Алліум в ландшафтному дизайні

Алліум чи декоративна цибуля представляє собою доволі високу та струнку квітку з пухнастими кулями бузкового кольору. Їх дуже полюбляють ландшафтні дизайнери, бо ці шедеври здатні казково прикрасити будь-яку ділянку.

Алліум в ландшафтному дизайні фото опис

Чи знаєте ви що: в європейських країнах алліуми висаджують для оздоблення ділянок вже понад 300 років. Вони чудово виглядають в альпінаріях та рокаріях, в кам’янистих садках, і у складі багатоквіткових композицій.

В Україні алліуми стали популярними не так давно, але нашими практичними садівниками вони полюбилися завдяки своїй здатності чудово справляютися зі шкідливими комахами на ділянках, так як декоративна цибуля має виражений специфічний запах… часнику. А ще усі сорти алліумів їстівні!

Зовнішній вигляд різних видів та сортів

Алліум декоративний має прикореневі лінійні або ременевидні листя. Часниковому аромату рослина зобов’язана летючим ефірним маслам. Видів алліуму нараховується бизько 600 і чимала частина з них дуже гарно цвітуть, зазвичай це маленькі квіти, які зібрані у кулясті суцвіття діаметром 25-50 см, в залежності від сорту. Період цвітіння припадає на травень, червень, деякі види цвітуть восени. В ландшафтному дизайні нерідко експерементують з різними видами ошатних алліумів, висаджуючи декілька на одній ділянці.  

Зовнішній вигляд різних видів та сортів фото опис

Усі види і сорти алліумів заслуговують уваги. Рослини використовують в бордюрному дизайні, створюють багатоярусні клумби, а також висаджують в один ряд. Існують бузкові, фіолетові, білі та голубі суцвіття цієї рослини. Куля суцвіття схожа на салют, який розсипається на сотні зірочок, виглядає це надзвичайно. Рослину використовують не тільки у ландшафтному дизайні, а й в створенні букетних композицій, флористи також полюбляють використовувати ці квіти у своїх роботах.

Як вирощувати алліум

Важливою перевагою декоративної цибулі вважається її невибагливість та стійкість до шкідників і захворювань. Головне, щоб ділянка де буде рости алліум мала водопроникний ґрунт, інакше рослина ризикує загинути через застій води. Додайте в землю пісок і не висаджуйте алліум в кислі грунти. Місце може бути сонячним з легкою напівтінню. Примітно, що забарвлення квітів залежить і від сонячних променів. Звертайте увагу перед покупкою сорту на його морозостійкість, вона може відрізнятись.

Період цвітіння алліум не дуже тривалий, близько двох тижнів, та це питання вирішується посадкою декількох сортів з різним періодом цвітіння. Щоб не втрачати декоративний вид ділянки, і не позбавляти цибулини поживних речовин від відмираючого листя, саджайте поруч інші квіти, які б прикривали зів’яле та пожовкле листя алліумів.

Як вирощувати алліум фото опис

Деякі садівники сходяться в поглядах щодо викопування цибулин після всихання листя, адже не всі сорти мають добру морозостійкість, восени їх знову висаджують, коли встановиться тепла погода. Залишені на зиму цибулини ризикують захворіти грибними хворобами, а з викопаними та просушеним посадковим матеріалом такого не трапиться. Цибулини можна сміливо зберігати всю зиму при кімнатній температурі.

Посадка алліумів

У весняний період обирайте час для посадки після встановлення теплої погоди, в травні, або в кінці квітня. Восени це може бути на початку жовтня, але не дуже пізно, щоб рослина встигла прижитися до заморозків. Слідкуйте за тим, щоб цибулини були повноцінно висушеними, але не пересохшими. Умови зберігання цибулин дуже важливі. На одному місці декоративна цибуля легко росте 6 і більше років. 

Посадка алліумів фото опис

Глибина посадки в грунт має дорівнювати трьом висотам цибулини. Земля має бути достатньо зволоженою, а після посадки було б добре замульчувати поверхню торфом, щоб на грунті не утворилася кірка.  

Догляд за декоративною цибулею

Не варто зрізати зів’яле листя відмирання має повністю завершитися самостійно, адже цибулина отримує багато корисних речовин від цього природного процесу. 

Слідкуйте за достатнім зволоженням грунту у вегетаційний період, коли відбувається формування пагонів і листя. Але дефіцит вологи дуже не нашкодить рослині, вона скоріше припинить свій розвиток, а при достатньому зволоженні відновить ріст. Цю рослину краще недополивати, аніж перезволожувати.

Хоча б раз на декаду розпушуйте грунт, та періодично прибирайте бур’ян, прополюйте та мульчуйте ділянку.

Цвітіння буде розкішним, якщо додавати регулярно в грунт добриво, органічне, чи мінеральне. Алліум чутливий до нестачі калію, одним з недорогих варіантів підживлення вважається внесення деревної золи. Під час бутонізації та на початку осені віддайте перевагу калійним та фосфорними добривам, морозостійкі алліуми з ними краще перезимують.

Розмножувати аліуми легко розподілом цибулин. Можна виростити рослину і із насіння, але обов’язково звертайте увагу на якість і сумлінність продавця. При посадці цибулин зберігайте між ними відстань не менше ніж 20 см.

Читайте також: Фрітіллярія: про особливості посадки і догляду.

 

Опубликовано: 26.10.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты