Східні сади: китайський та японський

Зміст:

  • Чому нам подобаються східні сади?
  • Із історії східного саду
  • Які рослини там ростуть?
  • Східні сади в Україні

 

Словосполучення «Східний сад» має багато значень, але під цим поняттям найчастіше уявляють узагальнений образ саду під впливом культур Японії, Китаю чи Кореї (Східної Азії).

Чому нам подобаються східні сади?

Для когось це тільки аксесуари: цікаві ліхтарі та фігурки Будди чи веселого товстого Хоттея, що має дарувати щастя, камені та водоспади. Для інших — це продовження філософських питань життя.

Дійсно, садівники-фахівці одразу виправлять, що японські та китайські сади дуже різні, а корейські відрізняються від попередніх тим, що тепла течія Корейської протоки згладжує різкі коливання температур. Фахівці зауважать, що всі східні сади мають загальні принципи побудови, засновані на єдності з природою, але через відмінності умов навколишнього середовища, духовних цінностей сади Кореї, Японії, Китаю відрізняються своїми унікальними особливостями.

Та це ще не все. Справжній східний сад – це перш за все – втілення життєвого і духовного досвіду автора і вже потім – пейзаж, що милує око. Тому починають облаштування такого «ландшафту» з пошуку філософського змісту, власних заповітних мрій, котрі відіграють роль сценарію. Це сад для душі, що надихає та заспокоює, захищає одночасно, відновлює сили та допомагає зарядитися енергією.

Із історії східного саду

У східних садах переважають, насправді, природні елементи, такі як повітря, вода, земля і вогонь. Кожен елемент поєднується з іншим з простотою і без попередньо визначених або штучних логік.  Елементи Японського і Китайського саду можуть відрізнятися один від одного, оскільки культури, які їх надихали, різні. Справді, в Японії мода на дзен-сади (Zen). Сади karesansui (каресансуи) і shakkei (шаккей) також мають японське походження. На противагу їм, сад Feng Shui (Фен Шуй)— китайського походження.

Японський сад Дзен

Сад Дзен — найвідоміший природний простір. Народжений як місце для медитації для буддійських ченців, цей сад також називають «сухим», завдяки наявності таких елементів, як камінь, пісок і галька. Різноманітні кам’яні елементи розташовані в природному порядку, а піщана поверхня заповнена розсипаною галькою. Дзен-сад, як правило, невеликого розміру. І він призначений для моментів релаксації або споглядання. У цьому невеликому і дуже мінімалістському просторі буддійські ченці присвячували себе молитві. У сучасному дзен-сад часто можна побачити чагарники та водні простори, але ці рішення ближче до інших відомих японських садів, таких як, наприклад, Shakkei.

Любителі китайської традиції можуть побалувати себе створенням саду Фен-Шуй, що символізує зустріч між «чоловічим» і «жіночим» началами. У цьому саду дуже важливі пропорції різних природних елементів.

Які рослини там ростуть?

Східні сади виглядають привабливими протягом усього року на відміну від англійських та французьких міксбордерів, яскраво квітучих в літні місяці, але сумних пізно восени.

З Китаю до нас прийшли троянди (чайно-гібридні троянди — це є споконвічно китайські садові троянди («чайні» — від русифікованого англійського слова «China» — Китай, і від латинського видової назви «chinensis» — китайська, тобто мали б їх називати китайські гібридні або гібриди троянди китайської), піони (трав’яні та древовідні), хризантеми, бузок, рододендрони, лілійники, магнолії, анемони, міскантуси, ліани кампсіс та гліцинія.

Також зі Східної Азії в наші сади прийшли перстачі, велика кількість видів хвойних – сосни, туя, стланик, ялівець, спіреї, бадани, бегонії, гортензії, папороть.

Ці всі рослини мають приблизно однакову зону зимостійкості з Україною. (Україна відноситься до 4—5—6—7 кліматичних зон, майже подібні умови мають Японія та Китай) Саме тому сакури та магнолії легко акліматизувалися в Україні.

Хости

Зараз важко уявити без пишного листя хости наші сади та парки. Але ще 200 років тому її не було. У садах Європи хоста з’явилася в 19 столітті. В 1838 р була привезена хоста подорожникова з Китаю, а в 1888 р — хости ланцетолиста та Зібольда голландським садівником Зібольдом з Японії.

Також Зібольд привіз до Європи цибулини лілей, що потім стали основою селекції групи азіатських гібридів. Трохи пізніше у Китаї було відкрито лілії, що увійшли у групу східних. Також в Азії було знайдено лілії, які увійшли у групу мартагонів.

Англійські садівники акліматизували та розповсюдили рододендрони, осінні анемони (які прикрашають улюблений сад англійської королеви), хеномелеси.

Традиційне весняне свято хлопчиків в Японії прикрашають листям ірисів. А в цей час в садах розквітають іриси Кемпфера, які ще називають японськими ірисами. Наші сади теплолюбові японські іриси поступово завойовують завдяки селекціонерам Канади, Німеччини та Бельгії.

Хризантема, що є символом Японії та Кореї в наших садах опинилась у 18 сторіччі.

Східні сади в Україні

Місто побратим Києва із Японії подарував столиці парк Кіото — тематичний куточок у ботанічному саду ім. Гришка, що було оформлено під час фестивалю «Японська весна». Використані рослини — рододендрони, хвойні, артимерії, хости, сакури, півонії, форзиції тощо.


Корейська компанія LG відкрили корейський сад в ботанічному саду ім. Гришка. Використані рослини: ялівець, півонії, тюльпани, рододендрони, бузок маньчжурський, сосни.

Філософсько-релігійна традиція Сходу виробила так зване:

  • ханамі (споглядання цвітінням сакури, ірисів, лілій, тюльпанів, конвалії тощо);
  • гети (полювання на красу осінніх кленів або мерехтіння світляків).

Це означає «милування кожною миттю буття, бачити красу кожної пори року».

У китайських і японських садах використовують багато вічнозелених або з кольоровим листям рослин. Вони гарні на невеликих просторах.

Опубликовано: 02.05.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты