Гостя із Гімалаїв або Інкарвілея

Зміст:

Новинка з Гімалаїв у садах

Бульби інкарвілеї

Останнім часом в пропозиціях інтернет-магазинів зустрічається цікава рослина з рожевими або білими квітами, зібраними у китиці та різним листям. У садах України ця квітка зовсім непоширена, хоча в садах монастирів Китаю вона вирощується дуже давно, а 100-150 років тому стала відома серед європейських садівників. В природі вона росте в Центральній та Східній Азії та Гімалаях.

Інкарвілея Біла фото опис

Це інкарвілея, або як її ще називають — “китайська квітка”, “китайський грамофон” або “садова глоксинія” (але до глоксиній вона не відноситься). Хоча садових різновидів не так багато, але ця рослина вже зацікавила садівників своєю вибагливістю та морозостійкостю.

Інкарвілея Emodi

У інкарвілея подовжене і злегка розгалужене кореневище циліндричної форми, що віддалено нагадує моркву. На всьому кореневищі знаходяться бруньки або зародки бруньок, з яких рослина здатна відродитися. Рослина має дуже потужну кореневу систему, що проникає на велику глибину. Кореневища в садових інтернет-магазинах пропонують відносно недавно, а насіння в пропозиціях приблизно років 15.

Догляд за рослиною

Інкавілея вважається невибагливою рослиною, яка росте на легких ґрунтах та мають добрий дренаж.

Підживлення виконується один-два рази за сезон. Найкраще підживлювати при посадці рослини, або ж щовесни, відразу після того, як розтане сніг. Іноді підживлення рекомендують вносити під час активної фази зростання зеленої частини рослини (квітень-травень) та перед початком квітування.

Підживлення інкарвілеї фото опис

Дле починаючи з 20 липня, припиняють всі підживлення. Можна застосовувати комплексні мінеральні добрива, а можна скористатися органікою, наприклад настоєм коров’яку. Для мінеральних добрив не рекомендується перевищувати дози, вказані виробником, оскільки це може призвести до зниження морозостійкості інкарвілея.

Безпосередньо перед посадкою необхідно ще раз перекопати ґрунт, вибрати коріння бур’янів, зробити лунки та посадити в них бульби, поглибивши їх точку зростання не більше ніж на 5 см нижче за рівень землі.

Цвітіння інкарвілеї делавея

Полив здійснюється наступного дня і після цього проводиться раз на 3-4 дні. Після кожного поливу ґрунт слід акуратно розпушувати на глибину 2-3 см. Наприкінці червня на рослині, що виросла з бульби, з’явиться перше листя, а приблизно через місяць рослина почне цвісти. Це цвітіння буде короткочасним і не рясним, проте, на наступний рік рослина увійде на повну силу.

На одному місці рослина може рости 3-5 років, після чого бажано або в березні або в кінці серпня-початку вересня викопати та розділити.
Інкарвілея належить до рослин 5-6 зони морозостійкості, здатна витримувати морози до -15°C. Але краще вкрити тирсою, торфом або листям на 10-15 см. Так само вкривають 5-літровою пластиковою пляшкою, присипаною листям або тирсою. Таке укриття захищає посадки від дощу та вимокання. Можна також викопати рослину та взимку тримати в тирсі у прохолодному місці як бульби жоржин, глоріози або евкомісу.

Розмноження рослини

Рослина розмножується насінням, зеленим живцюванням та кореневими поділками.
Насіння сіють в березні, зазвичай воно добре сходить. Висіваючи насіння треба мати на увазі, що молоді рослини погано приживаються, тому треба сіяти або у торф’яні горщики по 1-2 насінні або перевалювати. Зацвітають молоді рослина на 2-3 рік. Перша зимівка для молодих рослин краще у горщику у прохолодному місці. Розмноження листовими живцями проводять влітку, у червні-липні.

Для цього з розетки потрібно вирізати зрілу листову пластину з частиною стебла завбільшки від 30 до 50 мм. Місце зрізу необхідно обробити розчином, що стимулює зростання коренів, наприклад, корневину. Потім проводять висадку листового черенка в грунт, що складається з торфу і піску, після чого горщик прибирають в парник. Спочатку у черешка відростають коріння, потім формується листова розетка, а вже наступного сезону можна буде побачити цвітіння молодого кущика.

Читайте також Папіліо та сорти гіпеаструмів Butterfly Group.

Опубликовано: 11.02.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты