Білий сад своїми руками

Давайте створимо білий сад своїми руками. В даній статті я розповім, як це зробити.

 

 

 

 

Присадибна ділянка в минулому і сьогодні

Пройшли вже часи, коли дачна ділянка використовувалась виключна як «фазенда» для виконання продовольчої програми й забезпечення родини овочами. Пригадати ті часи можна передивившись фільми «Москва сльозам не вірить», «Я рахую: раз, два, три, чотири, п’ять …» Площа дачі була ретельно розподілена між городиною, полуницею, кущами смородини та певною кількість плодових дерев. Керівництво дачних кооперативів ходило між ділянками та слідкувало, щоб не дай боже, земля не витрачалась марно, щоб не було бур’янів. На воротах дачних кооперативів вивішували оголошення з прізвищами членів, що занедбали ділянки. Тоді квітам дозволялося рости тільки на палісаднику, або на невеличкій клумбі. Говорити про квітковий сад (не кажучи вже про білий) тоді просто не можливо.

Городина — вже не головне, що росте на дачі

Сьогодні дача — це місце відпочинку та релаксу. Городина — вже не головне, що росте на дачі. Після моди на газони, що швидко минула, на дачні ділянки прийшли квіткові сади. Відкриття українцями садів Польщі, Німеччини, Нідерландів та Англії привело, що дачні сади стали гармонійними за кольорами та використаними рослинами…

Монохромні сади

Зараз дуже популярні монохромні сади, в якому рослини мають певний колір – білий, блакитний, рожевий. Білий сад уособлює шляхетність і витонченість. Можна скомпонувати сад постійного квітування із білих квітів, рослин з білими плямами та рисками на листі. Для влаштування монохромного саду важливо зонування клумби: суцільний білий килим з квітів виглядає менш ефектно, ніж чергуються чисто білі квіти та з відтінками, з декоративними зеленими або сріблястим листям.  У одних біло-сірого забарвлення листя створює густе опушенням: шавлія, цинерарія приморська, роговик Биберштейна, маки, дубровник біло-повстяний, м’ята довголиста, чистець візантійський, вероніки і інші.

Листя інших покриті сизим восковим захисним нальотом: хости, гвоздики, лаванди, юки тощо. І також слід враховувати, що у білого кольору існує безліч відтінків.

Планування білого саду

Плануючи клумбу або куточок саду, треба обов’язково накреслити схему. Особисто я викреслюю план на розворотах з зошитів у клітинку. Це допомагає визначити масштаб та розміри, кількість рослин. Це дозволить не забути, що й де посаджено та не перекопати пізньоцвіт (безвременник) або весняні дрібно цибулинні, наприклад, прибираючи бур’яни. План викреслюю на кожний місяць, починаючи з березня до серпня.

Інтернет-магазин FLORIUM.UA дозволяє спокійно сформувати замовлення, маючи перед очима план майбутніх насаджень, обговорюючи з членами родини кожного нового «кандидата в сад», передивляючись в Мережі потреби рослин, правила догляду.

Експозиція

Для білого саду бажано відвести місце у прозорій тіні. Бо на самому сонці білі квіти засліплюють очі сяйвом, краса та ошатність білого саду зникає. У напівтіні квіти з білим забарвленням отримують об’єм, з’являються відтінки, що збагачує сад.

Вибір рослин

Ось приблизний асортимент саду постійного цвітіння у білих кольорах.
Починає новий садовий сезон підсніжник, який має такі сорти Elwesii, Nivalis. Особливо чарівні широкі дзвіночки сорту Flore Pleno. Підсніжники красиво виглядають групками по 5-7 рослин.

Весна в білому саду

Початок весни

Майже одразу ці квіти підтримують крокуси. Перші розквітають ботанічні крокуси та серед них: чисто білий Aubade, білий з жовтою плямою Ard Schenk, що квітує майже місяць, білий з бузковими смугами Prins Claus; Miss Vain та Cream Beauty мають блідо кремовий відтінок. Серед великоквіткових крокусів, що цвітуть на два тижні пізніше ботанічних для білого саду можна обрати яскраво білий Jeanne d’Arc та білий з фіолетовими смугами Pickwick.

Середина весни

Квітень у білому саду квітує проліскою дволистою Alba та через тиждень проліскою сибірською Alba. Також в цей час вже випустила квіточки пушкінія з блакитними смужками, милують око зірочки хіонодокси, сорт Luciliae Alba…

Серед вересових є родина Ерікових, що розкривається  весною маленькими дзвіночками.

Ще треба згадати чемерник або морозник (хелеборус), що має і чисто білі махрові та прости сорти та сорти з кремовим та зеленуватими відтінками. Морозник квітує до кінця травня.

Також хочу нагадати про перші іриси – іридодиктиуми сітчасті, серед яких є сорти reticulata Polar Ice і з блакитним відтінком Katharine Hodgkin. Компанію з ними становлять гіацинти.

З середини квітня починається пора тюльпанів. Серед них виділяються види Фостера і Грейга, де теж багато сортів з білими квітками: Duc Van Tol White, White Christmas, White Swan, Purissima, з червоним штрихом Boderlegend, White Fire…

Цікаві також ботанічні тюльпани, що дуже витривалі й майже не схожі на звичні тюльпани. Для білого саду з ботанічних тюльпанів можна обрати сорти Little Star, Turkestanica, Tarda (Dasystemon)…

Не можна пройти повз нарцисів. Ця квітка має багато сортів з білими квітками серед яких можна обрати за терміном квітування та розміром, прості або махрові.

Також можна нагадати про такі квітучі кущі як магнолії – зірчаста стратілата, Кобуса, Зибольда та інші.

Кінець весни

Травень у білому саду квітує бузком з білими китицями – сорти Monique Lemoine, Красуня Москви, Балерина, Miss Ellen Willmott, з ніжно кремовим відтінком Primrose. Також в цей час вже прокинулись листячка хости з білими рисками, плямами, що зазвичай квітує бузковими або блакитними квіточками та розгортаються листя хости, що у серпні заквітує білими дзвіночками.

Білими зірочками вкриваються мешканці з Криму роговик Биберштейна та ряст (птицемлечник) Теоретично я знаю, що лілія даурська має білий сорт Alba, але ніколи не бачила.

Півонії трав’яниста та деревоподібна, іриси германські або бородаті також мають безліч сортів з білими квітами. Формуються суцвіття у гортензії. Спочатку вони мають кремово-зеленуватий колір, але вже через тиждень-другий суцвіття набудуть білого кольору.

Квітують білим спіреї, калина бульденеж та бузина. Артимерія, кущики якої вже також має чудові білі сорти Alba та Abbey White.

Літо

Літо в білому саду починається квітуванням багаторічним східним маком. Білий колір має сорт «Royal Wedding»…

Рясно покрите суцвіттями дерево кохання – юка. Приваблюють нас ніжні квітки анемони дубравної.

Середина червня — це квітування лілій мартагон: яскраво-білий вид Alba і ніжно бузкові або лососеві сорти…

В сей час розкривається лілія кандідум… Треба зауважити, що і лісова лілія (мартагон) і кандідум потребують нейтрального або лужного ґрунту. Починають квітувати дзвоники різних видів, що також мають білий колір. Серед багаторічних шалфеєв є сорт з білими свічками Schneehuegel. У другій половині червня виходять на арену лілії азіатської групи, в якої теж дуже багато сортів яскраво білого чи кремового кольорів.

Наздоганяють Азіатські гібриди східні, трубчасті та інші лілії.

Серед лілійників чисто білих сортів немає, є з невеликим відтінком динного, лавандового чи жовтих кольорів.

У липні на сцену виходять платикодон, гладіолуси, жоржини. Екзотична Гальтонія (капський гіацинт, літній гіацинт), на жаль, ще не розповсюджена у наших садах, але теж підходить до білого саду.

Серпень з вереснем минає пишним буянням багаторічних айстр, хризантем корейської або дрібноквіткова та індійської або великоквіткової, анемони японської та хуйбенської…

Ось я навела досить велику кількість багаторічних рослин з білими квітами. Зрозуміло, що можна використати одно- та дворічники – петунію, сульфреджії, маргаритки, віолу, макі. Інтернет-магазин «Флоріум» також допоможе з різноманітним асортиментом рослин та насіння, що можуть втілити ваші мрії про ваш чарівний сад. Маючи план, можна за рік-два поступово оформити сад у білих кольорах…

Читайте також: Східні сади. Китайський та японський

З пов. досвідчений садовод Олеся

Опубликовано: 16.07.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты