Садові роботи в серпні

Серпень – один із найкращих періодів для власників присадибних ділянок. Саме час підсумувати літній сезон, зібрати більшу частину врожаю, виконати безліч важливих робіт у саду та на городі. До серпня дерева радують стиглими плодами, виноград наливається важкими ягодами. При цьому садівника чекає низка необхідних посадок під осінь, боротьба зі шкідниками та загальний догляд за рослинами.

Садові роботи

Зазвичай у серпні на деревах встигають яблука, груші, сливи. Плоди після збирання треба переробити чи заготовити на зимове зберігання. Важливо не допустити перезрівання фруктів, щоб не губилися смакові якості та вітаміни. До того ж надто пізній збір погіршить холодостійкість плодових насаджень. Наприклад, зрілість яблук легко визначити по легкому поділу гілки з плодовою ніжкою та за кольором фрукта. Зверніть увагу – зимові гібриди яблук дозрівають у сховищі.

Садові роботи в серпні фото опис

Під дуже важкі гілки треба помістити підпірки, бажано з матер’яними згортками зверху, щоб не травмувати дерево. Гілки з невеликими тріщинами не треба спилювати одразу, спробуйте вилікувати. Тріщину можна замазати глиною або садовим варом, гілка обмотується пов’язкою.

Якщо у серпні панує спека, перед збиранням плодів треба зменшити полив. Це збільшить термін зберігання яблук та груш. Наприкінці серпня обов’язково припиніть зрошення персиків. З-під дерев треба вчасно прибирати падалицю із хворобами. Не забувайте постійно перевіряти садові пастки. Якщо ви збираєте і плоди, що впали, не кладіть їх з тими, що зібрали з гілок, а скоріше переробіть.

Молоді насадження у серпні потребують частих поливів, перевірки на інфекційні захворювання та наявність шкідників. Гілки і навіть паркан варто оглянути, виявляючи та знищуючи гнізда шовкопряда. Якщо помітили вишневу муху – перекопайте обережно ствольні круги. За явних ознак парші обприскуйте дерева фунгіцидами. Сливи, абрикоси в серпні схильні до камеді, садовим ножем треба її зчищати до глибини живої деревини. Після чого обробити рівною сумішшю звичайної глини з коров’яком, перебинтувавши вологою матерією на тиждень. Якщо виявилася парша, обприскуйте дерева та ґрунт розчином сечовини у 500 г сечовини на 10 літрів води.

Коли минуло зі збирання ранніх фруктів півмісяця, на яблунях та грушах виявляться свіжі бруньки. У пристовбурні кола вносять підживлення – перегній з малою часткою аммофоски, а також фосфорно-калійний комплекс, після чого виключають полив та розпушування. Підгодувати потрібно й пізні сорти перед навантаженням.

У серпневому саду зазвичай проводять обрізку вишень та черешень, з іншими кісточковими деревами. Верхівки, зіпсовані захворюваннями, зрізають. Якщо помітний моноліоз – зріз треба робити на 10 см нижче уражених місць. Санітарному обрізанню піддають гілки з повним зломом, а також сухі гілки та поросль під деревами. Після збирання врожаю весь сад бажано обробити фунгіцидами та інсектицидами. Ретельно вирізається свіжа поросль обліпихи, вишні та сливи. Слідкуйте, щоб ненароком не пошкодити материнське коріння.

Поруч із виноградом у серпні розпушують верхній шар ґрунту, підгодовуючи розчином органіки. Рекомендується видалити листя, що закриває грона від сонця. Смородину та аґрус перед збором припиняють поливати. Зберіть ягоди, перш ніж вони лопнуть. Після збору проводите ретельний полив, а муміфіковані ягоди видаліть із хворими листочками. У серпні саме час розмножити живцюванням чорну смородину. Коли зібрана малина, пагони зрізають разом із пеньками, видаляючи й слабкі рослини. Загальні роботи в серпні включають розпушування, прополювання ягідних культур, підживлення фосфорними добривами.

Роботи на городі

Наприкінці літа на городі також проводять збори врожаю, поки овочі не перезріли. Залишити можна лише деякі екземпляри на насіння. Якщо ви волієте заготовляти насіння самостійно, робіть це лише на чистих та якісних плодах. Гібридне насіння дасть непередбачуваний урожай наступного року.

Роботи на городі фото опис

Головне завдання городника у серпневу спеку – викопати картоплю перш ніж бульби спекуться чи згниють. Виконують це у сонячну погоду, причому кожен сорт прибирають окремо. Бадилля скошують і спалюють, щоб воно не стало розсадником хвороб і комах. Теплий серпень сприяє швидкому дозріванню квасолі, спаржі, збирайте її вчасно.

Холодні серпневі ночі шкодять огірковим посадкам, необхідно зробити 2-3 мінеральні позакореневі підживлення. У цілому нині проводиться стандартний догляд овочами – полив, розпушування, прополювання і внесення необхідних добрив. Постарайтеся, щоб при поливі на листі не залишалося крапель води. Коли врожай зібрано, на ділянці готують зони для посадки. Можна садити морозостійкі або скоростиглі саджанці:

  • кріп, пір’яну цибулю;
  • капусту;
  • редис;
  • картоплю та моркву.

Іноді наприкінці серпня трапляються різкі похолодання – теплолюбні рослини треба накрити плівкою, щоб плодоносили до осені. Пряні трави в серпні збирають з грядок у сухі дні, а потім просушують під навісом або в сухому місці, що провітрюється.

Помідори у серпні збирають кожні кілька днів, плоди не повинні перезрівати. Якщо хочете пришвидшити визрівання, допускається зменшити полив або повернути кисті з томатами до сонця. Тепличні помідори в серпні ще цвітуть. Сонячного світла дедалі менше, температура нижче, плоди можуть не встигнути з’явитися. Тому зі стебел прибираємо все зайве, листя до плодового пензля, пасинки. У хорошу погоду теплиці провітрюйте, у погану закривайте, паралельно общипуючи стебла. Полив на початку серпня скорочуйте, із середини місяця взагалі припиніть.

Серпень — самий розпал фітофторозу, який можна виявити по бурих плямах на рослинах. Обприскайте хворі саджанці розчином марганцівки або спеціальними препаратами.

Є оптимальні графіки перевірки та збирання дозрілих овочів із городу:

  • огірки збирають до жовтизни;
  • збирання часнику ведеться, коли стебла пожовтіли;
  • цибулю прибирають, коли стебла лягли на ґрунт;
  • капусту збирають повноцінної ваги.

У серпні на суниці закладаються квіткові бруньки, саме час посадити її на ділянці. Найкращий час – середина серпня. Підживлення радять у вигляді 0,3% розчину сечовини. Здорове велике листя у полуниці та суниці залишають, знищують лише зів’яле та з плямами. Виявили суничний кліщ? Найшвидше видаліть з грядки весь кущик, щоб не заразилися інші.

Роботи у квітнику

Не тільки сад та город потребують догляду у серпні, а й квіткові насадження. Це гарний час для пересадки лілій віком трьох і більше років. З листових пазух збирають бульбочки і садять у ряд з дистанцією в 10 см. Захистіть лілії від жука-журчалки, достатньо реагентів проти жука колорадського. Жоржини також потребують догляду, а клематиси – підживлення та рясного поливу.

Роботи у квітнику фото опис

Середина серпня є оптимальним часом для:

  • висаджування півоній;
  • пересадки ірисів, примул;
  • поділу та розсадки флоксів.

Саджанці, які досягли 2-річного віку, поміщають на постійне місце. Цибулини тюльпанів, ірисів, крокусів можна садити вже наприкінці серпня. Попередньо промийте їх розчином марганцівки. Посадка проводиться у добре освітленому місці, де немає застою води.

Любителі бузку можуть усю другу половину серпня висаджувати ці привабливі кущі. Тільки не забудьте прибрати квіткові бруньки для кращого приживання рослин. На присадибній ділянці за допомогою бузку можна облаштувати чудові живоплоти.

З інших обов’язкових робіт зазначимо:

  • підживлення гладіолусів та рододендронів калійними комплексами;
  • видалення дикої порослі та бур’янів біля кущів;
  • підв’язку геленіумів, мальв.

Якщо ви розмножуєте троянди живцюванням, у серпні саме час гартувати коріння живці. Троянди не люблять зайвої вологи та сильної сухості ґрунту. Внесіть трохи фосфорних та калійних добрив у ґрунт.

Любителі газонів у серпні удобрюють старий востаннє та закладають новіі.

Особливості підживлення у серпні

Наприкінці літа рослини починають готуватися до зимової сплячки, у зелені та деревині зберігається безліч поживних елементів. При цьому погода тепла, придатна для зростання. Від балансу азоту в рослині залежить, буде вона рости чи готується до спокою. Чим більше цієї речовини, тим активніше йде зростання, можуть навіть з’явитися непотрібні пагони та культура погано перезимує. Тому азотні добрива у серпні вже не можна використовувати, як і органіку для більшості культур. А ось мінеральні комплекси тільки зміцнять багаторічні рослини перед зимівлею.

Читайте також: Як правильно зробити дренаж на садовій ділянці і обмежити рослини від надлишку води.

Опубликовано: 25.08.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты