Всі тонкощі догляду за садом взимку

Перш ніж дізнаєтеся про всі тонкощі догляду за садом взимку, отримайте короткий огляд робіт, які повинні проводитися на ділянці ще в осінній період:

  • Підживлення рослин допоможе пережити зиму. Однак дуже важливо забезпечити їх добривами, в яких відсутній азот, відповідальний за стимулювання росту. Тому найбезпечніше вибирати суміші, позначені як осінні.
  •  Полив перед зимою в першу чергу стосується хвойних і вічнозелених культур. Вони повинні накопичувати запас води для життя в суворих зимових умовах: при сухому повітрі, часто сильному сонці і мерзлій землі.
  •  Захист від морозу — чутливі чагарники, молоді дерева та деякі багаторічні рослини потребують укриття, завдяки чому вони легше переживають зиму в саду. Для цієї мети можна використовувати спеціальні капюшони, профнастил, килим з соснових голок, кору або насип землі.
  • Обприскування дерев і чагарників — до настання зими в саду ви також можете боротися з хворобами та шкідниками, які завдають шкоди фруктовим деревам. Як тільки листя опаде і плоди будуть зібрані настає час для обприскування.
  •  Побілка дерев восени. Поєднання морозу та сонячного світла може завдати шкоди стовбурам — тріснута кора залишає вразливи рани до вірусів, бактерій та грибкових спор. 

Якщо ви виконуєте всю осінню роботу, сад взимку не повинен приносити вам занадто багато роботи. Однак є певні процеси, за якими слід стежити, щоб захистити свої рослини від пошкоджень та руйнування.

Прибирання снігу

М’який, пухнастий, свіжий сніг не представляє небезпеки для рослин. Як правило, він швидко падає з гілок під впливом вітру. Однак, якщо опади тривалі і інтенсивні, а також супроводжуються мінусовою температурою, це представляє певну небезпеку для рослин. Замерзаючий сніг стає дуже важким. Під впливом цієї ваги більш слабкі гілочки і пагони можуть згинатися і навіть ламатися. Щоб запобігти цьому, краще збивати з них сніг у міру необхідності. Білий пух з доріжок краще розсипати на клумбах або вивезти в дальній кут саду.

Догляд за чагарниками та деревами взимку

Зимова обрізка — хороший план для початку сезону. Першу обрізку дерев і чагарників можна проводити вже в січні, за умови, що виберете сухий, сонячний і теплий день(температура повинна бути вище 0°C). Взимку можна обрізати в будь-якому місяці слідуючи культури:

  • яблуні;
  • груші;
  • барбарис;
  • смородину;
  • агрус;
  • малину.

Причина, по якій слід робити обрізку в таку ранню пору року, полягає в тому, що соки в тканинах рослин течуть повільніше, ніж навесні, і тому не будуть витікати з ран після зрізу.

Зимовий догляд за газоном

Правильний догляд за газоном в зимовому саду полягає в тому, щоб нічого з ним не робити. Тому слід уникати ходьби по траві — замерзлі рослини можуть бути легко пошкоджені.

Якщо на газоні не дуже товстий і важкий шар снігу — нічого робити не потрібно. Це природний, бажаний захист для коренів. Однак, якщо покриття дуже товсте і важке, краще видалити його надлишок. Коли температура спочатку піднімається, а потім падає, сніг замерзає. Таким чином, трава буде відрізана від доступу повітря, і навесні у вас можуть виникнути серйозні проблеми з нерівномірним покриттям газону.

Догляд за вічнозеленими рослинами

Хоча на вулиці холодно або принаймні прохолодно і відносно волого, цього може бути недостатньо для вічнозелених рослин. Якщо протягом декількох днів не було заморозків, і їх не повинно бути ще якійсь період, барбарис, самшит, кизильник, падуб, бирючину, лавровишню, магонію і т.д. варто поливати.

Контроль зимового укриття саду та квітника

Взимку трапляються дуже сильні пориви вітру. Вони можуть послабити укриття з агроволокна, соломи або іншого матеріалу, наражаючи рослини на негативний вплив заморозків і крижаних опадів. Тому перевіряйте їх стан час від часу, особливо після сильного вітру.

Друга важлива проблема, пов’язана з укриттями, — занадто високі для цієї пори року температури. Якщо протягом декількох днів вони досягають значень, що перевищують 10°C, рослини можуть сприймати це як прихід весни і отримати імпульс для відновлення вегетації. В таких умовах потрібно зняти щити. Якщо після періоду значного потепління температура знову впаде, кришки потрібно буде надіти назад.

У зимовий період не забувайте доглядати за своїм садом. Особливо уважно слід стежити за багаторічними рослинами, щоб вони були правильно покриті в холодні ночі. Не проходьте байдуже повз снігови куполи гілок. Також дбайте про газон і фруктові дерева.

 Читайте також, як виростити амаріліс.

Опубликовано: 10.01.2023

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты