Рудбекія — невибагливий багаторічник

Рудбекія - невибагливий багаторічник фото опис

Цій витривалій рослині не потрібен регулярний дбайливий догляд, але вона буде радувати вас на одному місці до п’яти років. Яскраво жовте «сонечко» походить з Америки, з прерій Північної Америки. «Чорноока Сюзанна» — саме так назвали цю рослину перші переселенці в Північну Америку, через те що на суцвітті є серединка темного забарвлення. Однак у Німеччині, де ця рослина дуже популярна, вирішили, що «сонячний капелюх» більш вдала назва.  Також рудбекію називають «Золоті кулі» Ботанічну назву Рудбекія отримала від Карла Ліннея на честь батька та сина Рудбеків, ботаніків зі Швеції.

Види рудбекії

В роду рудбекій знаходяться близько 40 видів рослин. Всі вони декоративні та дуже схожі один на одного. Найчастіше в садах ростуть Рудбекія волосиста – час цвітіння з червня по серпень. Рудбекія блискуча квітує в кінці липня – початку серпня. Водночас із попередньою, рудбекія хірта, різновид рудбекії, що цікавий своїми махровими жовтуватими суцвіттями.

Догляд за рудбекією

Доглядати за рудбекію треба, як і за більшістю садових квітів. Хоча рослина походить зі степів і вважається посушливостійка, але без поливів швидко відцвітає та зникає. Її слід вчасно поливати вранці або ввечері. Під час спеки полив має бути частим. Якщо сорт або вид високий, то його обов’язково треба підв’язати до опори. Для молодих кущів може знадобитися прополка і видалення бур’янів. Дорослі рослини вже самостійно витісняють бур`яни і їм прополка не потрібна. Своєчасне видалення зів’ялих суцвіть продовжує цвітіння.  Рудбекія здатна дуже розростатися, тому потребує деякого обмеження.

Рослина невибаглива до складу ґрунту, але на родючому пухкому ґрунті добре розвивається та формує більше суцвіть. Перед посадкою землю перекопують. У важкі глинисті ґрунти вносять пісок, а в кислі — доломітове борошно або крейду. Для підвищення родючості землю змішують з компостом. Ця рослина не потребує додаткового живлення, але внесення мінеральних добрив, наприклад нітрофоски або компосту, перепрілий гній, значно поліпшать цвітіння куща. Для рудбекії вибирають відкриті сонячні або злегка затінені ділянки у саду. В тіні рослина майже не розвивається та одразу зникає.

Розмноження рудбекії

Всі сорти та види за винятком махрових сортів можна розмножити насінням. Висів насіння можна здійснити безпосередньо у відкритий ґрунт. Також можна розмножити діленням кореневища. Ділення куща необхідно робити через п’ять років інакше рослина просто пропаде. Ранньою весною або восени кущ викопують і розбирають руками на частини. Горизонтальні підземні відростки розрізають лезом.

Отримані невеликі поділки відразу висаджують на нове місце зі свіжою землею в неглибокі ямки з відстанню 25-40 см.

Використання рудбекії

Рудбекія має дуже яскравий жовтий колір та виростає від 50 см до 2 метрів в залежності від виду та сорту. Це рослина 2 та 3 ряду , яка добре виглядає великими яскравими плямами.   Якщо клумба побудована на контрастному використанні кольорів то кольори партнерів мають бути сині, пурпурові, фіолетові – це дельфініуми, флокси, традесканція, осінні айстри, сальвія та котячу м’яту, льон та вероніка. Монохромну або  наближену палітру на клумбі разом з рудбекією створюють коричневі, пастельні, помаранчеві кольори таких квітів – лілійники, лілії, декоративні злаки.  Для розаріумів рудбекія зовсім не доречна через деякі простоту та яскравість, але у так званих натуральних садах нової хвилі вона підкреслить колір та форму партнерів і буде милувати око.

Рудбекію і саджанці інших багаторічників можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Сусідські тварини та Ваш сад.

Опубликовано: 04.06.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты