Як вибрати хосту?

Як вибрати хосту фото опис

Батьківщина хости

Хоста (Hosta) отримала свою назву на честь Ніколауса Хоста, ботаніка з Австрії, хоча спочатку рослина була відома під ім’ям функія. Funkia, від німецького ботаніка Г. Функа). Батьківщина рослини — Далекий Схід, Китай, Корея, Японія, а також Курильські острови та острів Сахалін. У природних умовах, хости мешкають у вологих місцях – на берегах річок і струмків, заболочених територіях. В Європу хоста потрапила з Японії тільки 200 років тому.

Використання хости в саду

Хоста настільки універсальна, що буде доречна в будь-якому саду. У лісовому «дикому» саду з папоротями, подофілами, морозниками й хубейськими анемонами, садовими орхідеями (блетілами та ципріпедіуми), ліліями матаргон.

У прибережному квітнику струмка чи ставка. Або в тінистих заростях з астильби, волжанки, бруннер, купени. На сонці, як рослинний бордюр біля доріжки. Або акцент у формальній композиції клумби.

Також хосту використовують як елемент стилізації східного саду. Крім того, у вигляді фонової рослини біля паркану.

Як партнер для весняних цибулинних – нарцисів, тюльпанів, мускарі тощо. Вона вкриє під своїм листям після квітування.

Обираючи серед видів та сортів хост рослину для свого саду треба завважити на умови та дизайн вашого саду. Також потрібно врахувати майбутніх сусідів рослини.

Режим освітленення для хости

Вимоги до освітленості розрізняються у різних сортів: хости з зеленим або блакитним листям добре ростуть в тіні. Сорти з білими та жовтими смугами потребують більшої кількості світла для збереження красивого забарвлення. Але полуденну спеку вони переносять важко, обгоряють і відстають у розвитку.

Деякі види хост, наприклад подорожникова з темним блискучим листям чудово витримують і тінь, і сонце. Але саме на сонці пишно квітують з початку липня ніжними блакитними або бузковими суцвіттями. Блакитні хости, відтінок яких обумовлений особливим восковим нальотом на листі, при яскравому сонці втрачають його і стають зеленими. На фото саме такий приклад, коли блакитна хоста втратила блакитний відтінок.

Вважається, що хости можуть рости на будь-якому ґрунті. Це не зовсім так: на дуже кислому, важкому глинистому або зовсім бідному піщаному ґрунті вони будуть погано рости. Крім того, не будуть збільшуватись у розмірах. Найкращий ґрунт для хост — оброблений садовий, легкий, родючий, пухкий, з помірною вологістю і без застою води. Ґрунт може бути слабокислим або слаболужним — на стані хост це ніяк не позначається.

Посадка і догляд за хостою

Посадити хосту нескладно. Саджанець витягують з горщика і разом із земляною грудкою встановлюють в ямку. Розмір ямки має відповідати корінню. Кореневу шийку рослини при посадці не заглиблюють. Потім ямку засипають, землю злегка утрамбовують, рослина рясно поливають. Відстань між рослинами залежить в першу чергу від їх розмірів у дорослому стані: якщо сорт великий, то проміжок між рослинами може досягати метра, для мініатюрних хост досить 30-40 см. Якщо хоста висаджена на сонячному місці, перші кілька днів після посадки її потрібно притінити.


Слід знати, що ні в перший, ні в другий рік після посадки хости не будуть ще мати декоративний вигляд. Ці рослини гарнішають з віком і досягають найбільш ефектного вигляду до чотирьох років, а потім зберігають його протягом багатьох років — якщо, звичайно, за ними правильно доглядати.

Поділ кущів функії

Ділити рослини бажано не молодше 5 річного віку, щоб вони мали можливість сформувати бруньки відновлення та потужне коріння. Молоді рослини потребують регулярного поливу в перший рік та ретельного знищення бур’янів. Вже наступного року зміцніли рослини будуть не так потребувати постійних поливів, а на третій рік вже самі перемагають бур’яни, набувають декоративного вигляду.

Інтернет-магазин Флоріум надсилає саджанці хости, як і саджанці багаторічників у спеціальному пакуванні, що забезпечує дбайливе збереження усіх частин рослини.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся

Читвйте також Прибережні рослини для ставка. Топ кращих сортів.

Опубликовано: 16.04.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты