Сусідські тварини та Ваш сад

Сусідські тварини та Ваш сад фото опис

Людське життя складається з безлічі взаємин. Складніше за все відносини з людьми, що живуть поблизу. Сусідські конфлікти — тема стара й невдячна. Всю їхню суть чи не найкраще висвітлив ще Нечуй-Левицький у своїй «Кайдашевій сім’ї». І, справді, переважно конфлікти викликають лиш посмішку в третіх осіб, що не причетні до конфлікту. Сторонам, що конфліктують, не до посмішок. Тут йде війна. Сварки, погрози, бійки, виклики поліції – сусідські війни схожі більше на драматичний серіал, що тягнеться роками. Відпочивати на дачі в умовах конфлікту не можливо – ділянки в 4,5 – 6 соток, де все як на долоні, постійно бачиш та чуєш «ворога».

Сусідські тварини – кішки та собаки – теж можуть стати приводом для постійних сварок та скарг. Якщо для хазяїв їхні кошенятка-цуцики-пухнастики та улюбленці, то сусіди бачать в них інше: розриті квітники, поламана, тільки-но висаджена, розсада, помічене улюблене крісло або веранда, поцуплені сосиски або риба.
Головні проблеми з собаками – великий розмір собаки та вигул без намордника на території що не обладнана парканом, що може привести до нещасних випадків серед сусідів. Також дошкуляє використання дачої ділянки сусідським собакевичем як місце для відпочинку, хоча на думку господаря там мали рости цибулинні або томати.

Рослини відлякувачі

Приїжджаєте ви навесні до своєї дачі, радісно очікуючи зустрічі з вашими насадженнями, а по всій ділянці ями, нори, та кучі. Газон у ямках від сусідського улюбленця. Все це не покращує сусідських відносин. Ви, наприклад, підгодовуєте пташок, на яких з радістю полює сусідський смугастий улюбленець. Перше що можна зробити – закласти дірки в паркані, через які пролазять на вашу ділянку сусідські тварини та розкласти відлякувачі. Природними «відлякувачами» для кішок є шкірка апельсинів та інших цитрусових, оцет, нашатир, а також інші речовини, що мають сильний запах. Для собак дуже неприємний запах махорки або  пилу. Відучити сусідських котів мітити вашу веранду або садові меблі, прибрати неприємний запах може кілька крапель найдешевшого самогону або горілчаного шмурдяка. Також хочу розповісти про рослини, які не люблять коти та собаки. Ці рослини можуть зберегти ваші квітники.

Coleus Canina

Колеус собачий (Coleus Canina). Врахуйте, що запах, який воно видає, дуже схожий на собачу сечу, тому використовувати цю рослину можна тільки в саду. Листя колеуса собачого видають неприємний для кішок запах при дотику. Цей вид колеуса досить теплолюбний, тому його рекомендують вирощувати в як однорічну рослину або заносити на зиму в приміщення. Колеус собачий добре росте без особливого догляду і навіть в умовах посухи. Крім того, земля під рослиною завжди залишається вологою, що відлякує кішку … Квітує синіми квіточками, досить цікаво, схоже на шавлію.

Його родич декоративний Колеус хоч має і не такий сильний запах, але теж неприємний для котів.

Лаванда (Lavender)

Красива рослина, що підкорює витонченим, тонким ароматом. Лаванда виростає в кущі до 30 см у висоту. Запах лаванди сильний і солодкий, тому неприємний для кішок.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Зазвичай вирощується для використання в кулінарії, як приправа. Однак кішки не люблять цей аромат і обходять рослину стороною. Розмарин можна вирощувати як в горщиках, так і в грядках. Вічнозелена рослина — це оптимальний вибір, оскільки його не потрібно висаджувати кожен сезон.

Рута запашна (Ruta Graveolens)

Чагарник, який успішно відлякує кішок від ділянки.

Чорнобривці

Чорнобривці теж мають специфічний аромат, що не подобається кішкам.

Цибуля

Ще один запах, який відлякує котів – запах ріпчастої цибулі та часнику.

Кайенський перець

Червоний пекучий перчик — досить цікава, і навіть ефектна рослина, що є напівчагарником родом з тропіків Америки. Насправді, це представник пасльонових, яким є і болгарський солодкий перець, але кішкам не подобається саме гострий перець.
Кішки інстинктивно обходять стороною колючі чагарники …

Барбарис (Barberry)

Відлякує кішку як шипами, так і запахом плодів. Чагарники бувають вічнозеленими й листяними.

Троянди

Троянди, особливо виткі, паркові, бенгальські, що мають шипи та солодкі пахощі неприємні для котів.

Інші рослини та засоби

Також одразу хочу перелічити рослини, які навпаки притягують до себе котів: валеріана, котяча м’ята або котовник.

Нарешті, в зоомагазинах є спеціальні хімічні засоби з запахами, які не подобаються котам і собакам. Якщо тварина тільки-тільки занадилися ходити до вас в гості. Тоді звичка ще не вироблена. А цей засіб може відбити охоту відвідувати вашу ділянку. Конфліктна ситуація через тварин має затяжний характер тому краще попередити сусідські війни поважаючи один одного.

Саджанці троянд, барбарисів, та інші саджанці кущів найкращої якості ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Лілії Лотус.

Опубликовано: 31.03.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты