Квітучі кущі (різновиди)

Зміст:

  • Форзиція
  • Багульник
  • Рододендрони та азалії
  • Ірга, хеномелес, півонія кущова
  • Бузок
  • Спірея
  • Вейгела
  • Дейція
  • Чубушник
  • Скумпія
  • Троянди
  • Гортензії

В старенької чарівниці з казки Ганса Андерсена «Снігова королева» був сад, що квітував без упину. На жаль, в природі такого не буває. Але підібравши рослини за терміном квітування можна сформувати сад, що буде привабливим весь рік. Зараз я хочу написати про квітучі кущі, якими можна милуватися по черзі протягом садового сезону.

Для невеликого саду дуже важливо ретельно вибрати квітучі кущі не тільки за розмірами, але і за термінами цвітіння. Можна підібрати кущі-малятка так, що вони будуть розкриватись в різний час і період цвітіння у них буде тривалим або ремонтантним. З чагарників можна сформувати алеї в саду або зробити живу огорожу саду, сховати за кущами сарай.

Форзиція


Ранньою весною на деревах і кущах тільки починають набухати бруньки. А форзиція вже покрита золотисто-жовтими квітками, хоча її листя ще не розпустилися. В Україні ці кущі починають цвісти в березні-квітні. Яскраві плями квітучих форзицій надзвичайно пожвавлюють сад. В Європі цю рослину називають Великоднім деревом, оскільки цвіте вона до Світлого свята. Там з неї плетуть вінки або вішають на гілочки писанки.

Форзицію після квітування обрізають, щоб кущ тримав невеликі розміри. Відомо 6 видів роду форзиції (Forsythia), названого на честь англійського садівника Форзіта, що жив у другій половині XVIII століття. Гілочки форзиції можна поставити у теплу воду в січні-лютому і через тиждень на підвіконні буде весна.

Багульник


Трохи пізніше, у квітні починає квітувати ніжно бузковими або рожевими квітами ще один гість зі Сходу — багульник або багно. Це представник родини рододендрових. Гілочки багульника також піддаються прискореному квітуванню у січні-лютому.

Рододендрони та азалії


З середини квітня квітує рододендрон даурський, що також походить зі Сходу.

Кінець квітня-травень — час милування різновидами та сортами рододендронів і азалій.

Ірга, хеномелес, півонія кущова

В цей період квітує білими китицями ірга, або коринка, або бішмула.

Хеномелес або айва японська дивує помаранчевими та рожевими квітами. Цей чагарник дуже невибагливий, але має багато колючок і потребує постійного обрізування (хоча б раз на 2 роки).

Травень відкриває півонія кущова. Великі квітки тримаються приблизно 2-3 тижні. Розрізняють китайсько-европейську, з великими та важкими квітами і японську селекцію, що мають не махрові квіти.

Бузок

Який же сад без бузку! Різні сорти бузку що виведені на основі звичайної та персидської квітують до кінця травня, у червні починає майоріти видовий бузок угорський, Мейєра та китайський, що також має декоративні сорти.

Сорти бузку мають велику палітру білих, кремових, світло бузкових та фіолетових, майже чорних кольорів. Форма квітки може бути проста та махрова. Китиця сортового бузку, що виведений на основі звичайного та персидського щільна та велика. Китиці видового бузку більш ажурна та тендітна.

Бузок краще квітує на відкритих, сонячних місцях, досить невибагливий, виносить жаркий і сухий клімат. Вважає за краще родючі, слабокислі й нейтральні, не надто сухі ґрунти. Хоча кажуть, що чим більше бузок ламають, тим більш рясно він квітує. Це не вірно. Цей квітучий кущ віддає перевагу обрізуванню до першого міжвузля. Фахівці пропонують різні види обрізок для білих і фіолетових сортів. Бузок білих сортів більш привабливий для паперових ос, що з кори саме білих сортів вироблять масу з якої будують свої гнізда-кулі. На жаль білі сорти більш вередливі у порівнянні з фіолетовими.

Спірея

У травні милують око спіреї, різні види спіреї квітують майже до кінця липня. Першою «виходить на сцену» спірея вангута, що іноді називається нареченою. Влітку з’являються свічки іволисної та японської спіреї, і квітує круглими білими суцвіттями березоподібна.

Усі види та сорти цього чагарнику невибагливі, посухо та морозостійкі.

У травні захоплює дух калина. Цей кущ має багато видів та сортів, що цінуються саме за рясне квітування.

Вейгела

Наприкінці травня – початку червня починає цвісти різнобарвними сортами вейгела, що також є гостя зі Сходу. Вейгела має багато видів і сортів, але головне, що вона невибаглива і може рясно квітувати у легкій напівтіні. Особлива цінність вейгели те, що вона квітує другий раз восени, приблизно у серпні-верені. Вейгела також потребує обрізування після третього року.

Дейція

З початку літа починає квітувати родичка гортензій дейція. Дейцію названо на мера Амстердама Йоганна ван Дейція, що фінансував ботанічні експедиції в Японію і Китай. Привабливою особливістю дейції є пишне цвітіння на початку літа, відразу після бузку, але до чубушника і троянд. Вельми важливо щорічно, відразу після цвітіння, проводити обрізку рослин. Дейція формує квіти на гілках торішнього та позаторішніх років. Старі гілки (старше 4-5 років) при обрізуванні вирізують. Молоді пагони, що, далеко стирчать вкорочують, формуючи більш компактний кущик. У зоні Полісся дейція може трохи підмерзати, але завжди відновлюється.

Чубушник

Ніжні, солодкі пахощі говорять про квітування чубушнику або жасмину садового, що також є представником роду гортензієвих. Існують види чубушника, що квітує у липні та серпні.

Також існують махрові сорти. Чубушник садовий також потребує безжальних рук із секатором. З особистого досвіду обрізування раз на 3 роки, щоб видалити всі старі гілки, залишаючи тільки цього року, кущу йде тільки на користь.

Скумпія

Також в цей час квітує ефектна, екзотична, вишукана скумпія. Цей квітучий кущ із ніжними китицями буде милувати око майже все літо, а восени листя забарвлюється в яскраві кольори. Це гостя з Північної Америки й є родичкою модного зараз сумаху.

Троянди

Червень — пора квітування паркових троянд. Крім старовинного рожевого виду вже існує безліч сортів різних кольорів та форм квітки, що вже також ремонтантні.

Троянди мають різні форми квітучих кущів та типу росту гілок. Крім паркових сортів, що зовсім невибагливі, морозо- та посухостійки, існує ще багато сортів, які всі розділено на 3 класи: природні, старовинні садові та сучасні садові троянди. Класи мають ще численні групи. Крім паркових, усі троянди потребують ретельного догляду, укриття, боротьби зі шкідниками та хворобами.

Гортензії

Червень —  це час милуванням гортензією, яка потребує рясних поливів вчасно, але морозовитривала. Гортензія має різні форми суцвіть та кольорів. Для рясного квітування гортензія потребує весною обрізування.

Маю надію, що мій допис допоможе розібратися і зробити вибір декоративних чагарників, що зробить ваш сад постійно рясно квітучим.

З пов. Досвідчений садівник Олеся.

Опубликовано: 18.06.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты