Які цибулинні квіти посадити восени

Серед багатьох осінніх робіт на своїй присадибній ділянці окрему увагу варто приділяти посадці. В осінній період ведеться посадка дерев і чагарників, і квітів. Восени потрібно визначитися, як виглядатиме ваш весняний сад. Переважно його формують цибулинні декоративні культури:

  • пролісок;
  • крокус;
  • гіацинт;
  • нарцис;
  • тюльпан;
  • лілія.

Які цибулинні квіти посадити восени фото опис

Від інших квітів цибулинні культури відрізняються раннім цвітінням. Більшість рослин ще перебувають у сплячці, а цибулинні квіти розпускаються у всій красі. Багато хто з них невибагливий, не потребує ретельного догляду і кілька років поспіль даватиме ефектні бутони на тому самому місці. Докладно розповімо, які квіти варто висадити в саду з настанням осені.

Пролісок

Одним з перших на вашій клумбі з’явиться ця ніжна біла квітка. Наукова його назва – галантус. З’являється він практично з-під останнього снігу, чим і заслужив народну назву. Цвітіння відбувається з березня до початку квітня.

Проліски зазвичай висаджують у перших тижнях вересня, хоча допускається проводити посадку й у серпні. Цибулини галантуса не виносять пересихання, при покупці простежте за їхньою достатньою зволоженістю. Якщо ви вирішили пересадити пролісок зі старого місця, не залишайте саджанець на відкритому повітрі більше 12 годин.

Галантуси зазвичай садять групами приблизно в 7 рослин, дотримуючись дистанції між цибулинами в 4 см. Цибулини пролісків дрібні, посадка проводиться на глибину всього 5 см. Рослина в частих пересадках не потребує і відновлюється важко, краще відразу виділити на клумбі постійне місце.

Крокус

Чудова культура із сімейства Ірисових, яка називається ще шафраном, з’являється майже відразу з галантусом. Крокуси легко проростають через сніг та березневі заморозки їм не страшні. Квіти відмінно підійдуть для альпінаріїв, рокаріїв, у спільних посадках з пролісками та мишачим гіацинтом.

Крокус фото опис

Келихи бутонів шафрану можуть бути різних відтінків, від білого і жовтого до червоного. Виходячи з того, який гібрид висаджений, розцвісти крокус може не лише у березні, а й восени.

Шафран невибагливий, і його єдина «вимога» – бути подалі від води. Висадіть крокуси на невеликому пагорбі. Радять проводити посадку восени при температурі ґрунту в 10 градусів (вересень-жовтень). Гібриди, що квітнуть восени, садять у серпні.

Глибина розміщення цибулин та дистанція між ними становить приблизно 6 см. Допускається глибина висадки великих цибулин до 15 см. Рекомендують використовувати при посадці невеликий шар дренажу на дні ямок. Підійде звичайний гравій.

Приблизно через 4 роки гнізда крокусів розростуться, потрібно буде їх розсадити, дотримуючись тих самих правил посадки.

Гіацинт

Чарівність цієї декоративної культури в найбагатшій палітрі кольорів та приємному ароматі. У садах можна побачити гіацинти майже всіх можливих відтінків – жовті, білі, червоні, блакитні, рожеві. Цвітіння, виходячи з погоди, може відбуватися з кінця березня до середини травня.

Культура вимоглива до сонячного світла та тепла, не виносить застійності вологи у ґрунті. Посадка проводиться у світлому, але безвітряному місці, подалі від води. Садять гіацинт з кінця серпня до середини жовтня.

Гіацинти фото опис

Цибулини досить великі, розміщують їх на глибині 15 см, а дистанції дотримуються такої ж. Якщо потрапили дрібні цибулини, відстань між посадковими ямками скоротите. На глибину висадки впливає і склад ґрунту – у важких ґрунтах достатньо глибини в 13 см, у легких – 17 см. Рослині бажаний дренаж, щоб унеможливити загнивання та розвиток захворювань. Цибулини кладуть на невеликий шар піску, ним же трохи присипають.

Якщо робите пересадку, після відцвітання бутонів треба дочекатися, поки зелень пожовкне, викопати цибулини і у вересні висадити їх знову.

Мускарі

Мишачий гіацинт відрізняється мініатюрними розмірами та синьо-фіолетовими відтінками квіток. Є й рідкісні сорти з білими та рожевими бутонами.

Мускарі зазвичай висаджують як фонове доповнення до високих декоративних культур. Гарні вони в альпінаріях. Деякі ландшафтні дизайнери створюють цілу галявину з мишачого гіацинту різнокольорових гібридів.

Вересень-жовтень — підходящий час для посадки мускарі. Цибулини маленькі, достатньо їх розмістити на глибині 5 см з такою самою дистанцією. Одноразово висаджений, мишачий гіацинт пишно цвістиме і розростатиметься до десяти років, але розсадку рекомендують проводити приблизно кожні 5 років.

Нарцис

Це одна з найпопулярніших цибулинних культур у садах. До вашого вибори сотні гібридів та сортів. Корончасті сорти цвітуть на початку травня, трубчасті та мініатюрні – у квітні. Нарциси будуть ідеальним вибором для міксбордерів, будучи яскравим акцентом у групових композиціях і виділяються в однотипних посадках. Махрові сорти нарцисів особливо шикарні.

Нарциси фото опис

Частих пересадок рослина не любить, відразу визначтеся з місцем її зростання. Культура досить невибаглива, з неї і можна почати знайомство садівникові-початківцю.

Посадка ведеться з останніх тижнів серпня до початку жовтня, за стабільної температури грунту в 10 градусів протягом пари тижнів. Цибулини можуть бути різних розмірів, виходячи з сорту, глибину ямки робіть у три її висоти.

Кожні 4-5 років гнізда нарцисів розростаються і потребують викопування та розсадження.

Тюльпан

Важко уявити весняну клумбу без тюльпанів – це обов’язковий атрибут травневого саду. У південних регіонах цвітіння починається вже у квітні, триває до трьох тижнів. Карликові гібриди цвітуть ще раніше.

Тюльпани, як і більшість цибулинних багаторічників, люблять сонце і ненавидять застій води. Підберіть їм ділянку на невеликому піднесенні, що добре освітлюватиметься велику частину дня. Важливо, щоб на місці висадки не виникало протягів. Грунт для тюльпанів підходить практично будь-який, як слабкий лужний, так і нейтральний.

Тюльпани фото опис

 

Посадка проводиться у період з 15 вересня по 15 жовтня, за такого графіку цвітіння розпочнеться у квітні. Орієнтуватися треба на температуру ґрунту від 10 до 15 градусів. Глибина лунок залежить від величини цибулин: дрібним потрібна глибина в 7 см, великим в 13 см. Дистанцію краще дотримуватися в 10 см, якщо бажаєте пишну клумбу, і в 20 см, якщо плануєте тюльпани, що вільно ростуть, з підсадкою декоративного компаньйона.

Є кілька класів тюльпанів, одні обійдуться без пересадок до 4 років, інші бажано переміщувати кожні рік-два. Пересадка проста – після цвітіння та пожовтіння зелені на дві третини, цибулини треба викопати та приберегти до осені, потім знову висадити у відкритий ґрунт.

Лілія

Восени висаджують на ділянці лілії – з початку вересня до початку листопада. Занадто рано висадку робити не слід, щоб культура не почала зростати. Середня температура грунту має бути приблизно 10 градусів.

Спочатку висаджують сорти з малим періодом спокою, щоб змогли до морозів прижитися, потім садять американські сорти, пізніше за всіх азіатські.

Ділянка має бути сонячна, без сильних вітрів, з родючим ґрунтом та без застою води. Якщо удобрюєте земляну суміш перед посадкою, ґрунт треба ущільнити. Лунка потрібна глибиною 3 висоти цибулини (їх розміри можуть сильно відрізнятися). На дно кладуть дренаж із піску, присипають цибулину тим самим піском, а зверху ґрунтом. Рекомендується мульчування прілим листям.

Особливості осінньої посадки цибулинних культур

Щоб цибулинні декоративні багаторічники добре прижилися і радували сад навесні, восени при посадці достатньо дотримуватися низки нескладних правил.

Головне — вибір відповідного часу для розміщення цибулин у відкритий ґрунт, у кожного з видів цибулинних свої терміни. Необхідно, щоб цибулини пустили коріння до промерзання ґрунту, інакше розпочнуться процеси гниття. При цьому не можна допустити початок бурхливого зростання, щоб молоді паростки не занапастили морози.

Глибина посадки визначається видом культури, величиною цибулини та типом ґрунту. Орієнтовна рекомендація – глибина лунки в потрійну висоту цибулини, а ширина ями – в 4 діаметри.

Звичайно, важливе правильне розміщення в лунці посадкового матеріалу — донце внизу, верхівка до сонця, але у дрібних цибулин іноді складно визначити сторони. Допускається класти їх на бік, і стеблинки зможуть вибратися з ґрунту.

При виборі цибулин відбракуйте ті, які мають пошкоджені ділянки, а також надто м’які та слабкі. Є сенс невеликої профілактики захворювань та гниття – перед висадкою занурте цибулини в ненасичений розчин перманганату калію. Для прискореного зростання можна скористатися спеціальними стимуляторами — Корнестім, Корневін.

Читайте також: Як ефективно використовувати грунт Сераміс (Seramis) вдома та на подвір’ї.

Опубликовано: 09.09.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты