Колеус: вирощування та використання в ландшафтному дизайні

Колеус: вирощування та використання в ландшафтному дизайні фото опис

Я хочу розповісти про рослину, яка для мене, як чарівна паличка, що заповнює прогалини на квітнику, закриваючи спочатку засохле листя тюльпанів, гіацинтів та нарцисів, а потім розростаючись, тримає колір у клумбі, утворюючи тло, для рослин-солістів.

Вона дуже невибаглива, мириться з яскравим сонцем, легко переносить тимчасову посуху, зовсім не вражається шкідниками та хворобами. Це колеус.

Раніше я купляла петунію, щоб заповнити квітник у червні після закінчення квітування цибулинних, але зараз, починаючи з кінця лютого починаю вкоріняти в склянці зі водою колеус, і до травня маю багато садового матеріалу.

Особливості посадки колеуса

Колеус легко пускає корені в воді, не потребуючи додавання стимуляторів. Після того, як рослина вкоренилася, для того, щоб рослина добре кущилася, я прищипую верхівку.

До ґрунту рослина невимоглива, хоча родюча земля дозволяє виростити просто розкішні екземпляри. Нарізавши навесні живці, можна з мінімальними витратами та сил, і фінансів отримати розсаду для квітника, де колеус декоративний, не тільки поблизу, але і на відстані.

Це дивовижна ефектна з яскравим плямистими листям декоративна рослина родом з Індії, з острова Ява і тропічних регіонів Південної Азії. Тому колеус не переносить приморозків, вимагає висадку не раніше травня.

Вирощування колеусу за насіння

Крім живцевого розмноження колеус добре розмножується за допомогою насіння. Сіють насіння колеусу поверхнево, не закопуючи. Підвищену вологість створюють обприскуючи з пульверизатора, насіння сходить швидко, зазвичай протягом тижня, схожість близько 100%. Тривала відсутність сходів говорить про низьку якість насіння і потребу купити нове.

Використання колеусу на різних  ділянках

Існує багато сортів і видів з різними за кольором листям. Найбільше поширений колеус Блюмі (С. blumei).

Останнім часом, через невибагливість та певну дешевизну, колеус дуже активно використовують в оформленні вулиць та скверів міст, поєднуючи з бегонією, цинерарією та петунією, чорнобривцями.

Я залюбки поєдную з однорічними жоржинами сортосерій «Строката стрічка» та «Веселі хлоп’ята». Також висаджую серед ірисів після квітування, лілейників та лілій. Цікавим вважаю сполучення зі мініатюрною хостою, що росте в напівтіні.

Після закінчення садового сезону, я обираю найміцніші 3-4 рослини, що зимують у квартирі. Інші йдуть до компосту. А вже з лютого починаю готуватися до дачного сезону…

Насіння колеусу, як і  насіння однорічних рослин можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Опубликовано: 25.02.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты