Фрезія – посадка та вирощування в домашніх умовах та відкритому ґрунті

Квітка має приємний аромат, який використовується в пірамідах парфумів, також користується популярністю серед квітникарів понад 200 років. Чому фрезія така особлива? Бо має на одному кущі бутони різнокольорового забарвлення. А ще її легко виростити не тільки у себе на ділянці, а і у квартирі, варто лише враховувати і знати певні нюанси. Ми поділимося інформацію про правильну посадку і належний догляд, а ще розкажемо про зберігання цибулин таким чином, щоб не ризикувати втратою посадкового матеріалу. 

Фрезія – посадка та вирощування в домашніх умовах та відкритому ґрунті фото опис

Вирощування фрезії

Вирощування можна проводити як у відкритому ґрунті, так і в домашніх умовах. Для успішної вегетації рослині необхідний специфічний температурний режим, але в умовах квартири і у відкритому грунті фрезія успішно вкорінюється, дає зелену масу і радує квітконосами надзвичайної краси. 

Терміни цвітіння фрезії залежать від терміну її посадки, цей нюанс мають багато цибулинних квітів. Наприклад, щоб отримати перший бутон до популярного свята 8 березня, цибулини мають бути посаджені у грудні, але не пізніше 8 січня. Щоб насолодитися дивовижним ароматом і яскравими квітами фрезії влітку, її висаджують не пізніше квітня, попередньо підрощену при кімнатній температурі у горщику.  

Види фрезій та популярні сорти 

Садівники полюбляють більше всього гібридну фрезію (Freesia hybrida), її можна вирощувати будь-де, підійде дім, вулиця, теплиця. Ця квітка виведена шляхом схрещування декількох сортів. Такий дивовижний сорт, як Кардинал має насичений жовтий колір з помаранчевим окрасом. Існує тендітна фрезія біла, або її ще називають заломлена, або надломлена, це більш мініатюрна версія, її висота не перевищує 40 см. Квітка має тендітні тонкі стебла, розлогі та міцні. Суцвіття складає волотистий колос, в ньому декілько білих чи жовтих квіток. Ще одна білосніжна квітка фрезія Альба (Freesia refracta var. alba). На пелюстках можна помітити фіолетові штрихи і жовтий зів. Сорт, який гідний уваги –– Балерина. Квітка має жовтувату основу і гофровані пелюстки, і також білий зів з жовтою смужкою. Суцвіття повне квіток близько 5 см. Квітконоси високі –– 30 см, що ніжно пахнуть. Можна ще багато сортів перелічувати, але краще побачити їз у каталозі. Якщо бажаєте почати з еффектних сортів, зверніть увагу на Пімперіну.

Види фрезій та популярні сорти фото опис

Фрезія будь-якого виду та сорту може рости в горщиках і на клумбі. Розмноження може відбуватися насінням, що трохи довше і складніше. Можна ділити цибулини фрезії, відокремлюючи діток від материнської цибулини, такий спосіб стає можливим, коли місця у посаженої рослини достатньо. 

Квітуча фрезія в зимово-весняний період виглядає дивовижно, щоб цього досягти достатньо висадити цибулини у жовтні.  

Покрокова схема розмноження цибулинами

  1. Дочекатися початку цвітіння материнської цибулини і в’янення квітів, обірвати їх.
  2. Після в’янення листя, восени, викопувати цибулини не обриваючи бадилля. Залиште їх в теплому приміщенні на тиждень.
  3. Очистити цибулини від зівʼялого листя і відокремити діток.
  4. Протруїти посадковий матеріал у фунгіциді згідно з інструкцією. 
  5. Протягом двох місяців зберігайте цибулини при температурі 25–30 градусів. Тільки за наведених вище умов цибулина може мати зачаток квітконоса. 
  6. Помістіть посадковий матеріал у відкриту ємність і заверніть в паперовий пакет, залиште в місці, де стабільно тримається температура не менше 20 градусів. 
  7. В квартирі дочірні цибулини висаджують у будь-який час, починаючи з серпня до листопада. В саду висаджувати цибулини рекомендується на початку квітня. 

Покрокова схема розмноження цибулинами фото опис

Вирощування та догляд

Кімнатні фрезії мають рости у горщиках з повноцінним шаром дренажу, так як квітка не виносить застою води. Тільки посаджене насіння рекомендується накрити плівкою, воно має проростати при кімнатній температурі 20–25 градусів. Паростків можна очікувати через 10 днів. Не допускайте пересихання грунту, зволожуйте його з пульверизатора і давайте грунту подихати кожен день декілька годин.

Вирощування та догляд фото опис

Через місяць настане час пікірування розсади, ростки повинні мати відстань один від одного близько 3-5 сантиметрів. Обережно з ніжними саджанцями. Підгодовувати рослину можна добривом для квітучих. Доросла рослина потребує опор. Коли фрезія відцвітає, квітконоси зрізають, залишаючи дозрівати цибулину в горщику. З середини літа зменшують полив для того, щоб у серпні викопати цибулини і залишити їх на просушку.

Майже всі цибулинні повинні мати період спокою і фрезії –– це не виключення. Три місяці буде цілком достатньо. Має бути оптимальна вологість і температура при зберіганні цибулин, якщо ця умова порушена, цибулина не набереться достатньо сил, і може не дати паростка. Через це можна навіть не побачити потім цвітіння фрезії і недотримання температурного режиму тому виною. Потім не допомагають ніякі підживлення, пересадки і танці з бубнами. Як правило, магазини зберігають цибулини у холодильнику, після чого вони потребують послідовного прогрівання. Крім того, фрезія не викине квітконос, якщо входи вже з’явилися, і температура стала занизькою. 

Читайте також про переваги привитого саджанця винограду:

Основні переваги привитого саджанця винограду

Опубликовано: 28.02.2023

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты