Основні переваги щепленого саджанця винограду

Щеплені саджанці дорожчі за власнокореневі, але це себе виправдовує, бо порахувати власне щепи, плюс підщепу і час, витрачений на процедуру щеплення, виходить чимало. І тоді для чого це все роблять ми розкриємо детально, читайте про переваги привитого саджанця винограду.

Як з’явилися щеплені саджанці

На початку другої половини минулого століття з Північної Америки на південь Франції було випадково завезено найнебезпечнішого шкідника винограду – філоксеру (Phylloxera) Vitifoliishimer. Ця виноградна комаха знищує виноград з неймовірною швидкістю і поширилася за короткий термін всіма європейськими виноградниками, знищуючи мільйони насаджень. На жаль, реально ефективних препаратів для боротьби з філоксерою не знайдено до сьогодні. Але спеціалісти знайшли спосіб вберегти рослини за допомогою щеплення європейських сортів на американські підщепи, так як вони стійкі та витривалі до впливу філоксери.

Філоксера фото опис

Спочатку стимулом до створення щеплених саджанців було потреба захистити їх від шкідника, але з часом саджанці стали дуже популярними і багато хто вже забув їхнє пряме призначення. На сьогоднішній день мало хто прищеплює саджанці з метою їхньої безпеки, адже у привитих виноградних саджанців є і інші переваги:

  • прискорений термін дозрівання; 
  • збільшений розмір грона і ягід; 
  • покращене забарвлення плодів винограду.

Насправді підщепа може і погіршити сорт, якщо це зробити неграмотно. Але також вона може дати йому «нове життя». Треба враховувати паспортні дані обох сортів і визначити афінітет. 

Цікаво знати

Поширена підщепа –– РР 101-14 з такою особливістю: терміни дозрівання щепленої на неї форми зсуваються на кілька днів раніше і забарвлення виходить більш насиченим. Дана підщепа має середню силу зростання і може пригнічувати сильнорослі щеплення.

Переваги щеплених саджанців над власнокореневими

  1. Якщо територіально ви бажаєте вирощувати виноградники там, де є ураження філоксерою, то щеплені саджанці однозначно отримують перевагу. 
  2. Швидке зростання і розвиток. Грамотно щеплені саджанці швидше зростають, накопичують більше поживних речовин, ніж кореневласні.
  3. Через прискорений розвиток кущі раніше вступають у плодоношення. Вони краще переносять навантаження урожаєм. Залежно від підщепи, ягода і гроно можуть збільшуватися, також можливе більш раннє фарбування та навіть покращення смакових якостей.
  4. Щеплені саджанці (підщепа і прищепа) зливаються в одне ціле і рослина отримує певну вигоду: збільшується її морозостійкість, підвищується стійкість до хвороб та несприятливих факторів навколишнього середовища.

Переваги щеплених саджанців над власнокореневими фото опис

Було б несправедливо не сказати про деякі недоліки процесу щеплення. Так, наприклад вихід щеплених саджанців значно менший. Якщо ви купуєте саджанці, то завжди зберігається ризик придбати саджанець з неякісним щепленням, тому купляйте виноградники лише у перевірених продавців, наприклад тут. Можна рахувати за недолік  –– підвищену вартість на щеплені саджанці, так як праці над їх створенням немало, але і переваг більше. Щеплені саджанці більш тендітні, з ними треба більше дбати про укриття на зиму.

Особливості привитого саджанця винограду

Рано чи пізно виникає потреба підвищення агрофону на винограднику органікою, перегноєм, землею. При підвищенні рівня ґрунту місце спайки саджанця йде під землю, там створюються сприятливі умови для того, щоб почали проростати коріння з щепи (якщо це сталося – ми втратили первісний сенс щепленого саджанця ). Тому місце, де щеплення переходить у підщепу, потрібно тримати відкритим, бажано навіть зробити захисні стіни, які б тримали землю і не давали можливості проникнути їй до місця щеплення.

Особливості привитого саджанця винограду фото опис

З підщепи можуть виростати поросеві пагони, що ускладнює догляд за кущем.

Існує поширена думка, що щеплені кущі живуть менше, ніж власнокореневі, але ця інформація не є перевіреною. У висновку зрозуміло, що витрати фінансові, часові та фізичні себе виправдовують. Якщо плануєте вирощувати виноградник, висаджуйте саме щеплені саджанці, не заощаджуйте грошей на покупці, вона окупиться рясним врожаєм.

 

Читайте також: Вирощування томатів розсадним способом.

Опубликовано: 10.02.2023

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты