Як ефективно використовувати грунт Сераміс (Seramis)

Купуючи кімнатні рослини в магазинах, звичайно беруть і пакети з готовим ґрунтом. Суміші бувають декількох типів для різного застосування. Є й особливі гранульовані ґрунти, які можна назвати природними варіантами автополиву. Великою популярністю користується Сераміс. Початківцю буде корисно дізнатися, що це, який склад та взагалі особливості вирощування саджанців у гранульованому субстраті.

Сераміс, гранульований ґрунт для вирощування рослин

Для повноцінного розвитку кімнатній рослині потрібно безліч мікроелементів. Практично всі корисні речовини квітка братиме із ґрунту. Агрономи з Німеччини зробили справжнє відкриття та підібрали збалансований склад Сераміс, основою якого є глина із західнонімецьких лісів. Ця глина піддається особливої ​​обробки (на процес підготовки глини навіть отримано патент).

На європейському ринку за 20 років, що минули від часу винаходу, гранульований ґрунт Сераміс завоював великий успіх. На ринку України цей склад з’явився порівняно недавно і його популярність неухильно зростає. А в Європі Сераміс служить не лише у квіткових діжках, його використовують у ландшафтному дизайні громадських будівель та навіть біля приватних котеджів. Помічено, що фітодизайнери та декоратори, спробувавши Сераміс у своїх композиціях, зупиняють вибір саме на ньому.

Як ефективно використовувати грунт Сераміс (Seramis) фото опис

За своєю структурою Сераміс – різного розміру та форми гранули, що вбирають воду після зрошення. У гранулах збалансований мінеральний комплекс, який поступово розчиняється у волозі та проникає у саджанець. Завдяки порожнечам між гранулами, коріння розвивається легко і швидко. Сераміс захищає рослину від загнивання кореневої системи, адже ґрунт не схильний до ущільнення.

Деякі квіткарі вважають за краще використовувати суміщений варіант наповнення горщиків. Субстрат із гранул глини годиться як для структурної присипки поверх ґрунтового шару, так і як дренаж на дні горщика. В обох випадках Сераміс покращує прийом та передачу вологи, а з нею і живильних мікроелементів.

Різновиди Серамісу

Є кілька типів гранульованого ґрунту. Звичайний варіант Серамісу містить збагачену калієм, азотом та фосфором глину у вигляді різнорідних гранул. Склад із розрахунку на літр субстрату: 7 мг азоту, 13 мг фосфору, 120 мг калію. PH 5,3 — 5,9.

У магазинах пропонується спеціальний варіант для орхідей з частинками соснової кори. Рослинний компонент становить 70% загальної маси. Склад (на літр суміші): 18 мг азоту, 55 мг фосфору, 180 мг калію. PH 5,7.

Різновиди Серамісу фото

Найчастіше вирощують вдома епіфітні орхідеї, тобто вологу рослини вбирають з повітря, а з деревини лише корисні мікроелементи. Для цього в субстраті потрібна кора піній, соснових дерев.

Інші варіанти Сераміса включають ґрунт для:

  • кактусів;
  • фікусів;
  • лимонів;
  • бонсай;
  • пальм;
  • водоростей (акваріумний тип).

Переваги і недоліки

Ті, хто використовує Сераміс як ґрунтове наповнення, вже виявили безліч переваг субстрату в порівнянні зі звичайним ґрунтом.

На відміну від землі, гранульований ґрунт не треба замінювати. Навіть якщо рослина загинула, Сераміс допускається використовувати для вирощування наступної рослини. Можна лише досипати потрібну кількість, якщо потрібний більший контейнер. Головне правило – якщо в горщику з гранулятом захворів або загинув саджанець, обов’язково промийте та висушіть субстрат у духовці, щоб унеможливити захворювання нової рослини. Запікання проводять протягом півгодини. Після цього Сераміс використовуйте повторно.

Субстрат чудово підходить для наповнення кашпо. Проблеми із брудом забуті, необхідність у піддонах відпадає. Не так критично, якщо ви залили квітку надто великою кількістю води. Також глинисті гранули захищені від появи цвілі, у субстрату не заводяться комахи. Суміш нетоксична для людей та свійських тварин. На відміну від звичайного ґрунту, вона не має запаху.

Важливий плюс – у Серамісі вже містяться необхідні мінерали. Турбуватися про підживлення саджанця у перші місяці не потрібно. Досвід показав, що на гранульований ґрунт можна переносити і вже дорослі квіти, навіть із земляними грудками. Дизайнери часто складають композицію з декоративних рослин із різною потребою у волозі. Тільки гранульований ґрунт підійде для таких цілей – рослина візьме лише стільки вологи, скільки потрібно.

Вода гранулами вбирається через мікропори і утримується надовго, та поступово віддається кореневій системі. Полив потрібно робити набагато рідше, раз на три тижні. Таким чином, ваші зелені вихованці можуть бути довгий час без нагляду, якщо вам терміново треба виїхати. Рекомендується поміщати в горщик індикатор вологості, він дозволить стежити, чи потрібний новий полив.

Глинисті гранули не схильні до осідання, повітряно-водний баланс коренів забезпечений. Частинки Сераміса різних розмірів допоможуть зміцніти навіть найслабкішим і найтоншим корінцям. Рослинам іноді потрібна пересадка, незалежно від пори року. Сераміс дозволяє провести процедуру легко та без шоку для саджанця.

З недоліків можна відзначити лише підвищену вартість поряд із звичайними ґрунтовими сумішами. Але виходячи з подальшої економії грануляту у довгостроковому варіанті ви не переплачуєте і навіть економите.

Пересадка з ґрунту на гранулят

Після покупки Сераміса на вас чекає процедура переміщення саджанця із землі до нового субстрату. Докладно розглянемо з прикладу кімнатної квітки, що для цього треба. По-перше, знадобляться:

  • секатор;
  • лопатка;
  • рукавички;
  • проміжний контейнер;
  • кашпо чи горщик;
  • сам Сераміс та індикатор вологості.

Насамперед Серамісом на третину заповнюється горщик. Саджанець акуратно дістається зі старого контейнера. Постарайтеся зберегти лише кореневий ком землі, а зайвий ґрунт струсити. Квітка з кореневою грудкою переміщається в новий контейнер, Сераміс засипається зверху на кілька сантиметрів. При переміщенні орхідей слід відсікнути кінці коренів. Покритий Серамісом ком землі не висохне. У жодному разі не можна утрамбовувати субстрат – це порушить кореневу систему квітки.

Пересадка з ґрунту на гранулят фото опис

Після пересадки слід полити рослину. Норма поливу – чверть від обсягу контейнера. Тип зрошення неважливий, адже рідина у будь-якому разі поступово розійдеться по всьому грануляту. Важливо не розмити глинисті гранули сильним потоком води. Рекомендують для прискорення росту придбати спеціальне підживлення «Сераміс» і змішати його з поливальною водою із витрати 1 ковпачок добрива на літр. Контролер вологи бажано використовувати завжди. Його вставляють у земляну грудку. Індикатор перед цим буде червоним (терміновий полив). Через кілька годин індикатор стане синім, наситившись водою. У майбутньому поливайте саджанець з появою червоного кольору на контролері.

Окремо розглянемо пересадку орхідеї в Сераміс. Спочатку орхідею слід акуратно дістати з колишнього контейнера, видаливши ґрунт для огляду коріння. Найчастіше можна помітити сліди роботи шкідників на корінні, трипс або попелиці. Якщо виявлено ураження, орхідея поміщається у теплу очищену воду. Радять і зробити обробку квітки спеціальними засобами. Гнилі та висохлі корені обрізаються продезінфікованими ножицями. Зрізи треба також знезаразити. Підійде й товчене активоване вугілля. Після очищення коріння, у орхідеї видаляються порожні квіти та висохлі листки. Усі зрізи обробляються.

Протягом 8 годин коріння квітки має висохнути на повітрі від зайвої вологи. Новий горщик повинен бути заздалегідь продезінфікований та забезпечений шаром дренажу. Нарешті орхідею розміщують у новому контейнері, заповнюючи порожнечі Серамісом. Повітряне коріння має бути зовні.

Догляд за саджанцем у гранульованому ґрунті

Доглядати рослину, що росте в Серамісі, набагато простіше, адже поливати треба у 3 рази рідше. Просто слідкуйте за контролером вологи та доливайте воду в міру її випаровування. Орхідеї потребують додаткових турбот. Пересаджену рослину поміщають у східній частині будинку, на решті вікон їм шкідливе пряме сонячне світло. Температура повітря потрібна у 20-22 градуси. Поливають не відразу, а через 5 днів теплою чистою водою.

Додаткові добрива не є обов’язковими, але бажаними. Наприклад, субстрат для орхідей містить повноцінний комплекс поживних речовин на півтора місяці, далі вже необхідне підживлення. Використовуючи спеціальні засоби «Сераміс», ви забезпечите квітці здорову зелень, кореневу систему та прискорене зростання.

Читайте також, які садові роботи краще проводити у серпні.

Опубликовано: 31.08.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты