Як виростити амариліс до Різдва

Амариліси входять в топ найпопулярніших різдвяних декоративних рослин, вони яскраво цвітуть саме в цей період — червоними, білими, рожевими, кораловими, бордовими бутонами. Ці квіти символізують силу та нове життя, і чимало людей бажає їх вирощувати в себе вдома. Далі ми розкажемо як це правильно робити, а також розкриємо секрети про те, як змусити амариліс зацвісти до Різдвяних свят. 

Як виростити амариліс до Різдва фото опис

Про амариліси

Різдвяна лілія прийшла до нас із Південної Африки, де цибулини цих квітів вирощують століттями. Вона відрізняється пишним і яскравим цвітінням, а при належному догляді буде радувати яскравими бутонами більше чотирьох тижнів поспіль. В Україні ця квітка сьогодні на піку популярності, бо вона легко прикрасить будь-який інтер’єр і привнесе в нього вишукану і різдвяну атмосферу. Необхідно правильно посадити цибулину і виконувати рекомендації щодо її догляду.

Як посадити амариліси

Проведіть огляд цибулин, на них не має бути гнилі чи плісняви. Зазвичай цибулини цих квітів доволі великі, в окремих випадках їх діаметр може навіть сягати 12 см, наприклад у XXL амарилісів. Форма грушоподібна із сухими лусочками на поверхні. Перед посадкою можна очистити чи зрізати підозрілі ділянки посадкового матеріалу та помістити цибулини в слабкий розчин марганцівки для знезараження.

Як посадити амариліси фото опис

Підбирайте такий горщик, щоб його діаметр був не більш ніж на 16 см ширшим в діаметрі за цибулину, цим квітам не потрібен простір в ширину, та потрібен в глибину. Більш широкий горщик буде провокувати появу «діток». Обов’язково робіть щедрий дренажний шар на дні горщика. Грунт має бути легким та поживним, підійде магазинна суміш для цибулинних рослин. Якщо ви робите почвосуміш самостійно, використовуйте торф, листову та дернову землю і пісок у рівних пропорціях, грунт має вийти легким.

Занурюють цибулини на ⅔ в землю, а ⅓ залишають на поверхні. Розмістіть горщик із рослиною у світле місце та полийте грунт.

Не забувайте під час догляду використовувати гумові рукавички, так як рослина містить токсичні речовини, які можуть завдавати шкоди здоров’ю.

Догляд за рослиною

Зволоження грунту можна здійснювати за допомогою піддону, в який наливається вода. Використовуйте лише відстояну або дощову воду. В період спокою амариліси не поливають взагалі, а в період вегетації квітці знадобиться полив раз на тиждень. Обприскування вітається влітку.

Догляд за рослиною фото опис

Підживлення має бути двічі на місяць комплексним мінеральними добривами. Очікувати цвітіння можна у січні-лютому. Деякі сорта цвітуть двічі на рік, але цибулині має бути більше ніж 3 роки. Продовжити цвітіння можна за допомогою прохолодних кімнатних температур до 17 градусів Цельсія.  

Пересадка відбувається лише після того, як бутони починають в’янути. Інколи рослині достатньо замінити верхній шар грунту. Пересадка відбувається один раз на рік, поки квітка молодша 5 років, далі достатньо одного разу в 2-3 роки.

Як примусити амариліс цвісти

Цибулинні рослини можна поквапити у цвітінні, адже існує таке поняття як вигонка тюльпанів, нарцисів та інших весняних цибулинних квітів навесні, щоб встигнути наприклад до 8 березня отримати цвітіння. По-перше для того аби квітка регулярно цвіла, догляд за нею має бути правильним: температурний режим, полив, кількість світла і т. д. Якщо ці кроки не були виконаними, то стрілка може не з’явитися взагалі. Обов’язково цибулина має переживати цикл періоду покою, інакше вона буде заслабка для цвітіння.

Як примусити амариліс цвісти фото опис

Амариліс, який має цвісти зимою ставлять в світле місце без протягів в температурному діапазоні від 19 до 24 градусів за Цельсієм. Оприскуйте рослину теплою водою із пульверизатора раз на тиждень.

Читайте також: Як підготувати квітник до зими

Опубликовано: 05.12.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты