Лілії Лотус

Лілії Лотус фото опис

Напевно в кожному саді є лілії: невибагливі азіатські гібриди або тендітні кандидум гібриди, чалмоподібні матаргон гібриди тощо. Хоча королевою квітників вважається троянда, але аристократична лілія теж улюбленця садівників. Та і як не захоплюватись цими розкішними квітами. Вониі вражають уяву розмаїттям фарб і та форм, зачаровують екзотичними пахощами.

Але серед великого розмаїття видів особливе місце займають лілії східних гібридів, або як їх ласкаво називають орієнтальними.

Орієнтальні лілії опис

Група східних гібридів одна з сучасних груп сортів лілій складного гібридного походження входять до VII розділ за класифікацією Міжнародного регістру лілій. У цю групу входять найбільш показні сорти, висота різних сортів рослин може бути як 30-40 см, так і 2 м. Ефектні великі квітки діаметром до 30 см, що мають п’янкий і потужний аромат. Фактура квітки дуже міцна. Це має важливе значення при вирощуванні для зрізу.

Догляд за східними ліліями

Вважається, що ця група найскладна в культурі, дуже вимоглива до умов вирощування. Але сучасні сорти лілій попри всю свою вишуканість і розкіш, прості в догляді, морозостійкі та не вимагають особливо догляду. Проблеми виникають при постійних відлигах, коли зима безсніжна або занадто тепла, дощова. Річ у тому, що в природі вони ростуть в місцях, де весна і літо вологе, а осінь і зима сухі. Щоб зберегти від вологи взимку, можна їх накрити спочатку сухою тирсою, зверху — плівкою, агрополотном і закріпити її, щоб під накриття не попала волога. Можна також восени викопати цибулини й зберегти в сухому підвалі до весни. В ящик укласти цибулини та пересипати тирсою або торфом. Забезпечивши «суху» зиму проблем із зимовкою не буде

Для збільшення рясності цвітіння можна вносити підживлення. В час, коли цибулина проросте на 10-15 см, а в рік посадки бажано покласти комплексні добрива пролонгованої дії. Висаджуючи східні гібриди на глибину 15 -20 см допомагає зберегти від приморозків. Це тому, що росток лілії виходить на поверхню, коли загроза заморозків вже мине. Така глибока посадка необхідна ще тому, що в східних гібридів утворюються додаткові надцибулинні корені. Цибулинні корені лілій бувають досить могутніми. Тому шар окультуреного ґрунту, що знаходиться під донцем цибулини, має бути не менше 20-30 см, забезпечений мінеральними добривами. На одному місці зазвичай вирощують 4-5 років, потім гнізда ділять та вносять добрива до виснаженого ґрунту. Східні гібриди найчастіше використовуються в вигонці. Сорти з невеликою висотою (30-80 см) вирощуються в контейнерах і горщиках на верандах та балконах.

Сортові серії орієнтальних лілій

Квітки лілій східних гібридів різноманітної форми— трубчастої чашоподібної, чалмоподібної, кубкової або пласкої. Також квітки можуть бути як простими так і махровими. Махрові лілії користуються у садівників особливою любов’ю та попитом.
У орієнтальних є багато махрових сортів, що об’єднані за певними рисами, так звані сортолінії або серії.

Серія Стар – зіркоподібна квітка з великою кількістю пелюсток, подібна до феєрверка, сорти Magic Star, Polar Star.

Серія Роузлілі тендітна та довершена за формою кубкоподібна, густо махрова, висотою від 90 до 120 см — Roselily Natalia, Roselily Aisha, Roselily Editha.

Елітна серія орієнтальних лілій Лотус

І от у 2018 році на ринок прийшла нова лінія махрових орієнтальних лілsй Лотус, що за формою подібна до квітки лотоса.

Махрові лілії лінії Лотус виростають до 70-100 см й можна вирощувати не тільки у відкритому ґрунті. А також і  у вазонах і контейнерах для прикрашення балконів, терас і патіо. Квітка велика (діаметр 21 см), дивиться вгору. Краї пелюсток трохи хвилясті, мають крапки. Термін цвітіння — кінець липня — серпень.

При зрізці квіти стоять у воді тривалий час, зберігаючи свіжість та аромат до 2 тижнів. Мають приємний аромат. Також треба зауважити, що сорти лінії Лотус не мають пилку, тому не викликають алергійних реакцій.

Найкращі сорти лілій Лотус

Лілія Lotus Queen

Ця лілія справжня красуня-королева. Рожева зі світлим кантом і центром, вкрита малиновими крапками. Квіти ароматні, з діаметром 21 см, висота до 110 см.

Лілія Lotus Beauty

Ця лілія розкішна красуня! У цього сорту білосніжні махрові квітки з зеленим горлом, дуже великі, понад 20 см в діаметрі, і дрібними крапками біля основи пелюсток. По краях — легке гофре. Тендітний аромат! Висота рослини 100-110 см

Лілія Lotus Breeze

Багатошарова форма квітки подібна за формою до лотоса, рожево-лавандового кольору зі світлим центром. Квіти величезні, ароматні діаметром 21 см, висота лілії до 110 см.

Лілія Lotus Joy

У перекладі означає Радість. Сорт має великі, до 16 см в діаметрі темно-рожевого забарвлення квітки з блідо-жовтою серединкою. Запашні рослини висотою до 1 м мають зелені подовжені листя. Прекрасно виглядають в групових насадженнях. Цвітуть пізно.

Лілія Lotus Elegance

Надзвичайно елегантні, густо махрові квітки. Вони рожеві зі світлим кантом і центром, із малиновими крапками, легким гофре по краю, спрямовані вгору. Крім того мають насичений аромат.

Висаджувати лілії краще групами по 3-5 рослин, із відстанню 25-30 см між ними. Лілії добре поєднуються з флоксами, садовими геранями, свічками вероніки та веронікаструму, сальвії. Навіть одна квітка такої лілії здатна викликати захват і бажання побачити її знову і знову, а групова посадка таких рослин стане прикрасою вашого саду.

Цибулини лілій Лотус, як і інші цибулини лілій за доступною ціною можна придбати в нашому інтернет магазині.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Цибулинні після вигонки.

Опубликовано: 10.03.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты