Ландшафтний дизайн: створюємо сад кольору неба

Давайте створимо сад кольору неба. В даній статті я розповім, як це зробити.

Оточуючи себе блакитними, індиговий і ніжно-синіми тонами ландшафту, людина прагне до «спокою моря» і «ніжності неба». Для неї надзвичайно важливі розслаблення і заспокоєння.. Сад з використанням блакитного та синього кольорів вважається романтичним, мрійним, шляхетним. Глибокий синій колір має назву – королівський. На жаль, ще не вивели блакитних троянд, тюльпанів та лілійників з ліліями. Але природа подарувала багато квітів із блакитних та синіх відтінків. Крім того, є рослини в яких листя сіро-блакитного кольорів. Вони також збагатять палітру саду.

Дрібноцибулькові рослини для саду кольору неба


Весна починається блакиттю пролісок та крокусів. У березні з’являються проліски або сцили біфоліа та сибірські, які у своїй палітрі мають глибокі сині кольори. Разом з пролісками розквітають ботанічні крокуси. Надранні рослини — крокус Томасині або неаполітанський шафран Томасині — мають чудовий синій колір з фіолетовим відтінком. Зокрема, це сорт Ruby Giant. Трохи пізніше, у квітні, майоріє крокус «Весняна Краса» (Spring Beauty).

Великоквіткові крокуси, що розкриваються в цей самий час, мають такі сині сорти: «Grand Maitre» та «Vanguard». Їх легко можна замовити в інтернет-магазині Флоріум

Також треба нагадати про перші іриси – цибулинні іриси, іриси рекулата або ірододиктиуми, що квітують також з квітня ніжним блакитним і синім кольором. Найпопулярніші сорти: «Alida», «Katharine Hodgkin », «Harmony» …

Пушкінія та хіонодокса самостійно розповсюдилися по всьому саду, але кожного року весною милують око.

Брунера

Брунера — дивовижна по своїй невибагливості рослина. Вона охоче заповнює проблемні місця саду під тінистими кронами дерев. Весняному саду брунера надає особливу чарівність своїм ніжним блакитним цвітінням. Щедре цвітіння триває місяць, після чого інтенсивно наростають листя, які також цікаві за кольором.

Барвінок


Разом з брунерою спалахують ніжні вогники барвінку, щедре цвітіння якого символ вічності взаємозв’язок смерті й життя та його продовження, дівоцтва та незайманості.

З барвінку плели вінки, букетики дарували нареченим на пам’ять. Після рясного квітування весною, барвінок може заквітувати ще восени. Як і брунера, стебла барвінку витісняють небажані сорні рослини на клумбі.

Гіацинт, мускарі, гіацинтоїдес


Не можна оминути гіацинти та мускарі, сорти яких також мають багато відтінків блакитних та синіх кольорів.

В минулому році я відкрила для себе ще одного родича гіацинтів та пролісок — гіацинтоідеса або проліска іспанська.

Висаджуючи цибулі гіацинтів у кошики, легко замінити відцвітаючи рослини розсадою однорічних рослин із блакитними квітками, наприклад лобелією або агератуму, які квітуватимуть все літо до самих морозів.

Однорічні і багаторічні рослини синього кольору


Дуже ніжне сполучення агератуму зі сріблястим листям цинерарії приморської.

Крім цинерарії до блакитного саду можна додати кущики костриці (або рос. овсянницы сизой).


Кінець травня на початку червня час квітування мініатюрних півників, германських або бородатих ірисів, серед яких багато сортів із синіми пелюстками.

Алліуми


Літо розмальовує блакитний сад кульками цибулі блакитної та іншими сортами декоративної цибулі або Аліумами: «Гладіатор» або «Глобемастер».

Лаванда і шавлія


На яскравому сонці квітує запашна лаванда, яка має сорти з синіми, блакитними та лавандовими суцвіттями…


У шавлії також велика кількість сортів різних відтінків синіх та блакитних кольорів довгих рихлими розгалуженим суцвіть до 40-50 см. Квітує тривало — з середини червня до пізньої осені. З другої половини липня цвітіння трохи слабшає, але в вересні починається нова хвиля. З шавлії можна створити чудовий бордюр, який буде стабільно декоративний: всім видам не властиво оголятися знизу і розвалюватися.


Серед рослин, що мають однорічні та багаторічні види з блакитними квітками треба згадати декоративний льон. Багаторічний блакитний льон квітує весь червень, якщо зрізати кущ, то восени можлива повторна хвиля квітування.

Петунія, калібрахоа та сурфінія

Велику палітру синьо-блакитних відтінків має також петунія та її родички калібрахоа та сурфінія. Рослини цієї групи вважаються невибагливими; вони рано зацвітають, довго цвітуть, швидко відновлюються після дощів.

Використовують їх і як клумбові рослини, і для контейнерних посадок. Хоча в себе на батьківщині вони багаторічні, але в садах України вирощуються як однорічні. В Україні пропонується велика кількість сортів як насіння так і розсади.

Іриси

Влітку квітують синім безбороді іриси – сибірські відові та сортові. Ці іриси морозостійкі, посухо витривалі, дуже невибагливі. А сортові сибірські іриси милують око незвичністю форми квітки. На жаль, японські іриси досить примхливі. Дві мої спроби виростити японські іриси закінчилися невдачею.

Ліани для саду кольору неба

З ліан блакитну і синьо-фіолетове забарвлення мають багато сортів ломиносів, іпомея і в’юнок. В гліцинії або вістерія, що має за назвою має солодкий аромат теж має блакитні сорти. Цікаво, що гліцинією японці милуються на традиційному святі «ханасампо», подібному до милування сакурою та ірисами.

Традесканція

Невибаглива традесканція, що квітує до самих морозів має також сині квітки. Треба тільки підв’язувати кущі, бо з віком або після дощів вони розвалюються. Ця квітка просто створена для зайнятого городянина, який бажає на дачі відпочити та помилуватися квітучим садом, не маючи часу на дбайливий догляд.

Будлея, гортензія

Приманюють метеликів будлея Давида з синіми свічками та блакитні кульки цеанотуса. Ці рослини ще не розповсюджені в садах України, але вони морозостійкі та квітують все літо. Серед кущів з квітами у синіх відтінках можна назвати гортензію великоквіткову. Крім квітів, блакитнувате і сіре забарвлення мають листя і стебла таких рослин, як чистець шерстистий, різні види полину, синьоголовник. Ці багаторічники чудово доповнять композиції в блакитних тонах.

Хости, люпин

Хости мають велику кількість сортів з квітами лавандово-блакитного кольорів та листя з сіро-блакитними відтінками.

Також багаторічні кандидати для блакитного саду свічки люпину, дельфініуму, вероніки. Велика кількість видів та сортів серед дзвоників. Особливо треба згадати родича дзвоників платикодона, що дуже невибагливий та морозостійкий.

Каріортерис

В каріоптериса, який ще називають синя борода, суцвіття являють збиті або рідкісні зонтичні, схожі на мітлу за формою. Квітки з’являються на закінченнях пагонів. Колір суцвіть найпоширеніший синювато блакитний. Після цвітіння утворюється плід, горішок, який ділиться на чотири частини. Цвітіння пишне, припадає на кінець літа і триває до заморозків. Аромат у квітів приємний, трохи нагадує пряний хвойний запах. Каріортерис також є улюбленцем метеликів.

Айстри

У серпні починають квітування кущі багаторічної астри, що в нас називають морозниками. Це час міграції метеликів. Ці комахи на квітках айстри — символ прощання з літом і початком осені.

Вічнозелені рослини

Блакитний сад можна збагатити також хвойними рослинами. Це популярні дерева та кущі з блакитним забарвленням, наприклад ялина колюча Super Blue Seedling, сорти ялівців Blue Carpet, Icee Blue, Blue Arrow…

Читайте також: Білий сад своїми руками

З пов. досвідчений садівник Олеся

Опубликовано: 30.07.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты