослини із родини Пасльонові.

Висадка ремонтантної малини здійснюється з кінця березня по кінець травня навесні і з середини вересня по листопад восени.

Посадка навесні

Для висадки ремонтантної малини у весняний період ділянка має бути підготовлена ще восени.

Проведіть очищення ділянки від бур’янів. Далі перекопайте ділянку і внесіть приблизно 2 відра слабокислого торфу в ґрунт, а також 200-300 г комплексних мінеральних добрив.

Ранньою весною створіть ями квадратні завглибшки і шириною близько 35-40 см. Відстань між окремими посадковими ямами -80 см. Між рядами має бути відстань не менше 150 см.

Перед посадкою огляньте кореневу систему саджанця. В ідеалі вона має чітко виражений центральний корінь, а також велику кількість менших. Діаметр пагону нижній частині — 5 і більше міліметрів, а довжина пагону близько 30 см.

Перед посадкою коріння саджанця опускають в розчин регулятора росту, наприклад, корневину на 2-3 години.

Саджанець засипають ґрунтом по кореневу шийку. Якщо ґрунт дуже пухкий, то кореневу шийку заглиблюють на 5 см.

Відразу після висадки саджанці рясно поливають виключно теплою водою і мульчують сосновою корою, або ж сухим торфом.

Посадка восени

Для осінньої посадки ґрунт готують з весни. Його ретельно перекопують і вносять комплексні мінеральні добрива, перепрілий компост.

Далі слідують алгоритму весняної посадки.

Догляд за ремонтантною малиною

Нижче ми розповімо, як правильно доглядати за саджанцями ремонтантної малини.

Догляд за ремонтантною малиною в весняні місяці

Догляд за ремонтантною малиною в весняні місяці фото опис

На початку березня на ділянці розсипають комплексне мінеральне добриво.

На початку квітня обрізають підсохлі і підмерзлі пагони. Також в цей час обробляють пагони розчином залізного купоросу для боротьби з грибками.

У другій половині травня для профілактики обробіть пагони Хорусом або фундазолом.

Літній догляд

Влітку основний догляд за ремонтантною малиною включає в себе полив і видалення бур’янів, аерацію ґрунту.

Високорослі кущі ремонтантної малини підв’язують до опори. Опори складаються з кілочків між якими розтягнуті 3 ряди дроту. Пагони акуратно підв’язують до кожного ряду дроту.

На початку літа бажано обробити кущі інсектицидами, для того щоб рослина не страждала від шкідників. Але бажано використовувати малотоксичні препарати

Для уникнення вигоряння плодів можна вкрити плодоносні стебла агроволокном низької щільності.

Осінній догляд

Осінній догляд фото опис

Старі пагони, які вже відплодоносили зрізають до землі. Пагони посаджені в цьому році вкорочують до 30 см.

Коли обрізка закінчена, видаліть з ділянки залишки пагонів та листя і спаліть їх. Це вбереже кущі від шкідників і грибків.

Далі йде полийте кущі ремонтантної малини і перекопайте верхній шар ґрунту. В кінці замульчуйте поверхню біля них свіжої мульчею шаром близько 5 см

Підживлення ремонтантної малини

Підживлення фото опис

Якщо при посадці кущів малини ви внесли достатню кількість добрив, то перші 2 роки можете не удобрювати ділянку.

На третій рік знову починають вносити добрива. Для цього навесні в верхній шар ґрунту додають добрива тривалої дії, наприклад добрива Florium Profi. На один метр квадратний ґрунту вносять близько 200-300 г добрива тривалої дії.

Також ремонтантна малина добре відгукується на внесення органічних добрив. Використовуйте розчин курячого посліду або ж розчин біогумусу для літньої підгодівлі. Також можна використовувати перепрілий компост.

Читайте також Як обрати сорти винограду для дачі.

Опубликовано: 06.04.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты