Геленіум

Геленіум фото опис

Геленіум опис

З початком справжнього літа у квітниках спалахують маленькі сонечка жовтого або червоного кольорів. За формою ця квітка нагадує ромашку. Ця ніжна квітка отримала назву від імені Чарівної Олени, дочки Зевса та Леди, жінки царя Менелая, через яку відбулася троянська війна. Знайомтесь — геленіум.

У природних умовах геленіум росте в Північній і Центральній Америці, та на Заході Сполучених Штатів. Квітки різних сортів геленіума мають забарвлення від темно-червоного до блідо-жовтого, пелюстки можуть бути пофарбовані однотонно, а можуть мати змішаний колір, різні вкраплення кольорів і переходи.

Висота від 30 см до більш ніж 150 см. Цвітіння в залежності від сорту, з кінця червня до кінця жовтня. Вважається, що в Європу геленіум вперше потрапив в 1729 році. Але він швидко зайняв гідне місце серед інших, багаторічних квітів у садах.

Посадка і догляд

Посадка і догляд не складуть великих труднощів, при належній увазі багаторічний геленіум буде тішити вас рясним цвітінням. Рослина світлолюбна, але переносить напівтінь.

Хоча вважається засухостійкою, але краще розвивається при регулярних поливах. Ґрунт краще всього підійде легкий, але обов’язково має бути насичений поживними речовинами, добре дренованим і нейтральним. Перш ніж висаджувати рослини, бажано перекопати ґрунт з компостом на глибину штика лопати.

Восени його коренева система відмирає, як і квітконоси. Однак в однорічного пагона є підземні бруньки, з яких восени виростають корінці й нова розетка листя. З цієї розетки на наступний рік з’являться молоді квітконоси. Якщо зима сніжна або без сильних морозів, молоді рослини прекрасно зимують, але в морозні та безсніжні роки легко вимерзають.

Розмножується геленіум діленням куща і насінням, посів якого проводять восени або навесні в ґрунт або в ящики. Сортові види розмножуються вегетативно. Швидко розростаючись, рослина на третій рік утворюють до 30 стебел і більше та старіє. Тому пересадку і ділення куща рекомендують проводити на третій-четвертий рік. Кращий час для пересадки — рання весна, початок відростання. Викопані рослини легко розпадаються на окремі розетки, які по одній-двом висаджують на постійне місце.

Хвороби та шкідники

Гібридні сорти геленіуму стійкі до паразитів і захворювань. При дотриманні режиму поливу, періодичному розпушуванні ґрунту і підгодівлі, рослини зовсім не хворіють. Але іноді рослини страждають від хризантемних нематод. Через них листя та бруньки рослин темніють і засихають. Є два способи боротьби з такою напастю. Перший — знищення пошкоджених ділянок рослини. Другий — внести в ґрунт гашене вапно.

Використання в садах

У квітниках геленіум чудово поєднуються з рослинами, які  контрастують: блакитними агератумом і шавлією, фіолетовими флоксами та дельфініумами. Також гарно дивляться з синіми вероніками та клематісами, ін. Низькорослі сорти геленіума використовують у бордюрах. У квітниках «нової хвилі» геленіум поєднують із кущами каламагростіса або щучника.

Саджанці геленіума, а також саджанці інших багаторічників по доступній ціні ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Як вирощувати троянди в горщиках новачкам в садівництві?

 

Опубликовано: 27.06.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты