Цибулинні після вигонки

Цибулинні після вигонки фото опис

В останні роки в Україні поширилась традиція, що прийшла з Європи, дарувати взимку або навесні квітучі горщики з цибулинами. Наприклад, гіацинтами, крокусами або нарцисами. Іноді можна зустріти тюльпани, мускарі та проліски. Так приємно спостерігати серед зими за ростом квітки, очікувати ось-ось справжню весну. Посадити цибулину у горщик та подарувати мамі може навіть дошкільник або молодший школяр. Але коли квітка відквітувала, що робити далі?

Догляд за цибулинами гіацинта

Коли гіацинт відцвіте, продовжуйте поливати до того, поки листя повністю не пожовтіє. Бажано в цей період полив з розчиненим підживленням. Добрива мають бути що легко та швидко засвоювані, (не пролонгованої дії), що б цибулина могла насититися мінеральними добривами до періоду спокою.

За цей час всі поживні речовини «повертаються» в цибулину, і як би консервуються в ній до наступної фази активності, закладаючи нову квіткову бруньку наступного року. Поливайте обережно, щоб земля встигла просохнути між поливами.

Коли листки зів’януть, викопайте цибулину. Час викопування можна визначити по корінню. Якщо воно почало всихати треба припиняти полив і через тиждень-два викопувати цибулину. Після викопування цибулину гіацинта бажано обробити фунгіцидом (Максим, Тірана) і приблизно тиждень.

Після просушування видаліть відмерлі луски та корінці. Відокремте діток від материнської цибулини, якщо вони легко відділяються, і у них є своє коріння.
Тепер необхідно надати цибулині гіацинта період спокою. Він має тривати не менше 90-95 днів (близько 3 місяців).

Це дуже важливий етап в житті цибулини. Від умов зберігання залежить якість її майбутнього цвітіння. Саме в цей період закладена квіткова брунька розвивається у квітковий пагін. Висаджують гіацинти зазвичай у вересні-жовтні, що б вони встигли вкоренитися до заморозків. Для відновлення цибулини гіацинтів після вигонки має пройти 1-2 роки з посиленими підживленням. У мене цибулини гіацинтів після вигонки утворюють гнізда з дітками, які дорощую приблизно 3 роки.

Догляд за цибулинами мускарі та пролісок

 

Мускарі, або мишиний гіацинт, проліска більш невибагливі. Як тільки листки почнуть жовтіти, припиніть полив. Дочекайтеся повного засихання листя, виберіть цибулини й просушіть їх.

 

Восени висадіть цибулини в сад. Оскільки цибулини можуть бути дуже дрібними, і пересохнути за літо, можна посадити приблизно через 2 тижні після просушування.

Повторно використовувати ці цибулини для вигонки можна не раніше ніж через 3-4 роки, але в саду вони точно будуть квітувати наступного року.

Догляд за цибулинами тюльпанів

Тюльпани після вигонки дуже виснажуються, утворюючи гнізда маленьких цибулиночок. Але догляд подібний до догляду за гіацинтами. В мене цибулини тюльпанів настільки зменшувались, що до наступного квітування мало проходити не менше 2-3 років.

Останні роки я захопилась ботанічними тюльпанами, що мають над ранній термін квітування. Восени під час розпродажів можна купити велику кількість сортів. За кордоном ціна на цибулини тюльпанів дуже низька та після вигонки їх відправляють на компост, але наші любителі квітів відгодовують у саду, щоб милуватися у наступні роки цією красою.

Догляд за цибулинами крокусів і підсніжників

Цибулинки крокусів та підсніжників дуже зменшуються після вигонки. Зберегти за літо, щоб вони не пересохли, дуже важко, тому крокуси та підніжними краще відразу посадити у сад після вигонки.

Відновлюються вони довго.

 

Догляд за цибулинами нарцисів

Нарциси, що зів’яли, я відразу ж зрізаю, залишаючи тільки листя. На відміну від інших квітів, цибулини нарцисів за вигонку не так зменшуються у розмірі, але використовувати на наступний рік для вигонки не бажано. Теж поливаю водою з розчиненими мінеральними добривами, стежачи за станом коренів. Для нарцисів обов’язково обробити Актарою або іншим інсектицидом проти нарцисової мухи, що відразу селитися на ослаблених після вигонки цибулинах.

Для повноцінного квітування цибулини нарцисів також потребують не менше року-два для відновлення. Зазвичай нарциси не потребують на відміну від гіацинтів щорічного викопування і менше залежать від зберігання влітку, хоча при прогнозі, що літо має бути дуже дощове, бажано все ж таки викопати.

Догляд за цибулинами ірисів

Голландські або цибулинні іриси, ірідодіктум ще не дуже розповсюджені. Але догляд подібний до крокусів та підсніжників. Головне – не залити. Відновлюються вони теж довго. Але неймовірна ніжна краса перших ірисів у саду коли вони квітують разом із підсніжниками та крокусами віддячить за всі клопоти.

Ось так я доглядаю свої квіти після вигонки та вони мені віддячують щорічним квітуванням. Якщо у вас нема дачі, посадіть біля під’їзду у дворі, і всі будуть милуватися навесні квітковим дивом.

Цибулини оптом в горщиках, як  і інші цибулини та бульби з Голландії можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Секатори.

Опубликовано: 20.02.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты