Лілії Мартагон: вирощування та догляд

Лілії Мартагон: вирощування та догляд фото опис

Лілії мартагон опис

Серед великого розмаїття сортів лілій у наших садах, лілії Мартагон зустрічаються дуже рідко. Не дивлячись не те, що з’явилися в садах Європи ще у Середні віки. Кількість сортів цих лілій не дуже велика й коштують дорожче аніж інші лілії. Але вони відрізняються підвищеною морозостійкістю і несприйнятливістю до хвороб і шкідників.

Це лілії Мартаргон, що належать до другого розділу за Міжнародною класифікацією (1997 р.), куди відносять усі лілії що походять від лілії лісової або саранки та подібних видів. Відрізнити ці лілії дуже легко – за формою вони подібні до чалми, англійська назва лілії мартагон — Turk’s cap, Turkish turban – так й називає турецький тюрбан. В Туреччині називають лілією Стамбула або султанською лілією, або драконовою лілією. Українська народна назва — походить від тюркського «сари», що означає «жовтий» — цибулини цієї лілії дійсно жовті. Характерна форма квітки дала ще назву кучерява лілія, царські кучері.

У них також вирізняється будова і форма листа, їх не сплутаєш більше ні з жодною іншою лілією. Ці лілії розповсюджені по всій Євразії від Іспанії до Японії. Саме ця лілія зображена на емблемі ботанічного саду ім. Фоміна в Києві.

Гібриди лілій Мартагон

Гібриди Мартагон, отримані від схрещування лілії лісової та Хенсона. Ці високорослі лілії цвітуть у другій половині червня. Рослина виглядає як канделябр, що унизаний дрібними квітками (5-8 см) чалмоподібної форми з пурпуровими, вишневими, жовтими квітками з чорно-коричневими вкрапленнями. Період цвітіння мартагонів майже завжди припадає на червень і триває близько 3-х тижнів. Це дуже ароматні лілії, з насиченим, пряним, але вельми витонченим і тонким ароматом. Лілії матаргон дуже улюблені метеликами.

Вибір ділянки для лілій Мартагон

Цей вид лілій один із найбільш невибагливих, добре переносить посуху і морози. Матаргон-гібриди не люблять яскраве сонце і надають перевагу ділянці під прикриттям кущів або у світлій тіні листопадних дерев, де прохолодно і сиро. Це рослини для садів в неформальному сільському стилі або природного саду зі тінистим і напівтінистим місцям. Якщо висадити рослину на сонце, то квітконоси будуть короткими, а квіти блідими та дрібними.

Посадка лілій Мартагон

Найкраще розвиваються на пухких, багатих органікою некислих ґрунтах. Тому їх не бажано мульчувати тирсою і торфом, а листям з додаванням попелу. Садити треба глибоко, не менш 20 см. Якщо врахувати ще довжину коренів, ґрунт треба обробити на глибину не менше 2 штики лопати. Висаджують матаргон-гібриди навесні та восени одразу на постійне місце. Обов’язково треба знати, що ці лілії дуже хворіють при пересадці на нове місце. Також а іноді можуть перший рік просто тихенько сидіти у ґрунті, відрощующи корені та набираючись сил для наступного квітування. Якщо цибулини придбані в час, що не підходить для посадки, їх пересипають злегка вологим торфом і зберігають у прохолодному місці (при температурі +5 градусів).

Мартагони дорожче від інших лілій приблизно на 50-70 відсотків. Велика ціна на цибулини  зумовлена тим, що розмножуються і ростуть ці лілії дуже повільно, на одному місці без пересадки можуть рости 20 років, сама цибулина живе до 60 років.

Розмножуються матаргон гібриди лусками цибулин та насінням. Сіянці найчастіше не повторюють сортові ознаки.

У садах лілії матаргон добре виглядають на 2 плані та поєднуються із хостами, астильбами, лілейниками, з папоротями. Також із трілліумами, купеною й аквілегією, дицентрою.

Лілії мартагон, а також інші цибулини лілій найкращої якості ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Колеус: вирощування та використання в ландшафтному дизайні.

Опубликовано: 17.03.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты