Гортензія: східна красуня, що любить воду

Серед кущів, що квітують влітку, гортензія займає особливе місце. Різноманітна форма суцвіть: кулястої, пірамідальна або пласка, парасолькова, кольори, тривалість квітування, квітування на сонці та в тіні, відсутність хвороб — все це робить її садовою улюбленицею…

Квіти-хамелеони

Що ця красуня може водночас на одному кущі мати рожеві та блакитні суцвіття, та з її білими кулями суцвіть можна висвітлити темний куточок саду. Деякі сорти приваблюють метеликів або змінюють колір суцвіття протягом сезону зі світло-зеленого на білий, а потім на рожевий. А ще листя гортензії дуболистої восени стає червоним…

Гортензія дуже добре виглядає як в садах пейзажного та котеджного, англійського типу, також для японського саду вона також дуже гармонічна.

Походження гортензії

З гортензією пов’язані дуже цікаві звичаї, легенди та обряди. У країнах Сходу вважається, що гортензія з’явилася в день, коли народився Будда (473 рік до н.е.). На вшанування цієї дивовижної рослини в Японії проводяться фестивалі гортензії. Також в Японії є звичай надсилати букет, який складається з великолистої гортензії синього або блакитного кольору, щоб просити вибачення. Квітку гортензії наділяють значенням надії, скромності й щирості, вважається, що гортензія відганяє нещастя і хвороби.

Звідки походить назва?

З походженням назви «гортензія» також пов’язано кілька легенд. Одна говорить, що в 1767 році, здійснюючи кругосвітню подорож на вітрильнику, французький натураліст Філімбер Коммерсон виявив в одній з азійський країн невідому раніше рослину. Краса квітучого куща настільки вразила його уяву, що відважний дослідник назвав знахідку на ім’я своєї коханої, Гортензії Барреове, яка супроводжувала його в тривалій і небезпечною експедицією, одягнувши чоловіче вбрання. За іншою версією, східна красуня була названа гортензією в честь принцеси Гортензії, сестри принца Священної Римської імперії.

Лепотія чи гідрангея

Також існує версія, що Філімбер Коммерсон нову квітку, привезену з Японії назвав «лепотією» на честь першої французької жінки-математика й астронома Ніколь-Рейн Лепот. Але за квіткою закріпилася назва «гортензія» на честь принцеси.

Латинська назва «гідрангея» походить від грецьких слів «hydro» — «вода» і «angelon» — «посудина» і свідчить, що всі види гортензії для свого росту потребують великій кількості вологи ..

Квіти на День матері

Традиція дарувати її на день матері в горщиках, яка існує в Європі, теж додала популярності. Завдяки цієї традиції, селекціонери вивели багато компактних сортів, пітомники також формують рослини у штампову форму, що продаються у квіткових магазинах та дуже добре себе почувають на засклених балконах городян. Якісні рослини з добре сформованою кореневою системою містяться у горщиках не менше 15 см в діаметрі та мають не менше 3 гілок. Такі рослини рясно квітнуть і не потребують особливої уваги.

Букети з гортензії, витривалі, довго стоять у воді, що нагадують приємні події або просто милуючи око, також суцвіттям гортензії прикрашають святкові вечері та весільні букети.

Класифікація гортензії

В природі гортензія має приблизно 70-75 видів, що розповсюджені у північній Америці, Гімалаях, Китаї, Японії, Кореї, на Філіппінах та острові Ява, з яких приблизно 10 росте в садах України, витримуючи 3-4 зону морозостійкості.

Найбільш поширені такі види:

  • Гортензія великолиста або садова (Hydrangea macrophylla) Батьківщиною цього виду є східна і центральна частина Китаю, Японія. Цей вид квітує найбільш рясно.

  • Гортензія черенкова (Hydrangea petiolaris) В природних умовах росте на півдні Сахаліну, Курильських островах, в Японії та Китаї.
  • Гортензія деревовидна (Hydrangea arborescens). Вид походить з Північної Америки.
  • Гортензія дуболиста (Hydrangea quercifolia). Вид походить з півдня США.
  • Гортензія Сарджента (Hydrangea sargentiana). Вид походить із Західного Китаю.

Вирощування та догляд

Спільні потреби для усіх видів гортензій це вологий грунт, багатий гумусом. Особливістю гортензій є що вони не переносять вапняний грунт та відсутність заліза. За сезон гортензія потребує 3-4 рази підживленням добривами для рододендронів та гортензій (у квітні, червні, липні на початку серпня)

Правильна обрізка

Гортензія великолиста, Саджента, пільчата квітують влітку. Але квіткові бруньки закладаються в них на пагонах минулого року. Тому гортензію цих видів весною тільки прочищають, вирізаючи старі суцвіття та засохлі від морозу вітки до першої пари здорових бруньок. І тільки відносно нещодавно (2003-2005 рік) на ринку з’явилися сорти гортензії великолистої, об’єднаних в серію під назвою «Форевер енд Евер» (Forever & Ever). Відмінна риса сортів гортезіі цієї серії, що квітують вони практично безперервно. Перша хвиля цвітіння — на початку літа на старих пагонах і в серпні-вересні на приростах поточного року.

Гортензія деревовидна, мітловидна (метельчата) навпаки, формує суцвіття на кінцях нових пагінців.Тому кущі гортензій цих видів треба обрізати до висоти 3-4 бруньок, щоб викликати ріст молодих пагінців з великим листям й пишним суцвіттям. Легка обрізка забезпечить велику кількість квітів, але меншого розміру. У будь-якому випадку при обрізанні віддаляються всі сухі, що ростуть усередину куща або занадто слабкі гілочки, а також суцвіття. Якщо гілочка тонка — відповідно пагони з неї підуть слабкі. Краще таку гілочку відразу відрізати, перенаправити сили куща на інші місця.

Омолодження

Старіючі кущі гортензій омолоджують шляхом сильної обрізки на багаторічну деревину або «на пеньок», хоча, після такої радикальної операції цвітіння в наступному році може бути слабким або зовсім відсутнє.

Я обрізую злегка кущі на другому плані клумби. Але на першому плані — в мене кущ зі сформованими великими суцвіттями.

Чому гортензія не цвіте?

На жаль, іноді садоводи не можуть зрозуміти, чому кущ, що так рясно квітував минулого літа в цьому році «бастує», змінив колір або пожовкло листя. Причини цього можуть бути неправильна обрізка, загиблі бруньки від морозу та відсутність поливу у посуху. Тому дуже важливо забезпечити рясний полив.

Посадка

На клумбах гортензію треба саджати разом з рослинами, що потребують схожих умов – кислий грунт, прозора тінь або сонце, вологолюбність.

Я поєднала гортензію із хостою. Біло-смугастий сорт хости контрастує з рожевими кулями гортензії. Також в мене ростуть лілійники та лілії кремових відтінків з білими кулями мітловидної  гортензії»Анабель», пласкими білими суцвіттями з білими суцвіттями гальтонії…

Гортензія рослина, що прикрасить будь-який сад і сподіваюсь, що ви неодмінно посадите на дачі гортензію.

З пов. досвідчений садівник Олеся

Читайте також: Ландшафтний дизайн: створюємо сад кольору неба

Опубликовано: 13.08.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты