Прибережні рослини для ставка. Топ кращих сортів

Вибирайте найкращі прибережні рослини для ставка. Не всі багаторічники і дерева  підходять для посадки на краю водойм та на схилі навколо них. Дізнайтеся, які сорти чудово почуваються біля води.

Верба Gracilistyla ‘Melanostachys’

Верба тонкостовбурова чорноколосовидна (Salix gracilistyla ‘Melanostachys’) пасує за характером до ставка і також може рости на сухій ділянці. Мініатюрна верба з піднятими вертикальними пагонами.

Найчастіше ви можете купити її в магазині у вигляді невеличкого деревця, прищепленого на основах видів із сильнішим зростанням. Однак технології щеплення дозволяють отримати деревця різної висоти, починаючи від дуже низької, приблизно від 0,5 м, до майже 2 м! Форма дерева — кущиста.

Низькорослі верби чудово виглядають на невеликих ставках, озерах або в альпінаріях. Вони можуть рости практично на будь-якому ґрунті з достатньою вологістю, повністю морозостійкі, а також стійкі до забруднення. Надають перевагу рости на повному сонці, а навесні їх незвичайні квіти заманюють бджіл та інших комах у сад.

Сорт ‘Melanostachys’ завдячує своєю унікальністю, перш за все, кольоровим «котикам». Вони з’являються навесні, в основному в квітні і спочатку бувають чорними, але згодом через деякий час змінюють колір на золотисто-червоний.

Ірис Versicolor Dark Aura

Ірис різнокольоровий (Iris Versicolor Dark Aura) приваблює бузковими квітами. Цвіте в травні—червні. Досягає до 100 см в висоту. Для його вирощування підходить вологий грунт. Позиція: сонце, напівтінь. Відносно новий сорт (з 1996 р). Отриманий в результаті схрещування видів І. versicoloг і І. virginica. Сорт завоював багато садових нагород.

Ірис Siberica Concord Crush

Великі, оксамитові квітки в синіх тонах з фіолетовим відтінком зберігаються довго. Цей сорт починає цвісти вже в кінці травня і буде милувати око майже до серпня. Висота рослини: 70 см. Ідеально підходить для зони мілководдя. Морозостійкість висока.

Осока The Beatles

Осока гвоздична або осока весняна The Beatles (Carex caryophyllea ‘The Beatles’).  Привабливий сорт осоки родом з США.  Це ефектне багаторічна вологолюбна рослина.  Її квітконоси короткі, ледь піднімаються вище листя.  Вони з’являються навесні (звідси загальна назва цієї рослини, осока весняна).  У період цвітіння квітконоси нагадують нечіткі сережки і стручки. Хоча ця рослина сильно нагадує декоративну траву, вона належить до іншого сімейства і є більш універсальною, ніж трава.  Ця рослина кореневищна (поширюється через підземні стебла), так що, врешті-решт, її стає багато.  Суцвіття дрібні, з’являються над листям на тонких квітконосах.  Листя довгі (до 35 см завдовжки і до 0,4 см), трав’янисті, вузькі, дугоподібні, темно-зеленого кольору з тонкою текстурою.  Маленькі, непоказні, пурпурно-білі квіти розкриваються в кінці весни на трикутних квітконосах.  Рослина вічнозелене в районах з м’яким кліматом.  Воно вирощується в ландшафті заради його декоративної листя.  Період цвітіння квітня — травень.

М’ята Chocolate

М’ята перцева «Шоколад» (Mentha x piperita var. piperita Chocolate)  —  надзвичайно декоративний сорт, має темні листя та білі квіти. Це одна з найпопулярніших м’ят, дуже ароматна. Виростає приблизно до 40 см, формує довгі столони. Є повністю морозостійкою і невибаглива у вирощуванні. Однак треба пам’ятати, що вона досить швидко розповсюджується. Найкраще росте у вологому, піщаному, дренованому та багатому кальцієм грунті. Місце для неї повинно бути сонячним, але в півтіні вона теж може зростати. М’ята має універсальне застосування від декоративного до кулінарного та лікарського. Вона за короткий період задекорує берег ставка. А шоколадна нотка м’яти ідеально поєднується з десертами та освіжаючими коктейлями!

Інші прибережні рослини з фото:

Гібіскус Mouschetous Pink

Міскантус Fabiola Red

Міскантус Zebrinus

Папороть Орляк звичайний

Роджерсія Aesculifolia

Читайте також: Азалія садова: вічнозелена та листопадна

Опубликовано: 03.08.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты