Як підготовити квітник до зими

Як створити сприятливі умови для квітів які залишаються у відкритому грунті всю зиму 

Щоб квітам було комфортно у морози, а навесні вони знову зацвіли яскравими фарбами потрібно їх підготувати до зими і кожен вид має отримати свій догляд. Умовно поділимо рослини за наступними категоріями:

Однорічні рослини видаляють з квітника поступово, коли вони втрачають свій привабливий вид. Зберіть насіння тих квітів, які необхідно висадити на наступний рік, переконайтеся, що насіння однорічників повністю визріло для збору і після видаліть рослини з квітника. Залишки виносять за межі ділянки, щоб не ризикувати поширенням грибкових захворювань. Відцвівші чорнобривці можна закладати в компостну яму або укрити ними полуницю чи тюльпани. 

Коли рослини будуть прибрані, полийте ділянку Фітоспорином або 1% розчином марганцівки, щоб його знезаразити. В листопаді вносять органічні та мінеральні добрива, а також вапно або доломітове борошно (якщо необхідно знизити кислотність), після чого ґрунт перекопують.

Дворічні рослини

Рослини які залишаються в квітнику на наступний рік восени підгодовують фосфорними та калійними добривами. Не варто обрізати розетки з листя, а грунт необхідно рясно замульчувати хвоєю, соломою, торфом, тирсою, перегноєм або дубовим листям, шаром 8-10 см, чи покрити землю агроволокном.

Дворічні маргаритки, незабудки, дзвіночки, гвоздика китайська добре переносять зиму, а троянда (або мальва) потребують укриття надземної частини нетканим волокном чи агроволокном, також підійде лапник.

Осінній догляд за багаторічниками

Як і дворічні квіти багаторічні потребують підживлення фосфорно-калійними добривами. Починаючи з жовтня полив починають зводити до мінімуму, а в кінці листопада зовсім припиняють. Ґрунт необхідно періодично обробляючи аератором.

Осінній догляд за багаторічниками фото опис

В жовтні багато квітів потребують обрізування, а після мульчування і укриття вибагливих неморозостійких видів. 

Цибулинні та бульбові квіти

Ранні цибулинні квіти: нарциси, тюльпани, пролісок, пушкінія, безсмертник, крокус, з настанням стійких холодів мульчують шаром сухого листя, тирси або деревної стружки, неморозостійкі види (не зимуючі цибулинні: східні лілії, гладіолуси) викопують з настанням перших заморозків. Заносять в підвал, чи кладуть на саму теплу полицю холодильника. Деякі види лілій: тигрова, матрагон, азіатські – добре переносять зиму у квітнику. Обрізають їх так, щоб залишився пеньок близько 10 см, але роблять це тільки після в’янення зеленої частини, бо вона віддає корисні речовині цибулині. 

Цибулинні та бульбові квіти фото опис

Обов’язкового викопування на зиму потребують жоржини, клубнева бегонія, кали, канни. Після перших морозів стебла обрізають на рівні землі, а бульби викопують, знезаражують і просушують. Зберігають їх у сухому темному приміщенні, пересипавши піском або тирсою.  

Кореневищні квіти

Це найбільш стійкі до низьких температур квіти. У вересні відбувається їх останній полив, а перед заморозками їм організовують укриття з ялинового лапника. Півонії, флокси, іриси обрізають в листопаді залишивши 10-15 см і мульчують перегноєм та садовою землею, додатково вкривають дубовим або горіховим листям.

Не треба поспішати з обрізанням наступних багаторічників:

  • айстри;
  • хости;
  • хризантеми;
  • дицери;
  • астильби. 

Їх зрізають під корень, коли настають стабільні холоди і також мульчують. Ці рослини можуть потерпати від вимокання коренів, тому не зайвим буде над ними встановити укриття 

Зимове укриття квітника з нетканого матеріалу

Деякі теплолюбні квіти у квітнику будуть вдячні за укриття:

  • троянда;
  • гібіскус;
  • рододендрон;
  • клематис.

Зимове укриття квітника з нетканого матеріалу фото опис

Після мульчування садовою землею з перегноєм над ними встановлюють скелет, який би тримав тирсу чи сухе листя. Далі поверх каркаса натягують покривний матеріал: лутрасил, спанбонд, мішковину, і поліетиленову плівку, щоб утеплювач не був вологим.

Морозостійким декоративним кущам в квітнику достатньо мульчування торфом або перегноєм. Важливо пам’ятати, що від правильності догляду за квітами залежить їх здоров’я наступного року. Також необхідно рослини підживити перед зимою, щоб вони стійко перенесли агресивний вплив зимнього середовища. 
Читайте також: які садові роботи треба провести в листопаді.

Опубликовано: 21.11.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты