Які садові роботи необхідно обов’язково провести в листопаді

Не дивлячись на те, що листопад — один із найхолодніших та нестабільних місяців осені, на цей час припадає чимало садових робіт. В листопаді трапляються як теплі сонячні дні, так і дощі із заморозками та снігом. В цей час закінчують осінні господарські роботи та облаштовують неморозостійким багаторічникам зимове укриття, а морозостійким — правильну обрізку, мульчування та підкормку. В листопаді кожен садівник має запастися покривними матеріалами типу агроволокна, лапника та торфу, а також придбати секатор, якщо такого не мається. Руберойд та сітка допоможуть захистити взимку рослини від гризунів.

Які садові роботи необхідно обов’язково провести в листопаді фото опис

В листопаді закінчують прибирати бадилля картоплі та останки коріння їстівних культур. Як правило все це спалюють, аби уникнути розмноження шкідників та грибних інфекцій. Якщо в жовтні ви не встигли зробити прикоп саджанців, то це ще можна зробити. В листопаді штамби та стволи дерев покривають садовою побілкою, спеціальною фарбою або вапном з глиною для профілактики шкідників. Якщо в жовтні не завершене підживлення деяких рослин, воно може бути продовжено у листопаді. В цей період актуальні комплексні фосфатно-калійні добрива. 

З чого починається листопадний догляд

Перш за все вам знадобиться прибрати листя, яке нападало, та слідкувати за тим, щоб його не залишалося на ділянці, бо воно є причиною хвороб рослин через випрівання грунту під ними, а також через листя переноситься зараження від однієї рослини до іншої. 

Основні види робіт в листопаді

Зазвичай основну масу рослин в саду складають багаторічники. Їх сухі стебла зрізають, щоб навесні краще росли нові.

Також продовжується посадка стійких до морозів цибулинних квітів, вони досить швидко укорінюються. В листопаді можливий посів культур з довгим періодом сходження (до весни) — чорнобривці, льон, дельфініум, люпин (останні потребують природної стратифікації.

Посадка цибулин фото опис

Також сіють ранню зелень:

  • цибулю;
  • кріп;
  • петрушку;
  • щавель;
  • салат;
  • моркву;
  • ревінь;
  • естрагон.

Тендітні чагарники типу рододендрону чи магнолії рекомендується зібрати у пучок та поставити поверх куща дерев’яний каркас який буде захищати рослину від натиску важкого мокрого снігу. 

Обрізка

Одна з найважливіших листопадних процедур — це санітарна обрізка дерев, чагарників, багаторічних квітів. Необхідно зробити заготовку живців кісточкових культур: вишні, сливи, абрикоси. Для цього необхідно брати однорічні пагони з південного боку дерева. В ідеалі товщина для майбутнього живця має бути близько 7 мм, а довжина – 30-40 см. Нормально, що третина живців може не дожити до весни, враховуйте це нарізаючи собі певну кількість. Заготовлений матеріал перебуватиме в сплячому стані до щеплення. Його необхідно зберігати в прохолодному місці з температурою не нижче нуля. 

Укриття винограду у листопаді

Саджанці винограду яким менше ніж три року необхідно зимувати під повітряно-сухим укриттям. В цей період зелені частини пагонів видаляють аби вони не визрівали і задля профілактики захворювань рослину треба обприскати 5% розчином залізного купоросу. Осіннє обрізання винограду має відбуватися лише після природного листопада або коли встановилися нічні мінусові температури. Обрізану лозу треба покласти на вистелену лапником землю уздовж стін. Коли настануть морози накрийте лозу агроволокном надійно закріпивши його від вітрів. По дугах які зверху необхідно покласти плівку де будуть отвори.

Укриття винограду фото опис

Захист від гризунів

Особливо вразливі до гризунів молоді насадження, якими люблять підживитися кроти, миші, землерийки. Популярним способом є обмотування стволів нетканим матеріалом, а також обкладанням саджанців засохлими стеблами флоксу волотистого, солідаго, сухими гілками малини, обв’язавши це мотузкою. В кронах дерев можна помітити гнізда златогузки чи глоду, щоб з весною вони не почали свою життєдіяльність їх необхідно спалити і обробити листя.

Захист від гризунів фото опис

Очищення покрівлі від листя

Листопад нерідко є причиною засорів водостоку та дренажної системи в саду. Інколи для цього передбачається встановлення сітки у лійку жолобів чи спеціальні грати, але якщо цього немає, сміття треба прибрати вручну. Також за сезон там збирається чимало бруду, лишайників та моху. Якщо дерева чи кущі ростуть в безпосередній близькості з покрівлею, неприбирання того сміття може стати причиною зараження рослин навесні, а також зараження сусідніх кущів, дерев, квітів, тощо.

Читайте також: Алліум в ландшафтному дизайні, як створити сад своєї мрії.

Опубликовано: 13.11.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты