Як обрати сорти винограду для дачі

Зміст:

Особливості вирощування винограду на території України

Приємно сидіти серпневими вечорами у бесідці та їсти прямо з лози соковиті грона винограду… Або дістати велику пляшку та налити до приємної бесіди трохи кислуватого напою… Саме ці мрії підштовхують до посадки маленьких гілочок, що потім будуть увішані гронами.

Саджанець винограду висадка фото опис
Наша країна має давню історію вирощування винограду у степовій та лісостеповій зоні. Традиційно лозу вирощували ще за часів давніх греків на півні України – Криму, Одещині, Миколаївщині, Херсонщині. Закарпаття також відомо своїми погребами. Але і на півночі України можна теж вирощувати виноград правильно обравши сорти – морозостійкі та з меншим терміном вегетації.


Виноград можна поділити за певними ознаками, одна з них – укривні та не укривні сорти. Виноград, що витримує зниження температури до — 18 … — 23 ° С, вкривають навіть на півдні. Однак більшість сортів, особливо сучасної селекції, переносять морози -25 … — 30 ° С. У південних виноградниках такі можна вирощувати в неукривній культурі з мінімальним ризиком підмерзання.

На Поліссі їх вже потрібно вкривати, через те, що зимові температури там набагато нижче, ніж на півдні. А ось сорти з морозостійкістю — 28 … — 35 ° С в цій зоні можна вирощувати в неукривной культурі. Це Лідія, Мускат Київський, Ізабелла,

Столовий, універсальний та технічний виноград

Також треба вирішити який саме виноград ви хочете вирощувати – для смакування (столовий) або технічний, саме з нього роблять вина, наливки тощо. З сортів без кісточок також роблять родзинки та варення. Технічні сорти винограду найневибагливі, можуть обвивати перголу або рости уздовж стіни будинку, витримувати низькі температури. Можна серед цих сортів обрати сорти, що будуть також доречні на столі.

Технічні сорти винограду фото опаис

Деякі технічні сорти винограду відрізняються специфічним присмаком (наприклад, Піно Грі, та Ізабелла) і ароматом (Мускат Оттонель, Мускат білий, Піно Меньє та ін.)

Для технічних сортів винограду характерна не дуже велика ягода у порівнянні зі десертними сортами, що має трохи кислуватий присмак.

Порівняння технічних і столових сортів винограда фото опис
Столові (або десертні) сорти винограду більш примхливі, майже всі сорти потребують укриття, та у порівнянні з технічними та універсальними сортами, більш довгий термін визрівання. Але смак ягоди більш солодкий та й розмір ягоди більший.

Радимо звернути увагу на такі столові сорти як Преображеніє, Юліан, Італія, Анюта, які вирізняються своїми видатними смаковими  якостями.

Групи винограду за терміном визрівання

Від моменту розпускання бруньок і до зрілості ягід сорту поділяються на сім груп:

Надранні — до 105 днів;
Дуже ранні — 105-115 днів;
Ранні — 115-125 днів;
Раннесреднего — 125-130 днів;
Середні — 130-135 днів;
Середньопізні — 135-140 днів;
Дуже пізні — понад 140 днів.

Для зони Полісся можливо вирощування тільки сорти зі надраннім, раннім та дуже раннім терміном визрівання плодів. Лісостепова зона та південна степова зона України надають більший вибір сортів.

Ще дуже важлива ознака сортів – стійкість до хвороб, наприклад, борошнистої роси, мільдью. Серед стійких сортів можна назвати Надєжду АЗОС, Лідію, Мускат Оттонель, Страшенський, Олександр. Також біля винограду висаджують кущі троянд, які хворіють на те же, і ці захворювання з’являються на трояндах приблизно за 2-3 дні раніше до виноградника. Якщо на троянді з’явилися ознаки хвороби, своєчасне лікування винограднику допомагає уникнути захворювання лози.

Читайте також Лілії Мартагон: вирощування та догляд.

Опубликовано: 12.02.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты