Як вирощувати троянди в горщиках новачкам в садівництві?

Як вирощувати троянди в горщиках новачкам в садівництві фото опис

Багато із рослин, які вирощуються у відкритому ґрунті можна успішно вирощувати в контейнерах. Буддлеї, вейгели, туї, кизильники та інші кущі прекрасно ростуть і в умовах горщикового вирощування. Також прекрасно ростуть в горщиках і троянди. Але при посадці в горщики підживлювати і поливати їх потрібно частіше. Троянди в горщиках  прикрасять Ваш балкон, літню терасу, вхід в будинок або лоджію. Їх також ви зможете перемістити згідно потреби в будь-яку точку саду чи приміщення,  їх можна компактно розмістити одна біля одної при недостачі місця.

Нижче ми розкажемо як виростити троянди в горщику новачкам в садівництві без великих зусиль.

Основні моменти при вирощування троянд в горщику

Вибір горщика

В якості матеріалу для горщику можна використовувати або міцний пластик, або якісну кераміку. Для регіонів із більш холодним кліматом краще використовувати пластик. На холоді він може довше експлуатуватися. Крім того пластик на морозі тріскається в меншій мірі, ніж кераміка. У місцевостях із теплим кліматом більш доцільно використовувати керамічні горщики. Кераміка забезпечить те, що коренева система троянди не буде висихати і перегріватися

Розмір потрібного контейнера визначається видом і сортом троянди, яка буде посаджена. Чим більше розмір квітки, тим більшим повинен бути горщик. Якщо ви висаджуйте троянди із групи мініатюрних, то контейнер має бути висотою приблизно 25 см (при максимальній висоті куща 45 см). Трояндам патіо із пагонами до 60 см потрібно підібрати декоративний контейнер до 30 см заввишки. Для поліантових і невисоких сортів групи флорібунда візміть видовжений горщик із висотою 40 см. Для чайно-гібридних троянд висотою від 80 до 140 см вибирають високі (50-60 см) вузькі резервуари із кераміки. Ширина контейнерів має залежати від величини і розгалуженості кореневої системи троянди. Потрібно, щоб коренева система вільно розміщувалась в горщику і не перетискатись.

Приготування субстрату

Троянди надають перевагу поживному, багатому на мінеральні і органічні речовини ґрунту. Кущі активно використовують їх запаси під час росту і закладання бутонів. Для посадки троянди в горщик вибирають або вже готову землесуміш, придбану в магазині, або ж готують субстрат самостійно. При приготуванні субстрату беруть садову землю, компост і перепрілий гній у пропорції 2 :1:1. Також в субстрат додають невелику кількість перліту, щоб рослина не перезволожувалась. Правильний вибір субстрату – запорука якісного і довгого цвітіння.

Посадка троянд в контейнер

Перед посадкою саджанець троянди оглядають. При потребі підрізають корені і очищають від воску кінчики гілок. Також бажано підрізати кінчики гілок на 1-2 см щоб стимулювати активний ріст після посадки.  Після цього кореневу систему на півгодини замочують в розчині стимулятору росту, наприклад, корневину.

На початковому етапі горщик заповнюють на дві третини підготовленим і ретельно перемішаним субстратом. Візьміть саджанець і ретельно і обережно розкладіть кореневу систему троянди на поверхні субстрату. Після цього засипте коріння троянди до рівня кореневої шийки і утрамбуйте землесуміш. Якщо троянда добре засипана і не коливається в горщику, ретельно її полийте.

Догляд за трояндами в горщику

Полив троянди в контейнері потрібно проводити в залежності від підсихання субстрату. Якщо він підсох приблизно на 2 см, то це сигнал для поливу. Також час від часу можна оприскувати листки, якщо на вулиці або приміщенні, де знаходиться рослина, дуже спекотно.

Починаючи із кінця квітня удобрюйте рослину водорозчинними азотними добривами один раз на два тижні. Це буде сприяти активному росту листків і пагонів. В кінці весни – на початку літа в період закладки бутонів підживлюйте субстрат калійно-фосфорними добривами. Важливо активно підживляти троянду після першої хвилі цвітіння. Влітку раз в місяць бажано обробляти троянди від шкідників системними інсектицидами від попелиць, павутинних кліщів та щитівок. Також, якщо рослини знаходяться на вулиці не зайвим буде обробити раз в місяць їх фунгіцидом, наприклад, препаратом Парацельс. Це буде зменшувати ймовірність виникнення борошнистої роси.

Тримайте відстань 60 і більше см між двома горщиками із трояндою. Це буде сприяти хорошій циркуляції повітря, а також зменшить ризик розвитку бактеріальних та грибкових захворювань. Також забезпечте мінімум 6 годин сонця для троянди в горщику. При дотриманні цієї умови цвітіння буде тривалішим.

Обрізку троянд в горщиках проводять відповідно до особливостей обрізки групи висадженої троянди. Тобто якщо це чайно-гібридна троянда, то її обрізають в той же час, що і при висадці чайно-гібридної троянди у відкритий ґрунт.

Зимівля троянд в горщику

В кінці осені троянди переходять в стан спокою. Горщики заносять в приміщення після настання першого заморозку. Їх очищують від відмерлого листя, закутують горщик в агроволокно і ставлять в підвал, або на холодний балкон до кінця лютого. Температура в примішенні, де зберігаються троянди має бути приблизно 5-10 градусів по шкалі Цельсія.

Троянди, як і інші саджанці кущів по доступній ціні ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Як вибрати хосту?

Опубликовано: 26.05.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты