Літні багаторічники жовтого, помаранчевого або червоного кольорів

Зміст

  • Деревій звичайний та гібридний
  • Геленіум
  • Лілійник
  • Кніфофія
  • Рудбекія блискуча

Довгий час втіленням вдалого дизайну саду вважалися строкаті клумби з вишуканим поєднанням кольорів: рожево-фіолетового і жовто-помаранчевого, синього і жовтого, білого і синього та ін. Але сьогодні ландшафтні дизайнери сподобали кольори, які б не прижилися раніше. Наприклад, жовті і червоні. Завдяки такому контрасту створили напругу та динаміку. Пропонуємо вам оформити свій сад в теплій гамі, використавши літні багаторічники жовтого, помаранчевого або червоного кольорів.

Деревій звичайний та гібридний

Хто з нас не чув про цілющі властивості деревію. Тем не менш, декоративні якості деяких видів не поступаються лікувальним. Деревій входить в групу найневибагливіших літніх багаторічників. Він може зростати навіть там, де не приживуться інші квіти. Він прекрасно виглядає в групових посадках, в альпінаріях. Підходить для оформлення бордюрів, а також – для зрізу. Відмінні риси — декоративність на протязі всього сезону і цвітіння тривалий час. Його дрібні квіти зібрані в щиткоподібні суцвіття різних кольорів. Трубчасті квіти завжди жовті. Висота рослини: від 30 см.

Деревій Red Velvet (Ред Велвет) – червоно-рожеві квіти зібрані в корзинки. Даний сорт любить сонце. Цвітіння відбувається в липні серпні. Квіти мають специфічний аромат.

Деревій Terracota (Терракота) – унікальний двоколірний сорт. Суцвіття коричнево-оранжевого кольору. Складається з крупних квітів. Цвітіння починається в липні і триває 40-45 днів. Росте даний сорт на родючому, добре дренованому і зволоженому грунті.

Деревій Сoronation Gold (Коронейшн Голд) — Один з найцінніших, і в той же час найстаріших сортів, отриманих від виду – деревій таволговий (Achillea filipendulina) видом – деревій мілкощитковидний  (Achillea clypeolata). названий на честь коронації англійської королеви Єлизавети II. Колір квітів – жовтий.

Геленіум

Серед сортів існує велика розбіжність по як висоті, так і по забарвленню квітів. Карликові сорти зазвичай досягають у висоту до 20-50см, середні 50-100см і високорослі 150 см (і навіть вище). Геленіум формує рясні суцвіття (кошики) , що трішки нагадують ехінацеї. Цвіте в теплих кольорах. Палітра достатньо  широка — жовтий , помаранчевий, червоний, пурпуровий і коричневий. Розквіт цієї починається з другої половини літа і триває до кінця вересня. Квіти медоносні.Як правило, цей багаторічник  висаджується, в основному,  до сортів з одно- або двоколірними квітками.

Геленіум гібридний Moerheim Beauty (Helenium hybridum Moerheim Beauty) — ранній сорт, котрий досягає в висоту до 80-90 см. Він прикрашатиме ваш сад в мідно-червоними квітами. Це ідеальна багаторічна рослина для клумб і для натуралістичних садів.  Геленіум,  посаджений на клумби з високими багаторічниками (осінні астри і декоративні трави) буде майоріти до пізньої осені.

Геленіум Бигелоу The Bishop (Helenium Bigelowii ‘The Bishop’) – досягає в висоту до 40-60 см. Приваблює жовтими суцвіттями з темним центром.

Лілійники (лілейники)

Ці багаторічники швидко заповнюють вільний простір у квітнику та «не дають жодного шансу» бур’янам. А відросле листя лілійника сховає засохле листя тюльпанів ( якщо не планується викопування). Також воно стане чудовим тлом для лілій або гладіолусів. Ця рослина досягає в висоту до 50-120 см. Цвіте в червні-липні. Квітка розкривається протягом одного дня. Ви можете вибрати сорти, з квітами

  • Мініатюрними (до 7,5 см)
  • маленькими (від 7,5 см до 11 см),
  • великими (від 11,5 см),
  • надвеликими (від 17 см).

Цікаво, що майже всі сучасні сорти і гібриди мають ремонтантні властивості (з невеликим періодом спокою та миттєве повторне цвітіння).

Лілійники можна віднести до групи невибагливих багаторічників. Основна і найважливіша задача у вирощуванні цих рослин – це правильна посадка.

Лілейник Bakabana (Бакабана) — це цінний, довго квітучий сорт з довгими, вузькими листям, що утворюють щільні грудки. виростає всього до 40 см у висоту.  Квітки мають золотисто-жовтий колір. Квітнуть рясно в липні і серпні.  За один сезон 3-річна рослина формує близько 500 маленьких, блискучих квіток.

Лілейник EveryDaylily Bronze формує маленькі квітки оранжево-бронзового кольору, з трохи темнішим оком і жовтим горлом. Цвіте дуже довго — з кінця травня до жовтня. Висота рослини: 40 см.

Кніфофія

Ця рослина досягає в висоту до 60-120 см. Цвіте від липня до серпня. Щільні колоски з численними трубчастими квітками в теплих відтінках. Період цвітіння: ранньоквітучі рослини квітнуть в червні-липні, середньоранні – в липні серпні, а пізні – з серпня до осені. Дуже цікаво спостерігати, як із центру листової розетки з’являються колоски, а потім – вони поступово покриваються квітами (знизу-вверх). По мірі розкриття суцвіть, їх колір змінюється.

Кніфофія Alcazar  — багаторічник, котрий виробляє дуже цікаві суцвіття, встановлені на високих стеблах. Кожне суцвіття складається з десятків трубчастих квіток жовтого до помаранчевого кольору. Цвіте зазвичай з червня по вересень з невеликими інтервалами. пагони з висотою 60-100 см ростуть від центру листків розетки.

Кніфофія Uvaria Grandiflora  утворює великі вічнозелені кущі. Її прикраса –крупні вражаючі суцвіття, що складаються з трубчастих квітів різних віддітнків. І помаранчевих, і червоних, і жовтих, і зелених.

Рудбекія блискуча

Рудбекія — дуже красива рослина з золотими або коричневими-червоними квітами, схожими на ромашки. В залежності від сорту, вона досягає від 50 до 250 см у висоту. Липня і до перших заморозків. Яскраві квіти освітлюють кожну ділянку, навіть дуже маленький сад. Крім того, вони довго стоять у вазі, прикрашаючи нашу квартиру або будинок.

Рудбекія блискуча Goldsturm (Rudbeckia fulgida var. Sullivantii ‘Goldsturm’). Немов маленькі сонечка, квіти цього багаторічника наповнюють сад яскравим світлом. Суцвіття-ромашки золотисто-оранжевого кольору з карими очима. Приголомшливий сорт для масових посадок. Він особливо добре поєднується з декоративними травами. Дуже добре підходить для зрізу. Цвіте з середини літа до пізньої осені. Цвітіння рясне. Висота рослини — 60 см.

Рудбекія гібридна Autumn Sun (Rudbeckia ‘Autumn Sun’). Добре відомий гібрид. Утворює високий кущ, який прекрасно підходить для задньої сонячної рабатки або бордюру. Величезні квітки-ромашки з’являються влітку. Вони мають жовті, витончено пониклі пелюстки і конусоподібний центр зеленого забарвлення. Квіти привабливі для метеликів. Висота рослини — 150-240 см.

 

 

 

Опубликовано: 02.07.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты