Вирощування томатів розсадним способом

Якісна розсада томатів — основа успішного вирощування. Культивування томатів розсадним способом дозволяє прискорити термін збору врожаю і скоротити період зростання овочів на постійній ділянці до 40 днів. Рослини, вирощені з розсади, дають кращий врожай, а термін дозрівання плодів припадає на найтепліші місяці. Найкраще саджанці — це ті, які були вирощені в окремих горщиках. Хороша розсада томата повинна мати слідуючі показники:

  • 15-30 см заввишки;
  • 5-7 листочків;
  • інтенсивно зеленого кольору.

Якщо рослини пишні, це може бути ознакою нестачі світла під час росту. Листя світло-зеленого, жовтого кольору або з коричневими плямами і загнутими краями — результат недостатньої доставки поживних речовин під час росту розсади.

Вирощування томатів розсадним способом фото опис

Субстрат

Найкращий і популярний субстрат для вирощування розсади — спеціально підготовлений ґрунт. Ви також можете використовувати торф’яний субстрат, змішаний з піском у співвідношенні 4: 1. Земля повинна відповідати слідуючим характеристикам:

відсутність хвороб, шкідників і насіння бур’янів;

  • пухка структура;
  • правильна вологість;
  • рН 6,0–7,0;
  • багата на поживні речовини.

Перед посівом насіння субстрат необхідно ретельно перемішати, він повинен бути кімнатної температури.

Посів насіння

Термін посіву насіння залежить від запланованої дати висадки розсади на постійне місце і збору врожаю. Зазвичай насіння томатів висівають в середині березня, щоб розсада була готова до висадки на другу декаду травня. В середньому виробництво розсади займає близько 50-55 днів.

Насіння томатів фото опис

Насіння висіваються поодинці в горщики, що дозволяє пропустити стьобання і вкоротити зростання розсади на кілька днів. Ви також можемо сіяти матеріал в ящики на відстані 3х3 см один від одного.

Перед посівом слід добре обробити насіння, це запобігає виникненню хвороб. Зачаток треба положити на ґрунт, злегка полити, потім посипати тонким шаром субстрату або піску. Горщики добре додатково накрити плівкою або склом, тоді земля легше підтримує вологість, відповідну для проростання.

Температура

Насіння томатів найкраще проростають при температурі 20-27 °C, не можна допускати перепадів. При температурі субстрату 25°C більшість насіння повинна прорости через 5-7 днів після посіву. Після закінчення цього часу слід зняти покриття з плівки або скла і при необхідності обприскати підкладку. Температуру треба знизити до 13-14°C вдень і 11-12°C вночі до появи перших двох листочків. Ця обробка дозволить отримати більше квітів і збільшити врожай.

Після закінчення цього часу рослини тримають при 20-22°C вдень і 18-20°C вночі. У дуже сонячні і теплі дні можете дозволити температурі піднятися на кілька градусів, не потрібно боятися надмірного витягування рослин. Правильний догляд за розсадою полягає в слідуючих діях:

  • підтримці необхідної температури;
  • збереженні вологості;
  • забезпеченні достатньою кількістю світла.

У ясні дні слід частіше поливати розсаду, щоб рослини не в’яли і не пересихали, оскільки це може призвести до висихання коренів і обмеження росту рослин.

Горщики для розсади

Після того, як насіння посіяно в ящики, коли саджанці вже мають перший правильний лист, слід посадити їх в окремі горщики. Ємності наповнюються тим же субстратом, який використовувався для посіву насіння. У занадто маленьких горщиках поживні речовини можуть швидко виснажуватися, що може призвести до порушення росту рослин. Підживлення розсади починається, коли рослини вже мають два правильних листя. Слід повторювати підкормку 2 або 3 рази під час росту розсади.

Горщики для розсади фото опис

Форма, матеріал, з якого зроблені горщики, дуже важливі при виготовленні розсади. Не слід використовувати керамічні моделі, оскільки їх важко дезінфікувати. Ідеальний варіант — циліндрична форма з пластика, якв дозволяє корінням вільно розвиватися. Поодинокі горщики повинні мати діаметр 8-10 см. Якщо вибираєте дужу ємність, то тільки об’ємом від 25 см3 до 90 см3. Розсада, вирощена таким чином, вирівняна і має добре освічений кореневий ком. Рослини, вирощені у великих горщиках, починають плодоносити раніше, і якщо хочете зібрати урожай пізніше, то можемо використовувати менші контейнери.

Загартування розсади

Незалежно від способу вирощування розсади, перед висаджуванням її на постійне місце, необхідно загартувати рослини. Це підготує рослини до гірших умов, які можуть переважати після висадки. Рослини легше переносять стреси і набагато швидше приживаються. Приблизно за тиждень до посадки слід обмежити полив і поступово знизити температуру. Розсаду слід виставити на відкритому повітрі, спочатку всього на кілька годин вдень, через кілька днів залишити і на ніч. Перед посадкою рослини рясно поливають.

Загартування розсади фото опис

Посадка на постійне місце

Приблизно за 2-3 тижні до висадки розсади томатів слід підготувати місце. Удобрювати ґрунт компостом і мінеральними добривами, ретельно розпушується. Висаджують помідори на постійне місце тільки після 20 травня. Рослини поміщають в ямки через кожні 40 см, кореневий ком розташовують глибше в субстрат. Землю слід ретельно придавити, а потім інтенсивно полити. Приблизно через два тижні додати підкормку дозою мінеральних добрив, щоб отримати кращі врожаї.

Читайте також: Тонкощі догляду за садом взимку.

Опубликовано: 02.02.2023

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты