Персікарія

Персікарія фото опис

Загальні відомості про персікарію

Персікарія — рослина із родини Гречишкових. Її також називали горцем або гірчаком. В роді персікарія нараховується близько 200 видів, але в садах використовують близько 30 видів. Здебільшого це холодостійкі трав’янисті багаторічники з колосоподібними або кистевидними суцвіттями різних відтінків рожевого або білого, що декоративні майже весь сезон. Персікарії непогано переносять посуху, що в умовах спекотного літа дуже важливо. Добре ростуть і при частковому затіненні, але на сонячних місцях забарвлення квіток і листя найбільш яскраві.
Батьківщина персікарії гірські райони Гімалаїв, Кавказу, поширена на Сході Японії та Китаю, луках Євразії тому рослина морозостійка, витримує перепади температур та короткочасну посуху.
В садах персікарія з’явилась не так давно, приблизно 100 років тому. Спочатку цю рослину почали використовувати садівники Англії (в англійському котеджному саду) а потім почали використовувати в Європі в природних садах та в садах нової хвилі.

Види та сорти персікарії

Персікарія Polymorpha

На жаль дуже рідко зустрічається у продажу. Компактний кущ висотою 150-180 см. Стебла міцні, прямі. Листя великі яскраво зелені, довгасті, ланцетні. Квітки зібрані в білосніжні колосовидні суцвіття, починає квітування з середини літа й до морозів. Зимостійкий, не вимагає укриття. Квітки горця мають сильний аромат, на них завжди безліч бджіл і метеликів. Більшості людей цей запах нагадує медовий з відтінками ванілі. Швидке зростання і велика зелена маса дозволяють робити з нього «літній» живопліт.
Посадка і догляд: віддає перевагу сонячним або в прозорій тіні, місці. Дуже невибаглива рослина. Восени надземну частину рослини зрізують до рівня ґрунту. Чудова рослина другого плану.

Також серед роду персікарії для саду є цікаві багаторічники 20-50 см для першого плану або бордюрів. Ці види використовуються в природних садах та садах нової хвилі. Останнім часом було виведено цікаві сорти, що поєднують невибагливість та витривалість із декоративністю весь сезон.

Персікарія свічевідна або споріднена

Персікарія свічевідна з густообліственнимі стеблами й вузькими компактними суцвіттями надає квітнику особливий шарм. Багаторічна, трав’яниста рослина 20-25 см, деякі сорти до 60 см заввишки.

Листя овально-ланцетні або довгасто-ланцетні, цілісні, вічнозелені. Квітки дрібні, зібрані в щільні колосовидні суцвіття 6-10 см завдовжки. Квітує з початку літа. Декоративна і після цвітіння, коли плоди й листя набувають темно-червоне забарвлення. До ґрунту не вимоглива. Успішно розвивається тільки на добре дренованих ділянках. Посухостійка. Застійних ґрунтових вод не переносить. Рекомендується для групових і бордюрних посадок. Зимостійка. Дуже декоративна, коли посаджена групами.
Виведено сорти Персікарія affine «Darjeeling Red» — з рожево-червоними суцвіттями,

«Dimity» — заввишки 10 см, шириною 45 см, темно-зелене листя взимку набуває іржавого відтінку, стебла винно-червоні, суцвіття спочатку білі, потім — рожево-червоні, при відцвітанні — іржаво-коричневі.

«Speciosa» компактний сорт із яскраво рожево-малиновими свічками

«Pendula» сорт із сорт з витончено зігнутими суцвіттями

Персікарія зміїна, або Гірчак зміїний

Природний вид – персікарія зміїна, або Гірча́к зміїний. Також відома під народними назвами ра́кові ши́йки, змійови́к, криве́ зі́лля, черевна́ трава́, бля́шечки, горлець, дику́ша, левурда́, рачинець, рачки, ужовник В англійській назві також обігрується семантичний зв’язок зі зміями: snakeroot, snake-root, snakeweed. В природі росте на луках Євразії та Англії. В садах з 1913 року. Виведено сорти «Superba», «Hohe Tatra»…

Сорт «Superba» з великими показними суцвіттями відзначений премією Королівського садівничого товариства (Велика Британія).
Висота рослини 40-100 см, Квітки біло-рожеві, в щільних циліндричних суцвіттях довжиною 10-15 см. прикореневе листя довгасто-яйцеподібні, з помітними прожилками, темно-зелені, восени червоніють.

Сорт «Hohe Tatra» більш компактний, виростає в висоту до 80 см, квітки рожеві
Персікарія зміїна віддає перевагу сонячним місцям або півтінь, але краще цвіте на сонце. До грунтів не вимоглива. Зростає на перезволожених ґрунтах і легко переносить близьке залягання ґрунтових вод. Відстанню між рослинами 25-40 см. Горизонтальне кореневище рослини слід садити на глибину не менше 6-8 см від поверхні ґрунту. Після посадки рослинам потрібен полив.

Використання персікарії в садах

Певна невибагливість персікарії, стійкість до зовнішніх умов, роблять цю рослину ідеальною для саду мешканця міста, який бажає відпочити на дачі. Здатність успішно конкурувати з бур’янами, витримувати перепади температур та тимчасову посуху — достатні причини, щоб посадити в саду це цікаву рослину. Ця рослина поєднується з декоративними травами, астильбою, хостою, ехінацею, дельфінумами та мальвами.

Можна скомбінувати з ліліями та лілійником – варіантів багато.

Саджанці персікарій, та інші саджанці багаторічників ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Рудбекія — невибагливий багаторічник.

Опубликовано: 29.08.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты